Sean Simpson a válogatott új szövetségi kapitánya

   

A 60 éves kanadai–brit szakember a 2013-as világbajnokságon ezüstéremig vezette a svájci nemzeti csapatot.

Igazi nagyágyút szerződtetett a magyar szövetség a válogatott élére. Fél évet vártunk az új névre – az már tavasszal kiderült, hogy a finn Jarmo Tolvanennel, aki három éve alatt csak egy világbajnokságon vezethette a nemzeti együttest, érthető módon nem hosszabbítanak szerződést –, és nem vártunk hiába. Sean Simpson múltja és rutinja igazán figyelemre méltó, reméljük, a közeljövője is az lesz: az MJSZ kétéves szerződést kötött vele.

Az új kapitány Nagy-Britanniában született, de Kanadában nevelkedett, ezáltal juthatott el az NHL közelébe. Azonban hiába draftolták annak idején, a világ legjobb bajnokságába nem tudta beküzdeni magát, így két AHL-es szezon után Európába költötózött. Edzői pályafutását Svájcban kezdte 31 éves korában, 1998-ban bajnokságot nyert az EV Zuggal, klubszinten két évvel később a DEL-ben is a csúcsra jutott a Münchennel. Hatszor volt szövetségi kapitánya a Team Canadának a Lotto és a Spengler Kupákon, utóbbit 2007-ben elhódította. A következő idényben a Bajnokok Ligája-trófeát vitte haza a ZSC Lionsszal. Egy alkalommal dolgozott a fehérorosz válogatott mellett is világbajnokságon, később öt A csoportos tornán irányította a svájci nemzeti együttest. Pályafutása legnagyobb sikerét a 2013-as finn–svéd vb-n érte el, amikor is vele az élen Svájc a döntőig menetelt – a négy között zseniális játékkal nullázva le az Egyesült Államokat –, és csak a házigazda svédek tudták legyőzni. Az elmúlt években a DEL-ben és Svájcban dolgozott különböző kluboknál és különböző beosztásokban.

„Klub- és válogatott szinten is sikereket ért el, ez döntött mellette. Szimpatikus, nagy tudású, jól felkészült szakemberről van szó, akitől azt várjuk, hogy építsen fel újra egy harcias, nyerni akaró, magyar virtusú csapatot” – mondta az új kapitányról Vas Márton általános igazgató a szövetség honlapjának.

Sean Simpson szeptember végén érkezik Magyarországra, bízunk benne, hogy lesznek bajnoki meccsek, ahol módja adódik ismerkedni a válogatottba aspiráló játékosokkal. Az MJSZ-honlap vonatkozó híréből az is kiderült: a novemberi IIHF-break idején nemzetközi válogatott tornát rendeznénk, és az új kapitány ezen debütálhatna. Megint csak annyit mondhatunk: reméljük, a koronavírus-járványos helyzet ellenére megvalósulhatnak ezek a tervek.

simpson

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 20., vasárnap
EL 19:15 MACDEB 5-4 HVÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 25., péntek
FELK 09:45 UTEVAS 3-3VÉGE
FELK 18:00 MISKOS 2-1 HVÉGE
EL 18:30 DEBFTC 4-3 HVÉGE
ICEHL 19:15 G99AVS 6-4VÉGE
szeptember 26., szombat
EWHL 13:20 KMHMAC 3-1VÉGE
szeptember 27., vasárnap
EL 16:30 FTCMAC 5-4 HVÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 28., hétfő
KHL 18:30 DMOSZP 
    • SPORT 2
szeptember 29., kedd
KHL 18:00 AVGJOK 
    • SPORT 2
EL 18:30 DEBBRA 
szeptember 30., szerda
EL 18:30 FTCSCC 
október 1., csütörtök
KHL 18:30 DMOTRK 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum