Éjfélkor már jönnek is az elődöntők a junior-vb-n

   

A Kanada?Oroszország meccs történelmi léptékkel, az USA?Finnország a közelmúlt tapasztalatai alapján kétesélyes rangadó.

Az A csoportos junior-világbajnokság első elődöntőjét Kanada és Oroszország játssza, magyar idő szerint éjféltől. A párharcról elsőként a tavalyi világbajnokság döntője jut mindenki eszébe, ahol az oroszok ? azok után, hogy a csoportkörben 6-0-ra tönkreverték a juharleveleseket ? 3-1-re is vezettek, Kanada azonban elképesztő elszántsággal és némi szerencsével fordított 4-3-ra. A két válogatott rendszeresen beleszalad a másikba, az elmúlt 10 évben 11 mérkőzést játszottak, a mérleg közel egyenlő, Oroszország vezet 6-5-re. Figyelemre méltó, hogy ebből hat meccs egyetlen gólon múlt. A kieséses szakaszban 6 találkozójuk volt (négyszer győztek az oroszok), ezekből egyszer nem egy gól döntött (hanem kettő). Döntőben háromszor meccseltek, itt Kanada vezet 2-1-re. Nagyon szoros csatára van tehát kilátás, akkor sem dőlhet hátra a szurkoló, ha közben az egyik csapat ledolgozhatatlannak tűnő előnyre tesz szert. Jó példa erre a 2011-es döntő, amikor Oroszország csak a 43. percben szerezte meg az első gólját, ekkor 3-0-ra vezetett Kanada, ám ezt követően beindult a Panarin, Kuznyecov, Taraszenko trió, és sorozatban lőttek még négyet. Ez volt az utolsó arany, amelyet Oroszország szerzett, Kanada ehhez képest hárommal büszkélkedhet a mögöttünk álló évtizedből. Idén is minden okuk megvan az önbizalomra a juharleveleseknek, hiszen az eddigi 5 meccsükön mindössze 4 gólt kaptak, az oroszok ennek több mint a dupláját, tízet. Lőtt gólokban is csaknem ekkora a különbség, Kanada 36 találattal vezeti a rangsort, az oroszok tizennyolca a negyedik helyre elég. A két csapat már összemérte erejét, közvetlenül a torna előtt felkészülési meccsen Kanada nyert. Az elődöntő kérdése, hogy házigazda mit tud kezdeni az oroszok kreativitásával, illetve hogy Igor Larionov korongbirtoklásra épülő taktikája mennyire tud érvényesülni .

A másik ágon Finnország küzd az USA-val, itt hajnali fél négykor dobják be a korongot az edmontoni buborékban. Ez a párosítás sem tartogat kevesebb izgalmat, a két csapat az elmúlt 10 évben 5 alkalommal találkozott, mindannyiszor egyetlen gól döntött. Ha ez nem lenne elég, egyszer büntetőkkel, egyszer hosszabbításban, egyszer másfél perccel a rendes játékidő letelte előtt dőlt el a csatájuk. Bár az összesített mérleg az USA-nak kedvez (3-2), a kieséses körben kettőből kétszer a finnek mentek tovább, ráadásul időben ezek voltak a legközelebb az idei elődöntőhöz: 2019-ben Kaapo Kakko lőtte a győztes gólt a döntőben, tavaly Ostravában már a negyeddöntőben összekerültek, akkor 1-0-ra nyertek a finnek. Érdekesség, hogy már a tavalyi csapatban is Spencer Knight védett az amerikaiaknál, nem múlt rajta semmi, 29 lövésből 28-at fogott. Idén nem kezdett jól, az oroszok ellen le is kellett cserélni, ám azóta kirobbanó formában véd, a csehek és a svédek ellen is shutouttal zárt. Csapatszinten mindkét válogatottnak az előnykihasználás megy a legjobban: az USA 42%-os, Finnország 40%-os hatékonyságot mutat ebben, ami az első és a második legjobb adat. Fontos különbség lehet, hogy a finnek többször állíttatják ki magukat, eddig 36 percet töltöttek hátrányban, az USA 20-szal kevesebbet. Ami a csatárokat illeti, az amerikaiaknál Trevor Zegras emelendő ki, aki már a tavalyi keretnek is tagja volt. Akkor a negyedik sorban kellett megelégednie a kiegészítő szereppel, idén 15 ponttal (6+9) vezeti a vb kanadai tabelláját. A másik oldalon a 7 pontos csapatkapitányra, Anton Lundellre érdemes figyelni, aki igazi vezére a csapatnak. Két olyan válogatott találkozik itt, amelyek vezérszerepet játszanak a juniorhoki fejlődésében. Jól mutatja ezt, hogy az elmúlt 10 évben a finnek 3, az amerikaiak 2 aranyat szereztek a világbajnokságon.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum