Buborékban a junior-vb, vizsgálják a Minszk-affért

 

Az A csoportos U20-as világbajnokságot az edmontoni buborékban rendezik meg. Kérdésessé vált, hogy ki lesz a jövő tavaszi felnőtt-vb házigazdája.

Mint arról a nap folyamán már beszámoltunk, az IIHF tanácsa egy kivétellel törölte a 2020/21-es U20-as férfi és U18-as női világbajnokságokat. Egy juniortornáról nem adtak ki információt első körben: az A csoportosról. Időközben kiderült, az elit vb-t megrendezik, méghozzá az edmontoni buborékban, a Rogers Place-ben, amely jelenleg az NHL-playoff két helyszínének egyike. A világ legerősebb bajnokságának rájátszása hetek óta zajlik anélkül, hogy a koronavírus-járvány felütötte volna a fejét a buborékon belül. Mindez valószínűsítheti, hogy a tapasztalatok birtokában az U20-as top vb-t is le lehet bonyolítani. Az eseményen szurkolók természetesen nem lehetnek majd jelen. Az egyetlen helyszín miatt szükség lesz az eredeti menetrend áttekintésére ? a torna december 26-ától január 5-éig tartott volna ?, erre rövidesen sor kerül. Ezzel összefüggő döntés, hogy az egy évvel későbbi 2022-es junior-vb-t nem Svédország, hanem Kanada rendezheti, cserébe Göteborg a 2024-es tornát kapja meg. Erre a költségek és ráfordítások optimalizálása érdekében van szükség. Az idei junior-világbajnokságon senki sem esik ki, ami megint csak érthető, hiszen feljutó sem lesz.

Mindezek mellett az IIHF állást foglalt a 2021-es A csoportos felnőtt világbajnokság rendezése kapcsán kibontakozott polémiák ügyében. Az elmúlt hetekben a társrendező Lettország miniszterelnöke a nemzetközi jégkorongszövetséghez fordult azzal, hogy nem kívánnak Fehéroroszországgal közösen otthont adni az eseménynek. Az erről megjelent írás szerint először fordult elő, hogy egy ország politikai okokra hivatkozva mondana nemet a közös rendezésre. “Az IIHF aggódik a minszki események miatt, de sportszervezetként nem tekinthető politikai entitásnak, ezért politikai okokat sem vehet figyelembe” ? mondta René Fasel elnök. Mivel azonban fontos szempont, hogy a rendezők garantálni tudják a játékosok és a szurkolók biztonságát, ezért az IIHF tanácsa szakértői csoportot hoz létre, amelynek minden szempontból át kell tekintenie a szükséges feltételek teljesítésének esélyeit. A szövetség egyelőre Minszk és Riga helyszínekkel kalkulál, ám novemberben a szakértői csoport jelentése alapján újratárgyalja a témát.

rogersplace

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum