Mikor kijöttem, 80 kiló voltam, most 85 vagyok

 

Már most többet tanultam, mint eddigi karrierem nagy részében, mondta blogunknak az NAHL-ben légióskodó Halász Béni.

A 19 éves Halász Bénivel utoljára 2020 áprilisában beszélgettünk, amikor is az Egyesült Államok második legerősebb juniorligájában szereplő New Mexico Ice Wolves bejelentette a szerződtetését. Ezzel olyan jégkorongozók nyomába szegődött, mint Nagy Krisztián, Garát Zsombor, Vértes Nátán vagy Keresztes Levente. Halász tender típusú kontraktust kapott az új-mexikói együttestől: ?Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos időtartamig nem hozhatnak mást a lefoglalt játékjogommal. Ha nem lenne a vírushelyzet, akkor decemberig nem cserélhetett volna el a csapat a kérésem nélkül. A játékos sem beszélhet más csapattal, nem igazolhatok el. Általában azok kapnak tendert, akiket mindenképpen meg akar tartani a klubvezetés. A mi csapatunkban 4-5 ilyen szerződés van.?

A kapus tavasszal még úgy nyilatkozott, augusztusban szeretne kiutazni új csapatához, ám a koronavírus keresztülhúzta a számításait. ?A vírushelyzet miatt csak decemberben érkeztem meg, addig otthon készültem. Az első lezárások során én is az otthonomban edzettem, mint mindenki más, bevásároltam edzéscuccokból. Szerettem volna fejlődni, nem csak karbantartani magamat. Júniusban tudtam először jégre menni, Székely Csaba és Jécsi Gyula edzéseire jártam. Augusztus elejétől a Vasas felnőttcsapatával készülhettem, akiknek hálával tartozom.?

A tavalyi szezont a Linz újonnan indított farmcsapatában töltötte Halász az Alpesi Ligában. A Steel Wings Linz nem igazán tudta felvenni a bajnokság ritmusát, a táblázat utolsó helyén végzett. Halász Béninek az EBEL-csapatból visszajátszó két kapussal és az osztrák U18-as válogatott hálóőrével kellett megküzdeni a játékpercekért, végül 12 meccs jutott neki. Mindeközben az U19-es válogatottban két mérkőzésen védett Norvégiában, és bár a franciák ellen a legjobb játékosnak választották, a 2019/20-as idényt győzelem nélkül fejezte be. A játéka azonban felkeltette a menedzserek és a tengerentúli csapatok érdeklődését, az új-mexikói klub szakmai stábját pedig oly mértékben meggyőzték a róla készült videók, hogy ők kínálták a legjobb kondíciókkal bíró szerződést. ?Amikor kiutaztam ide, egyáltalán nem gondoltam arra, hogy hogyan sikerült a tavalyi szezonom. Egy új lehetőséget kaptam, amivel élnem kell. Amikor megkerestek, tudták, hogy milyen mutatóim vannak. A győzelmek szempontjából valóban nem úgy alakult az év, ahogy szerettem volna, ezért is nagyon vártam az első meccsemet, mindenképpen nyerni szerettem volna.?

halasz-nahl

Ez végül nem jött össze a debütáláskor, a Lone Star Brahmas 4-3-mal jobbnak bizonyult a New Mexicónál. Néhány nappal később viszont Halász megszerezte az első győzelmét, ami egyben egy magyar kapus első sikere is volt ilyen szintű egyesült államokbeli juniorbajnokságban. Január elején aztán az első shutout is összejött, ekkor az Odessát nullázta le a Wolves. A remek sorozat január 16-án zárult le, amikor is vele kezdtek, de lecserélték. ?Az első meccsem előtt 48 órával érkeztem meg. Egy edzésem volt, kétszer voltam jégen, fogalmam sem volt, mit várjak. 8 hónap után játszottam újra meccset, március elején védtem előtte utoljára. Az első 3 meccsemet jónak értékeltem, a negyedikből tanulnom kell. Kicsit elhittem, hogy ha az első három jól ment, akkor a következőt is le tudom hozni nullára. Már most többet tanultam, mint eddigi karrierem nagy része alatt. Tempóban sokat fejlődtem, gyorsabban olvasom a játékot. Megtanultam, ha hétfőn nem kapok gólt a liga egyik legjobb csapatától, akkor sem biztos, hogy ez ugyanígy lesz a következő alkalommal is. Elégedett vagyok ezzel a 4 meccsel, akkor is, ha lecseréltek legutóbb.?

Az észak-amerikai junior- és egyetemi bajnokságok csak részlegesen zajlanak, sok csapat visszalépett a küzdelmektől, ezért óriási zsúfoltság alakult ki azokban a ligákban és csapatokban, ahol elindult a szezon. Egyes kluboknál az 50 fős keretek sem ritkák, a New Mexico is bővelkedik jobbnál jobb hokisokban. ?Néhány hétig öten voltunk kapusok, majd egy társunkat kirakták. Az eredeti tervek szerint az egyikükkel védtem volna végig a szezont, de mivel késtem, igazoltak még. Közben visszatért két tavalyi kapus is, az egyik a USHL-ből, a másik az NCAA-ból. Szerintem mind az öten válogatott szintű kapusok vagyunk. Fogalmam sincs, miként dől el, hogy ki védhet. Folyamatosan melóznunk kell, a meccs előtt az öltözőben mondják el, aznap kivel számolnak. Nincs köztünk ellenszenv, a nagyobb képet akarjuk nézni, ha aznap épp arra van szükség, hogy a lelátóról scoutolj és a statisztikát írj, akkor arra. Ha lehetőséget kapsz, élni kell vele. Itt mindenki tiszta lappal indul, a Steel Wingsszel ellentétben, ahol az EBEL-kapusok elsőbbséget élveztek. Egyik riválisom például az a Josh Graziano, aki néhány éve még amerikai U18-as válogatott volt, az NHL drafton 1/1-esként húzott Jack Hughes mellett ült az öltözőben, emellett volt csapattársa Papp Kristófnak is a USHL-ben?.

Nem ez az egyetlen magyar szál Albuquerque-ben, a csapat másodedzője az a Jared Brown, aki tavaly még a Brassót erősítette, előtte pedig játszott a Debrecenben, a MAC-ban és Újpesten is: ?Augusztus elején derült ki, hogy Brown lesz a másodedző, a vezetőedzőnk ismerte őt az egyetemről. Amikor a MAC utánpótlásában voltam, Brown a felnőttcsapatot erősítette. Ugyanolyan edző, amilyen játékos volt. Heves vérmérsékletű, de nagyon igazságos, sokat dolgozik, és tőlünk is 100%-ot vár el. Gyűlöli, ha valami nem úgy sikerül, ahogy terveztük. Forrófejű, folyton kommunikál a bírókkal, mivel tavaly még jégen volt, sokszor játékosfejjel gondolkodik.?

Új-Mexikó államban a hatályos kovidszabályok szerint tiltott minden testjátékot igénylő sportesemény, így az Ice Wolves a hazai mérkőzéseit a szomszédos Texas államban játssza. ?Otthon csak edzéseink lehetnek, amelyre bizonyos létszámkorlátig nézők is bejöhetnek, ilyenkor maszkot kel viselnünk a jégen is. Ennek alapesetben csak a palánkig kell rajtunk lennie. A meccseink tömbösítve vannak, mivel Texasból az összes ellenfelünk könnyebben elérhető, néha hetekig ott maradunk. Amikor idegenben játszunk, gyakran 10-13 órás buszutak várnak ránk.?

Halász védett már magyar és osztrák utánpótlás-bajnokságban, valamint az osztrák felnőtt másodosztályban, de az NAHL más szint szerinte. ?Óriási a különbség a fizikális játékban. Az első meccsemen abból kaptam gólt, hogy a kapu előtt nekem jöttek, de a bírók nem fújtak semmit. Már tucatszor korcsolyáztak nekem úgy, hogy nálam volt a korong, egyikből sem lett kiállítás. A gyorsaság egyrészt a játékosok tempójából is jön, de a pálya is kisebb. Másfél-két másodperccel kevesebb időm van a kapu mögött, mint máskor. Kicsi a középső harmad, gyorsan alakulnak ki szólók, emberelőnyös szituációk. Le-föl korizik a két csapat, ha valaki rosszul cserél, az azonnal megbosszulja magát.?

Bár még csak két hónapja van új csapatánál, életmódjában mégis nagy változás történt: ?Mikor kijöttem, 80 kiló voltam, most 85 vagyok, a testzsírszázalékom nem változott, sokkal jobban is érzem magam. Jó családhoz kerültem, jól táplálkoznak, odafigyelnek rám és szintén sportoló lakótársamra. A garázsban van egy saját hűtőnk Gatorade-del és protein shake-kel, mind nekünk veszik, óriási segítség ez.?

A Minnesota Wild NHL-es szárazedzője havonta egy hetet az Ice Wolvesszal tölt, ezzel is segítve a csapat felkészülését. ?Itt lakik Albuquerque-ben. Amikor a projekt elindult 2 éve, a csapat megkereste. Külön programokat készít a csatároknak, a hátvédeknek, a kapusoknak. Ez nagyon szokatlan, korábban még nem tapasztaltam ilyet. Minden napunk másként van felépítve. Specifikus edzéseket végzünk, nem kell például 150 kilóval deadliftelni, inkább a gyorsításra építünk. Van olyan hét, amikor nem is edzünk súllyal, maximum gumiszalagokkal. Nagy hangsúlyt fektetünk a testünk regenerálására is. A pályánkon az egyedüli csapat vagyunk, így bármikor jégre mehetünk. Hétfőtől csütörtök délelőttig edzünk, délután utazunk, edzünk egyet, majd alszunk, reggel jön a bemelegítés, és már el is kezdődött a meccs.?

Halászt U15-ös kora óta rendszeresen hívták a korosztályos nemzeti együttesekbe, ám utánpótlás-világbajnokságon sosem szerepelt, ami már nem is változhat, hiszen az idei tornát törölték. ?Kicsit hiányérzetem van, mert többször is úgy éreztem, hogy reális esélyem van bekerülni a vb-keretbe. Nem sikerült, nem voltam elég jó ahhoz, hogy elvigyenek. De mindig a válogatottat helyezem a klubcsapat elé, tiszteletben tudom tartani az edzők véleményét, és örülök, hogy akik lehetőséget kaptak, egytől egyig megállták a helyüket. Ez még inkább a munkára sarkal, hogy egyszer a jövőben válogatott lehessek.?

Egy érdekesség a végére: Halász csapattársa az a Liam Guerin, aki az NHL-legenda ? jelenleg a Minnesota Wild GM-je ? Bill Guerin fia. ?Eddig egy meccs sem jutott neki, nem teljesen olyan, mint az apja, maximum a magassága és az ereje hasonlít. 35 mezőnyjátékosunk van, sokan közülük nem utaznak a meccsekre. Nagyon jó fej, szokott NHL-es sztorikat mesélni. Nincs benne semmi nagyképűség, nem vág fel az édesapjával. Azért az még szokatlan, amikor a kocsiban telefonál, és kiszól nekem: váó, épp Bill Guerinnel beszélek.?

halaszbeni

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum