Nem tudod, hogy jövő héten hány játékosod lesz

 

Az edzőváltás után a koronavírus is utolérte a Gyergyót, megállás azonban nincs. Szilassy Zoltán vezetőedzőtől kértünk helyzetjelentést.

A Gyergyói HK nyáron alaposan megerősítette játékoskeretét, az edzői stábhoz pedig olyan rutinos szakemberek csatlakoztak, mint Szilassy Zoltán és Jukka Kontsas. A klub nem titkoltan komoly tervekkel vágott neki a szezonnak, ám hétmeccses magyarországi túrájukon a várakozás alatt szerepeltek, a megszerezhető 21 pontból mindössze 7-et tudtak összeszedni. A vezetőség lépett, Malcolm Cameront menesztették, helyére az addigi másodedzőt, Szilassy Zoltánt nevezték ki, akit gyergyói karanténjában értünk utol. „Sajnos a koronavírus elérte a mi csapatunkat is, így most én is karanténban vagyok a szállásomon – beszélt blogunknak bezártságának okáról az újdonsült vezetőedző. – Ez most alaposan megnehezíti a dolgomat, hiszen csütörtökön és pénteken két meccsünk van a Sapientia U23 ellen, a román szövetség ugyanis nem fogadta el közös halasztási kérelmünket. Így tehát távirányítással vagyok kénytelen irányítani a csapatot, amíg ki nem mehetek a karanténból.”

Ebben ez ideig sikeres volt Szilassy Zoltán, hiszen a csapat két és fél sorral felállva a romániai bajnokságban előbb 6-0-ra, majd 4-3-ra verte a Steauát a hét elején. Ugyanakkor ha felvesszük az ördög ügyvédje szerepét, felvetődik egy érdekes kérdés: amikor elfogadta a gyergyói klub felkérését a másodedzői feladatok ellátására, egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy vezetőedző is lehet később? „Egy pillanatra sem, mert ez azt jelentette volna, hogy sikertelenséggel számolok, ami számomra elfogadhatatlan. A megegyezésünk óta úgy számoltam, úgy végeztem a munkámat, hogy ezzel a szakmai stábbal visszük végig a szezont, és sikeresek leszünk. Ami történt, az engem is váratlanul ért, akkor is, ha az eddigi szereplésünk valóban csalódás volt. A vezetőség dolga azt megítélni, hogy szerintük milyen személyi keretek között dolgozzon a csapat, most rám került ez a felelősség. Pontosan tudom, hogy ez milyen borzasztóan nehéz helyzet, tavaly októberben én is átestem ezen. Most nem tehetek mást, mint előrenézek, és a legjobb tudásom szerint vezetem a csapatot.”

A járványhelyzet miatt egyetlen együttes felkészülése sem volt ideális, és ez alól a Gyergyó sem kivétel. „Visszatekintve azt kell mondanom – nem megbántva senkit –, hogy valószínűleg azok jártak jobban, akiket a leghamarabb kapott el a járvány. Akik augusztus végén, szeptember elején sok játékossal átestek a fertőzésen, utána tudtak még egy újratervezett felkészülést végezni, így másként érkeztek meg a mérkőzéses szakaszba. Mi nem ebbe a körbe kerültünk, augusztus 9-től 53-55 napot edzettünk úgy, hogy végül edzőmeccset tulajdonképpen nem is tudtunk játszani. Ilyen hosszú ideig képtelenség fenntartani a csapatban, a játékosokban a tüzet. Hiába próbáltunk kettéosztva egymás ellen meccselni, abból videókat csinálni, ez nem ugyanaz, mint igazi szemben játszani. Most nálunk is nagyon sok a beteg, a sérült, így abban bízom, hogy néhány héten belül átesünk ezen mi is, és talán szerzünk annyi védettséget, hogy ebből később ne legyen gondunk.”

Az első magyarországi túrán a Gyergyói HK hullámzó teljesítményt nyújtott, az egyik végletben hosszabbításban verték a bajnok Fradit, másrészt sima vereséget szenvedtek a Vasastól, illetve kiütéssel kaptak ki a MAC HKB-tól. „Valóban, abszolút hullámzó volt a teljesítményünk. Ez már régen nem az a liga, ahol bárki ellen biztosra mehetsz, hiszen például a fiatal csapatoknál sem kérdés, hogy gyorsak, nagy akarással, az utolsó pillanatig küzdenek. Nekünk is voltak jobb és rosszabb meccseink, ám az igazi nehézséget azt jelenti, hogy nem tudsz hosszabb távra tervezni, szinte állandóan felül kell írni az elképzeléseket. Nem tudod, hogy a jövő héten neked hány játékosod lesz, egyáltalán a minimális 13+1 nevet be lehet-e írni a jegyzőkönyvbe, de ugyanez a helyzet az ellenfélnél is. Ez ilyen szezon, ehhez kell alkalmazkodni.”

Hogyan lehet mégis belenyúlni a csapat játékába, és persze ami a szurkolókat a legjobban érdekli: lesznek-e a változások a keretben? „A játékosokkal kapcsolatban nem szolgálhatok új információkkal, ha lesznek változások, azt a klub biztosan kommunikálni fogja. A csapat játékába sem lehet most keményen belenyúlni. Sajnos nagyon kevés hadra fogható hokisunk van ebben a pillanatban, miközben szinte edzés nélkül kell mérkőzéseket játszanunk. A legfontosabb tehát, hogy a játékosok meggyógyuljanak, és ismét megfelelő kerettel tudjunk kiállni, ez addig igazából csak tűzoltás. A hosszú távú tervünk nem lehet más, mint hogy a rájátszásra álljunk úgy össze, hogy a szezon legfontosabb részében tényleg eredményesek és sikeresek lehessünk. Most úgy készülünk, hogy a programban szereplő mérkőzéseket itt Romániában és majd az Erste Ligában is lejátsszuk. A következő magyarországi túránk a novemberi válogatott szünet után következik, akkor már reményeim szerint kiegyenesedett kerettel vághatunk neki a meccseknek.”

gyergy

fotó: DEAC

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 1., kedd
EL 18:30 TITDAB 7-2VÉGE
ICEHL 19:15 RBSAVS 4-3VÉGE
december 2., szerda
EL 17:15 FTCDEB 3-4VÉGE
  • M4 SPORT
december 3., csütörtök
KHL 15:00 MMGSZK 
  • SPORT 2
EL 18:00 MACTIT 7-1VÉGE
ICEHL 19:15 AVSVSV 1-2VÉGE
december 4., péntek
EXL 18:00 DTVMIS 6-0VÉGE
ICEHL 19:15 AVSHCI 4-5 BVÉGE
  • DIGI SPORT 2
EL 20:00 DEBDAB 3-1VÉGE
december 5., szombat
KHL 12:30 SZJDMO 
  • SPORT 1
december 6., vasárnap
EL 14:30 TITVAS 
  • M4 SPORT
EXL 17:15 MISKOS 
  • DIGI SPORT 3
december 7., hétfő
EL 17:30 GYEBRA 
december 8., kedd
EL 17:30 SCCDEB 
EL 17:30 UTEFTC 
  • M4 SPORT
ICEHL 18:00 LNZAVS 
EL 18:40 VASDAB 
december 9., szerda
KHL 17:30 DMIDMO 
  • SPORT 2
december 10., csütörtök
EL 17:30 BRAMAC 
EL 17:30 GYEDEB 
EL 18:40 VASFTC 
ICEHL 19:15 VSVAVS 
Partnerünk
Archívum