Vasas–Fradi 4-2 – mégsem lesz újrajátszás

   

Az Erste Liga hivatalos honlapjának híre szerint az MJSZ szakmai bizottsága helyt adott az Opten Vasas HC fellebbezésének.

Miként arról a vonatkozó hír beszámol, a szakmai bizottsághoz fellebbezést nyújtott be az Opten Vasas HC, kérve a versenyiroda határozatának elutasítását, amely az FTC-Telekom elleni december 30-ai mérkőzés újrajátszását rendelte el játékvezetői műhiba miatt. A Vasas a fellebbezésben arra hivatkozott, hogy az első fokon eljáró versenyiroda nem megfelelően alkalmazta az Erste Liga versenyszabályzatának 75. § (3) rendelkezését, és első fokon el kellett volna utasítania az FTC- Telekom óvását. Ez a szabály kimondja: „az óvási díjat az óvás benyújtásával egyidejűleg kell befizetni az MJSZ számlájára. A befizetésről vagy az óvási díj átutalásáról szóló igazolás másolatát az óváshoz csatolni kell. A befizetés elmaradása esetén az óvást el kell utasítani.”

A szakmai bizottság megvizsgálta a benyújtott fellebbezést, helyt adott annak, megsemmisítette a versenyirodai határozatot, és jóváhagyta a pályán született 4-2-es végeredményt. A kérelmet a testület szerint annak beérkezésekor érdemi vizsgálat nélkül el kellett volna utasítani, mert nem tartalmazta az eljárási díj befizetésének igazolását, ezáltal az FTC-Telekom óvása nem volt szabályszerű.

“Mivel két ellenérdekű félről van szó, az ügyfélbarát jogértelmezés nem alkalmazható – olvasható a hírben –, és nem lett volna lehetséges az óvási díjbefizetésének határidejét kiterjeszteni a 36 órás időintervallum egészére.”

A határozat publikus, ide kattintva elérhető.

Az indoklás szerintünk nagyon fontos pontokat tartalmaz, a vonatkozó részt idézzük:

“Az ügy több olyan kérdéskörre is rávilágított, ami a fennálló döntések és szabályok felülvizsgálatát teszi indokolttá. Előbbiek okán a Szakmai Bizottság alábbi megállapítások kapcsán felhívja az érintettek figyelmét azok alkalmazására.

1. Az Erste Liga csapatok a szezon elején egyöntetűen arról döntöttek, hogy az idei szezon legfontosabb célja, hogy a bajnokság végigmenjen bármilyen kompromisszum árán, ez a klubok, a szponzorok és a szurkolók érdeke, az eredmény eltörpül emellett. Jelen ügy olyan helyzetet eredményezett, ami több tucat ember számára generált jelentős többletmunkát, emiatt kellene újra átalakítani sokadszorra a bajnokság lebonyolítását, miközben rendkívül feszített annak menetrendje így is. Az Erste Liga és a magyar jégkorong érdeke azt kívánja, hogy a klubok a jövőben összefogva együtt dolgozzanak azon, hogy minél több emberhez minél jobb híre jusson el a ligának és a magyar jégkorongnak. Jelen ügy ezt a közös célt hátráltatta. A bírók ebben a munkában a szövetségeseink, a játék részei, ezért az esetleges hibáikra adott reakciókat és abból fakadó következményeket érdemes házon belül tartani a sportág hitelességének védelme érdekében. Ezen célok érdekében mindenkinek engedni kell a saját helyesnek vélt igazából és ezt a közös célt kell szem előtt tartani.

2. A Szakmai Bizottság a Versenyirodát elmarasztalja, amiért helytelen jogértelmezést választva alkalmazta az ügy alapjául szolgáló szabályt, ugyanakkor üdvözli azt a fennálló
ügyfélbarát gyakorlatot, amiben a klubok szempontjait támogatják akár azon az áron is, hogy a saját munkaterhüket megsokszorozzák.

3. A Szakmai Bizottság felhívja az MJSZ főtitkárát, hogy a könnyebb alkalmazhatóság végett vizsgálják felül a szabályzatok 3 oldalú jogviszonyaira vonatkozó részét, ugyancsak
vizsgálják felül az ügyfélközpontú szokásjogi gyakorlatot, hogy az milyen mértékben tér el a szabályoktól, hatásait tekintve válik esetlegesen kontraproduktívvá.

4. A Szakmai Bizottság egyetértését fejezi ki azzal a döntéssel kapcsolatban, hogy a mérkőzés játékvezetői a szezon végéig eltiltásra kerültek, ugyanakkor felhívja a játékvezető főnököt, hogy tegyen lépéseket az óvás alapjául szolgáló hibák elkerülésére a jövőre nézve, akár külön előadással vagy más figyelemfelhívó összefoglalással adjon számukra és közvélemény számára tájékoztatót.”

A döntés után az Erste Liga-tabellán minden marad a régiben, az FTC-Telekom 11 pont előnnyel vezet a második helyezett Brassó előtt, míg az Opten Vasas HC 26 egységgel nyolcadik, és a hátralévő időszakban hatalmas csatát fog vívni a rájátszásért az őt üldöző Titánokkal.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 14., kedd
FEL 18:00 NZÁAVS 2-4VÉGE
szeptember 17., péntek
EL 17:30 BRAUTE 1-2 HVÉGE
EL 17:30 GYEDAB 10-4VÉGE
EL 17:30 SCCTIT 6-1VÉGE
EL 18:00 MISETO 5-2VÉGE
EL 19:00 MACDEB 3-2 HVÉGE
ICEHL 19:15 AVSVSV 5-1VÉGE
    • DIGI SPORT 2
szeptember 18., szombat
EL 17:30 BRADAB 8-1VÉGE
EL 17:30 GYETIT 9-1VÉGE
EL 17:30 SCCUTE 1-1 HÉLŐ
ICEHL 17:30 AVSPUS 4-2ÉLŐ
    • DIGI SPORT 2
szeptember 19., vasárnap
EL 16:30 FTCETO 
EL 17:00 MISMAC 
    • M4 SPORT+
szeptember 20., hétfő
EL 17:30 BRATIT 
EL 17:30 GYEUTE 
EL 17:30 SCCDAB 
Partnerünk
Archívum