Orosz bajnokként várja az új szezont a CSZKA

 

Az orosz bázisú az első bajnokság, amely elindul Európában. Két részben mutatjuk be az új szezon együtteseit, a Nyugati főcsoporttal folytatjuk.

Miközben az NHL-ben még a 2019/20-as NHL-szezon rájátszása zajlik, addig szerdán útjára indul a KHL 2020/21-es idénye. Az előző évhez hasonlóan egy csapattal megint csökkent a mezőny, idén már nem láthatjuk a koronavírus miatti pénzmegvonások miatt ? ha minden igaz, csak átmenetileg ? visszalépett Admiralt. Elemzésünk első részét, a Keleti főcsoportról szóló írást itt találják.

Taraszov-divízió:

CSZKA Moszkva

A fővárosi katonacsapat 2019-ben megnyerte a Gagarin Kupát, aztán a félbeszakadt szezonban is jó úton haladt a címvédés felé, végül az orosz szövetség ha KHL-győztessé nem is nyilvánította a csapatot, de orosz bajnokká igen. A csapattagok a napokban átvehették az érmeket, valamint a trófeát. Igor Nyikityin együttesének némileg átalakult a kerete. Az eddig nagyjából megosztva védő hálóőrök közül Ilja Szorokin az NHL-ben próbálkozik, így gyaníthatóan Lars Johansson élvezheti majd a bizalmat, cseréje pedig a Nyeftyehimiktől igazolt Alekszandr Saricsenkov lesz. A csatárok közül a liga gólkirálya, Kirill Kaprizov a Minnesotához írt alá, a kanadai Linden Vey a SZKA-hoz ment, Mihail Grigorenko a Columbusnál próbálkozhat. A CSZKA legnevesebb érkezője Andrej Loktyionov, a Stanley Kupa-győztes csatár a Metallurgtól érkezett. A kanadai Brendan Leipsic az egyetlen új légiós, neki Veyt kellene pótolnia.

Dinamo Minszk

A fehérorosz klub legjobb hazai jégkorongozója, Andrej Kosztyicin a Nyeftyehimikhez ment, ellenben a két legponterősebb külföldije, Ryan Spooner és Shane Prince a csapat kötelékében marad. A minszkiek minőségi játékosokat szereztek: a kanadai-brit Danny Taylor mellett a cseh válogatott Dominik Furch lesz a másik kapus, míg Brennan Menell ponterős hátvédjátékot hozott az AHL-ben. Rob Klinkhammer közel három év után játszhat újra abban a csapatban, ahol korábban a házi pontlista második helyén végzett, míg az olimpiai bronzérmes Brandon Kozun komoly rutint képvisel. Craig Woodcroft erősebb kerettel vághat neki az új szezonnak, mint az előzőnek, és reménykedhet a playoffszereplésben is.

Dinamo Moszkva

Vlagyimir Krikunov ugyanazzal a maggal készülhet az idényre, amellyel az előző évben. A kulcsemberek maradtak, egyedül André Petersson hagyta el a klubot. A svéd csatár helyére honfitársa érkezett: Oscar Lindberg kétszeres világbajnokként csatlakozik a kétszeres Gagarin Kupa-győztes gárdához. Jelentős érkező Dmitrij Kagarlickij, aki a 2018/19-es szezonban pont/meccses átlagot hozott, majd a SZKA-hoz került, ám ott messze nem tudta megismételni ezt a teljesítményt. A kék-fehérek harcban lehetnek a főcsoportgyőzelemért a CSZKA-val és a SZKA-val, ha Vagyim Sipacsov és Dmitrij Jaskin ugyanúgy teljesít, mint legutóbb: az alapszakasz kanadai táblázatán az első két helyen zártak.

Dinamo Riga

A lett KHL-csapatnál paradigmaváltás történt: sokkal több légióst hoztak, mint az elmúlt szezonokban. A KHL-ből érkezők közül a Nyeftyehimik házi pontkirálya, Matt White érdemel említést. A kanadai Andrew O’Brien hátvédként teljesített pont/meccses átlag felett Norvégiában, míg az osztrák Konstantin Komarek a svéd Luleától került Lettországba. A Torpedótól hazatérő Peteris Skudrára vezetőedzőként és általános igazgatóként is érdekes feladat vár.

Lokomotiv Jaroszlavl

A legnagyobb változás a vezetőedzői poszton történt a 2009-ben döntős klubnál, ugyanis megszerezték a Barisz sikeremberét, a fehérorosz Andrej Szkabelkát. A keretben csak a külföldieket érintően történt érdemi módosulás, az orosz mag egyben maradt. A svéd Staffan Kronwall nyolc jaroszlavli szezon után visszavonult, Jakub Nakládal hazatért a Pardubicéhez, míg Stéphane Da Costa az Ak Barsz csatára lett. Szkabelka hozott magával két játékost: Eddie Pasquale lehet az első számú kapusa, míg Atte Ohtamaa a védelemben jelent erősítést. Komoly tényező André Petersson megszerzése, a Dinamo Moszkvától igazolt csatár a 2018/19-es szezonban már volt Szkabelka játékosa a Barisznál. A Lokomotivban van potenciál ahhoz, hogy meglepje a nagy nyugati hármast, a CSZKA, Dinamo Moszkva, SZKA triót.

cszka-bajnok

fotó: cska-hockey.ru

Bobrov-divízió:

Jokerit

Lauri Marjamäki a harmadik szezonjára készülhet a finn KHL-csapatnál, ahol egyedül a korábbi kapitány, Peter Regin távozása komolyabb veszteség. A klubtól elvileg távozott a liga legutóbbi szezonjának legjobb hátvédje, Mikko Lehtonen, ám új NHL-csapata, a Toronto kölcsönadta őt, hogy továbbra is az oroszoknál edződjön. Hozzá hasonlóan kölcsönben érkezik a 2017/18-as szezonban berobbant fiatal tehetség, a nashville-i Eeli Tolvanen. Az általunk jól ismert lett kapus, Janis Kalnins váltótársa a Torpedótól igazolt svéd hálóőr, Anders Lindbäck lesz. Szintén a Nyizsnyij Novgorod-iaktól jött a házi pontkirály, az amerikai Jordan Schroeder. A helsinkiek legnagyobb ellenfele a koronavírus miatti korlátozás lehet, de ha rendben lemegy a szezon, továbbra is ott lehetnek a 4 legjobb nyugati csapat között.

Szeversztal Cserepovec

A csapat vezetőedzői feladatait továbbra is Andrej Razin látja el, aki megtarthatta kulcsembereit. A legutóbbi szezonban nem jól választottak légiósokat, egyedül a fiatal szlovák tehetség, a még mindig csak 20 éves Adam Liska játszhatta végig az idényt. A cserepoveciek nyáron megerősítették a keretüket: a magyar jégkorongbarátoknak leginkább a szlovák Extraliga cseh pontkirálya, Jindrich Abdul lehet ismerős az új szerzemények közül. A védelembe érkezett a finn Veli-Matti Vittasmäki a Tapparától, valamint az Admiral egyik legjobb hátvédje, a kanadai Shawn Lalonde. Razinnak így sem lesz könnyű dolga, ha a rájátszásig akarja vezetni a főleg fiatal oroszokból álló együttest.

SZKA Szentpétervár

A kétszeres Gagarin Kupa-győztest immáron Valerij Bragin irányítja, akinek némileg átalakult kerettel kell dolgoznia. Az orosz játékosai közül nem számíthat az eddigi csapatkapitány Szergej Plotnyikovra, aki már a Metallurgé, míg Alekszandr Barabanov aláírt a Torontóhoz. A két legjobb légiós sem tagja az együttesnek, Jori Lehterä a Szpartakhoz ment, Jarno Koskiranta pedig hét év után elhagyta a KHL-t. Bragin egyetlen külföldit hozott, aki minőségi igazolás: Linden Vey a CSZKA második legtöbb pontot szerző játékosa volt legutóbb. A védelem rutinos orosz hátvéddel bővült, Viktor Antyipin évtizednyi magnyitogorszki tapasztalatot hoz magával.

Szpartak Moszkva

A fizetési plafon bevezetésével a KHL-ben legkevésbé sikeres moszkvai csapat közelebb kerülhet városi riválisaihoz. Bár a házi gólkirály Kaspars Daugavins a Vityazhoz távozott, a helyére a SZKA egyik legjobbja, Jori Lehterä érkezett. Új légiós a csapatnál az Admiral pontkirálya, a szlovák Martin Bakos is, a cseh Lukas Radil az AHL-ből tért vissza 2 év után, míg a svéd Emil Djuse szintén a második számú észak-amerikai ligából jött. Znarokék begyűjtötték a SZKA-tól Andrej Zubarjevet, valamint komoly fogás a 2016-os vb-n 4+4 pontot szerző Roman Ljubimov.

Szocsi

A fekete-tengeriek kicserélték a teljes kapusgarnitúrájukat, mindhárom tavalyi hálóőr távozott. Nagy valószínűséggel a svéd Joel Lassinantti élvezheti majd a bizalmat elsősorban, akinek Makszim Tretyak lehet a váltótársa. A szezon közben kinevezett Alekszandr Andrijevszkij hozott egy észak-európai csatársort: Linus Johansson és Marcus Nilsson az előző évben együtt játszott a Färjestadnál, előbbi csapatkapitányként, utóbbi az SHL pontkirályaként, míg Jere Karjalainen a Tappara házi gólkirálya volt. Az erős légiós támadósor lehet a kulcsa a csapat jó szereplésének.

Vityaz Podolszk

A korábban a balhés játékosairól híres klub a legutóbbi két szezonban bejutott a rájátszásba, így nem meglepő, hogy Mihail Kravec élvezi a klubvezetők bizalmát. A csapat megtartotta a vezérét, Alekszandr Szjomint, ellenben Alekszej Makejev már az Avtomobiliszté. A korábbi légiósok közül csak Jakub Jerábek maradt, mellé Linus Hultström érkezett a Djurgarden védelméből, aki gólkirály volt az SHL-es hátvédek között. A szintén svéd Mattias Tedenby a HC Davos egyik legjobbja volt, a kanadai Justin Danforth pedig egyenesen a finn Liiga pontkirályaként tündökölt. Kravec csapatának minden esélye megvan arra, hogy sorozatban harmadjára is összejöjjön  playoff.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum