Minden valahogy úgy történik, ahogy történnie kell

 

A 20 éves Péter Donát 5 meccsen 3 pontnál tart a német Oberligában, ideje volt feltennünk a kérdéseinket.

Legutóbb áprilisban beszélgettünk Péter Donáttal, amikor a vírus miatt előrehozott szezonzárás utánpótláséveinek végét jelentette. Mint akkor elmondta, több oberligás együttes is érdeklődött iránta. A 20 éves támadó végül a Memmingen Indianst választotta, amelynek felnőttedzésére korábban is eljárt. A járványhelyzet okán a német felnőttbajnokságok a szokottnál később indultak, az Oberligában november elején dobták be a pakkot. A bajnokság hatodik helyén álló ECDC Memmingen másfél tucatnyi mérkőzéshez közelít, a juniorválogatott volt csapatkapitánya viszont csak nemrégiben tudott először játszani ?Sokáig kellett várnom az első tétmeccsemre, mert nem kaptam időben meg a német állampolgárságot. A vezetőség rég benyújtotta a kérelmet, valószínűleg a vírus okozta bonyodalmak miatt volt lassabb az elbírálás a szokásosnál. De lassan megérkeztek a papírok, így a Landsberg ellen már német-magyar kettős állampolgárként játszhattam.?

Ez azonban Péter Donátnak már a második meccse volt a felnőttek között. Az Oberliga szabályai szerint ugyanis egy csapat csak két külföldi játékost alkalmazhat, a keretet pedig két svéd légiós erősítette. Egyikük közben távozott a csapattól a svéd harmadosztályba szerződött. A felszabadult hely megnyitotta az utat Péter előtt, aki a Keresztury Eriket is foglalkoztató Regensburg ellen importjátékosként debütált. ?Van különbség az utánpótlás és a felnőtt jégkorong között. Erős ez az Oberliga, hiába a harmadik vonal Németországban, a rutinos idősebb játékosok ellen nehéz játszani. Mivel az első 11 mérkőzést kihagytam, még nincs meg a sorom, az edző keresi a helyemet. Az első két mérkőzésen a negyedik sorban kezdtem, meccs közben vittek feljebb. A speciális egységekben sem vagyok benne, nem adják ingyen az ilyet, de érzem, hogy kemény munkával van még levegő, ahova oda tudok jutni.?.

A Landsberg ellen 4-1-re megnyert összecsapáson ? amely a második volt számára ? le is tette névjegyét Péter. Mint megírtuk, a győztes gól mellett gólpasszal is segítette csapatát. ?Meccs közben az edző felvitt a második sorba, egy kék vonalról érkező lövésbe tudtam beleszúrni a kapu előtt, a korong átment a kapus lábai között. A gólpasszomkor kiugrattam a két sortársamat, akik végigvittek egy 2 az 1 elleni szituációt. Megtaláltam az összhangot a srácokkal, pedig nem is centerként, az igazi helyemen, hanem szélsőként játszottam. Viszonylag jól ment a hoki, de van még hova fejlődni, van mit tanulni. Talán kicsit több önbizalomra is szükség lesz, hogy elvállaljam a helyzeteimet, de előbb-utóbb ez is jobban fog menni.?

Péter Donát, aki a Memmingen legfiatalabb játékosa, nemcsak az állampolgárság megszerzésével, hanem a felkészüléssel is alaposan megszenvedett. ?A csapattal edzettem akkor is, amikor nem játszhattam még. Napi kétszer jégen vagyunk, a szerdát kapjuk meg általában szabadnapnak. Heti három bajnokink van, a meccsek előtt is részt vettem az átmozgatásokon, hogy ne essek ki a formámból, tudjam tartani a kondimat. Az előszezon első két mérkőzésén sem tudtam játszani adminisztratív okok miatt, a Garmisch ellen viszont már ott voltam. Aztán beütött hozzánk is a vírus, 14 játékos fertőződött meg, köztük én is. 4 hét felkészüléssel számoltunk, ebből 3-at tölthettem karanténban. A gyógyulást követően különböző terhelési és EKG-teszteknek vetettek alá, szerencsére mind tökéletes eredményt mutatott, nem hátráltat semmi.?

Németországban hasonlóan szigorú intézkedéseket vezettek be a jégpályák mellett, mint szerte Európában. ?Nem tudunk mind egy öltözőben készülni, minden edzés és mérkőzés előtt kétfelé van bontva a csapat. Szinte a pálya széléig viselnünk kell a maszkot, szigorú a helyzet, de mi végül is csak játszani szeretnénk. Mindent megteszünk, hogy minél tovább tudjuk űzni ezt a sportot, amit mindannyian szeretünk.?

A 20 éves center háta mögött tehát nem a legkönnyebb időszak áll. Ennek ellenére Péter Donát ? aki immár 5 meccsnél és 3 pontnál tart az Oberligában, hiszen legutóbb is adott egy asszisztot ? nem bánta meg a döntést, hogy 7 németországi utánpótlásévet követően kint maradt. ?Hiszek abban, hogy minden valahogy úgy történik, ahogy történnie kell. Lemaradtam az első 11 meccsről, de annál jobban vártam a pillanatot, amikor először ott lehettem a jégen, és megmutathattam, hogy mit tudok, és hogy megérte rám várni? ? mondta erről.

peterdonat

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum