Máris kezdődik a 2020/21-es NHL-szezon 1.

 

Különleges idény indul pillanatokon belül a világ legerősebb bajnokságában, divíziónként latolgatjuk az esélyeket, Kelettel kezdünk.

Új időszámítás kezdődik a Boston Bruinsnál, ahonnan távozott a klubot 14 éven keresztül szolgáló Zdeno Chara. A szlovák óriás mellett elhagyta a csapatot a második legjobb hátvéd, Torey Krug is, így a fekete-sárgák hátsó alakzata erősen meggyengült. A pótlásukat házon belül oldotta meg a klub, senki nem érkezett csere útján vagy a játékospiacról. Mindezek tükrében a kék vonalon az új vezér Charlie McAvoy lehet, ám kérdéses, hogy a mindössze 23 éves bekk képes-e átvenni Chara örökségét. Elöl továbbra is a Brad Marchand, Patrice Bergeron, David Pastrnak tengelyre építhet Bruce Cassidy mester, ám a cseh szélső sérüléssel bajlódik, leghamarabb február közepén térhet vissza. Helyére roppant tehetséges honfitársa, az Anaheimtől érkezett Ondrej Kase léphet, aki első teljes szezonjára készülhet Bostonban.

A Buffalo Sabresnek más elsődleges terve nem lehet, mint hogy 10 év után ismét bejusson a rájátszásba. Ennek elérése érdekében alaposan megerősítették a keretet: a kapitány Jack Eichel és az év újoncötösébe beválasztott Victor Oloffson mellé érkezett a korábbi MVP Taylor Hall, valamint a rutinos Eric Staal. Ha a négyes mellé fel tud nőni a korábbi Calder-győztes Jeff Skinner, valamint a hullámzó teljesítményt nyújtó Sam Reinhart, akkor valóban optimisták lehetnek a Sabres szurkolói. Ha nem jön össze a playoff, akkor alaposam meggyengülhet a Buffalo. Az egy évre aláíró Hall biztosan lelépne, Eichel pedig ismét cserét kérne.

Újjáépítésben van a New Jersey Devils, amelytől bombameglepetésnek hatna, ha be tudna férni a legjobb négy közé a divízióban. Tehetséges fiatalokból nincs hiány a csapatnál, hiszen ott van Jack Hughes, Nico Hischier, Nyikita Guszev és a kapus MacKenzie Blackwood, rájuk lehet építeni a jövőt, ők vezethetik vissza a klubot 2-3 éven belül a legjobbak közé. A legnagyobb akadályt talán P. K. Subban és az újonnan kinevezett vezetőedző, Lindy Ruff jelentheti. A bekk fényévekre van korábbi teljesítményétől, míg a 60 éves mester mellett mintha elment volna a világ az elmúlt szezonokban.

Fellélegezhetnek a New York Islandersnél, Mathew Barzal néhány napja aláírta új szerződését, így a csapat a legerősebb keretével vághat neki a csonka szezonnak. Nagy mozgás nem volt náluk, az egyetlen jelentős változásra a kapuban került sor, Thomas Greiss helyére Ilja Szorokin ékezett. Barry Trotz fiaitól idén is szoros, hatékony védekezést láthatunk majd, ez a sikerük alapja. Ám ez a taktika a góllövés rovására ment tavaly is, így ebben mindenképpen fejlődnie kell a csapatnak. Ha sikerül, akkor reális cél lehet akár a Stanley Kupa elhódítása is.

Mathew-Barzal

A város másik oldalán, Manhattanben véget ért a három éve tartó nagytakarítás. A New York Rangers befejezésül kivásárolta Henrik Lundqvistot és Detroitba cserélte Marc Staalt, így a 2014-ben finálét játszó csapatból egyedüliként Chris Kreider maradt hírmondónak. A rengeteg távozó ellensúlyozására az elmúlt években kiváló fiatalokat (Kakko, Fox, DeAngelo, Sesztyorkin) építettek be, melléjük jött az idei draft legelső választottja, Alexis Lafreniere is. Ha ezeket a fiatalokat a Zibanejad, Panarin duó össze tudja fogni, akkor simán meglehet a playoff. Ott azonban aligha számíthatnak nagy futásra, ahhoz még rengeteg tapasztalatot kell szerezni az egyenes kieséses rendszerben.

Ha a történelemre hagyatkozunk, akkor a Philadelphia Flyers ebben az évben nem fog bejutni a rájátszásba. 2012 óta ugyanis a páros években ott voltak, a páratlanban nem. Reálisan nézve azonban ez a sorminta az idén véget érhet, mert a Philly játékosállományában érdemi változás nem történt, mindössze Erik Gustafsson érkezett a visszavonuló Matt Niskanen helyett. A gondot az jelentheti, hogy a gárda korábban képes volt beragadni a rajtnál, ezt viszont tudta kompenzálni az évad későbbi részében. Erre idén aligha lesz lehetősége a rövidített alapszakasz miatt, így sokkal több múlhat a Sean Couturier, Carter Hart páros teljesítményén. Előbbi a legjobban védekező csatárnak járó Selke-trófea aktuális címvédője, utóbbi a Vezina-trófea egyik jelöltje lehet.

A Pittsburgh Penguinsnél az adja az okot a legnagyobb örömre, hogy Sidney Crosby, Jevgenyij Malkin és Kris Letang is teljesen egészséges, ennek köszönhetően Mike Sullivan a legerősebb kezdővel várhatja a rajtot. További pozitívum, hogy sikerült megszerezniük Kasperi Kapanent a Torontótól. A mindkét oldalon bevethető szélső érkezése azt jelenti, hogy a Penguins variációs lehetőségei megnőttek, és Jake Guentzel révén nemcsak Crosby oldalára jut egy gólerős szélső, hanem Malkinéra is. Az egyetlen kérdőjelet a kapusposzt jelenti. A kétszeres bajnok Matt Murray szolgálatairól lemondott a klub, a helyére Tristan Jarry és Casey DeSmith került. Jarry bizonyította tavaly, hogy tudja pótolni Murray-t, de első számú hálóőrként nagyobb lesz a felelőssége.

A Washington Capitals berkeiben a legsarkalatosabb kérdés, hogy mire jutnak Ovecskinék a playoffban. A 2018-as bajnoki cím után az alapszakaszt mindkétszer simán abszolválták ? ez idén is gond nélkül meglesz ?, de az egyenes kieséses szakaszban mindkét alkalommal az első kör jelentette a végállomást. Ezt kompenzálni kellett, aminek a kivédésére érkezett a Boston legendája, Zdeno Chara, a szélső Conor Sheary, valamint a minden hájjal megkent edző, Peter Laviolette. Erősíteni akarták a kapusposztot is, hiszen Brayden Holtby Vancouverbe ment, ám a helyére igazolt Henrik Lundqvist valószínűleg véglegesen kidőlt. A Capitals így a mindössze másodéves, de kiváló képességekkel megáldott Ilja Szamszonovval, valamint a veterán Craig Andersonnal vág neki a szezonnak. Ez több mint elég lehet a rájátszás elérésére, ám, hogy ott mi lesz, azzal majd hónapok múlva fogunk foglalkozni.

szamszonov

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR INFO
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
Partnerünk
Archívum