Nyilvánosan kivégeztek egy 18 éves tehetséget

 

Mitchell Miller 14 évesen bántalmazta osztálytársát, és akkor meg is büntették ezért. Ám azok után, hogy draftolták, kiradíroznák őt a hokiból.

Nincs bocsánat Mitchell Miller számára. A 18 éves tehetség 4 évvel ezelőtt súlyosan bántalmazta osztálytársát, a fekete bőrű Isaiah Meyer-Crotherst, aki a rendőrségi beszámolók szerint egy tízéves gyermek szellemi szintjén állt akkor. A beszámolók szerint a bántalmazás során levizelt cukorkát kellett a szájába vennie Meyer-Crothersnek, verték és rasszista beszéddel is molesztálták. Az agresszió hosszabb időn át tartott. Az ügyben eljárás indult, Millert felfüggesztették iskolájából, megbüntették, a jégkorongot ugyanakkor folytathatta, a 2016/17-es szezonban például a Honeybakedben csapattársa volt Papp Kristófnak.

Az amerikai bekk tehetsége egyre nyilvánvalóbbá vált, korán bekerült a USHL-be, előbb a Cedar Rapids, majd a Tri-City Storm játékosa lett, itt 44 mérkőzésen 8+25 pontot ért el legutóbb, nem csoda, hogy a neve ott volt az NHL-es játékosmegfigyelők noteszében a draft előtt.

Mitchell Miller pontosan tudta, hogy egykori tetteinek nyomai nem tüntethetők el, különösen a Black Lives Matter mozgalom és az ennek árnyékában megalakult Hockey Diversity Alliance működése ismeretében. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb az aktivitás a hokis közösségen belül is a rasszizmus és a fiatalkori bántalmazás jelenségei körül, márpedig Miller évekkel ezelőtti esete a kettőt ötvözte. A játékos ezért a draft előtt minden NHL-es csapathoz eljuttatta aktáját az esetet részletesen leíró rendőrségi jelentéssel, illetve egy saját levéllel, amelyben biztosította a csapatvezetőket arról, hogy mélyen megbánta tetteit. Egyben ajánlásokat is mellékelt edzőitől, amelyek arról tanúskodtak, hogy az eset óta rengeteget fejlődött nemcsak a hoki terén, hanem mentálisan is.

Mindez kevésnek bizonyult. A múltban történtekről értesülve legalább tíz csapat azonnal kihúzta a draftlistájáról a játékost. Az Athleticnek nyilatkozó egyik csapatvezető arról számolt be, hogy Zoomon beszélgettek vele, és Miller nem győzte meg őket bűnbánata valódiságáról. ?Ha csak a hokit vesszük, akkor a 31-ből 31 csapat draftolni akarta volna a srácot. De mi úgy döntöttünk, hogy nem tesszük ezt. Túl nagy volt a kockázat, és túl sok fronton. Annak alapján, amit tudtunk, ez egyértelmű döntés volt.? Végül az Arizona vállalta a kockázatot, és a 4. kör 111. helyén kiválasztotta Millert. Majd kisvártatva elszabadult a pokol.

Az esetet részletesen ismertette az Arizona Republic nevű újság. Ekkor a klub vezetősége még kiállt a játékos mellett. Itt érdemes egy kitérőt tenni a Coyotes kapcsán. A klub több szempontból is speciális helyzetben volt a draft idején. Egyrészt a rájátszás előtt hagyta ott a GM-je, John Chayka. Ideiglenesen Steve Sullivant nevezték ki a helyére, majd érkezett Bill Armstrong St. Louisból, ám ő a szabályok szerint még nem vehetett részt a drafton. Ettől függetlenül nyilván egyeztettek vele a választásról. A klub tulajdonosa Alex Meruelo, ő az egyetlen az NHL-ben, aki spanyol gyökerekkel rendelkezik, és Xavier Gutierrezt nevezte ki elnök-vezérigazgatónak. Gutierrez is latino. Ő kiállt a választás mellett: ?Mitchell hatalmasat hibázott, de mi adunk neki egy második esélyt, hogy bizonyítson. Reméljük, tovább tud lépni, és ügyével sikerül ráirányítani a figyelmet a fiatalkori bántalmazás felszámolásának fontosságára.?

Közben azonban a rasszizmus elleni kampányban kulcsszerepet játszó játékosok, mint Akim Aliu, nemtetszésüknek adtak hangot: ?Valahogy mindig megtalálják a módját, hogy felmentsék a fehér sácot. Azt mondják, milyen fiatal volt, meg hogy csak egyszer tette. És egész karrierünk során mindig ez történik. Ebből már nagyon elegünk van. Elegünk van abból, hogy a fehér srácokat mindig felmentik, ha valami rosszat tesznek, de ha egy fekete vagy színes bőrű csinálja ugyanezt, akkor valósággal keresztre feszítik, és a média addig foglalkozik vele, amíg el nem takarodik a ligából.?

Miller helyzetét az általa bántalmazott fiú édesanyja tette végképp lehetetlenné egy Armstrongnak írt levéllel. Ebben azzal vádolta Millert, hogy soha nem kért elnézést a tettéért, hogy még két évvel ezelőtt is előfordultak bántalmazások, és hogy a fiuk rengeteget szenvedett miatta, ami jelentősen hátráltatta mentális fejlődését. Szerinte Miller nem annyira megbánást érez, mint haragot azért, amiért ennyi negatív figyelem hárul rá. Az igazsághoz tartozik, hogy a Miller család szerint megtörtént a bocsánatkérés, és hogy kinek van igaza, azt nem tudhatjuk.

Az események innen magasabb sebességbe kapcsoltak. Előbb az Arizona jelentette be, hogy lemond választottjáról, aki így szabadon igazolhatóvá válik. Ezután kitették őt a junior-világbajnokságra készülő válogatot keretéből, majd a 2020/21-es csapata, az NCAA-bs University of North Dakota is kirúgta a védőt. Ezzel könnyen lehet, hogy a karrierje is véget ér, hacsak nem kap egy értelmezhető és megfontolható ajánlatot Európából.

Mindehhez annyit fűzhetünk hozzá: a történeti, kulturális és társadalmi különbségek ellenére is nehéz elképzelni, hogy egy 18 éves tehetség nyilvános keresztre feszítése valóban a rasszizmus és a fiatalkori bántalmazás elleni küzdelem ügyét szolgálhatja. A legszebben mindezt Xavier Gutierrez fogalmazta meg a már idézett közleményében: ?Ez a történet nem a felmentésről vagy az igazságtételről szól. Ez a reflexióról, a fejlődésről és a közösségre gyakorolt hatásról szóló sztori. Egy igazi vezető megtalálja az utat, hogy mindenki része lehessen a megoldásnak.? Az eset körül keletkezett médiahisztéria azonban időközben elmosta ezeket a gondolatokat, és a klub kihátrált Miller és saját maga mögül is.

MitchellMillerNHLDraft

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum