Seattle Kraken lesz a neve az NHL 32. csapatának

 

Az új klub a legendák fejlábú tengeri szörnyéről kapta a nevét. Megvan a színösszeállítás, a logo és a mezek dizájnja is.

A seattle-i csapat története 2017-ben kezdődött a nyilvánosság előtt: ekkor jelentette be Gary Bettman NHL-komisszár, hogy ismét emelik a liga létszámát, immár 32 csapatosra. Jelentkezőkben nem volt hiány, Seattle mellett csapatalapításra vágyott Houston, Quebec és Kansas City is. A franchise-jogért három nagyobb feltételt kellett teljesíteniük a városoknak: stabil tulajdonosi háttér, NHL-kompatíbilis aréna és megfelelő piac. Az első feltételt a Tod Leiweke vezette seattle-i befektetői csoport alapozta meg, míg a KeyArena és a stabil piac adott volt a városban.

Seattle 2017 és 2018 fordulóján tette az első nagy lépést a csatlakozás felé: ebben az időszakban először megszavazták a KeyArena 600 millió dolláros felújítási tervét, a Leiweke-csoport pedig kifizetett 10 milliót a 650 milliós csatlakozási díjból. 2018 nyarán felpörögtek az események Seattle-ben. A klub leigazolta a legendás szakvezetőt, Dave Tippettet szakmai tanácsadónak, majd helyet keresett a farmcsapatának, fejlesztette az infrastruktúrát, további komoly befektetőket vont be, és megegyezett a várossal az aréna felújítási-üzemeltetési költségeiről. Ezekkel a lépésekkel a seattle-i projekt gyakorlatilag behozhatatlan előnyre tett szert riválisaival szemben, és egyre közelebb érezhette magát az NHL-hez. Közel egyéves procedúra végén ? 2018. december 4-én ? az igazgatótanács meghozta a döntést: Seattle 32. franchise-ként csatlakozhat az NHL-hez a 2021/22-es szezontól.

seattle kraken 2

Ezután három nappal Gary Bettman közzétette a két és fél év múlva esedékes expanziós draft menetét. Semmiben sem változtatnak a kiválasztás folyamatán, minden ugyanúgy zajlik majd, mint legutóbb, a Vegas Golden Knights esetében. A liga komisszárja ezenkívül ígéretet tett arra, hogy hamarosan kiemelt eseményt rendeznek Seattle-ben, ami draft, all star mérkőzés vagy nyitott pályás összecsapás is lehet.

2019 januárjában a klub elkezdte online értékesíteni a jegyeket és a bérleteket, a franchise-t birtokló társaság, az Oak View Group pedig bejelentette, hogy a Seattle elkezdte a névkeresést és a logotervezést. A klub ahol csak lehetett, bevonta a szurkolókat. Fórumokat szerveztek, közvélemény-kutatásokat végeztek, rendezvényeket hoztak tető alá annak érdekében, hogy feltérképezzék a lehetőségeket. Több mint 1200 névjavaslat érkezett be, amelyek közül a legnépszerűbbek a Totems, a Rainiers, az Evergreens, a Kraken, a Renegades, a Sea Lions, a Firebirds, a Cougars, az Eagles, a Seals és a Sockeyes voltak.

Érdekesség, hogy a 2019-es rájátszás idején Jenny Durkan, a város polgármestere egy twitter-bejegyzésben elhelyezett egy ?gokraken? hashtaget is, amit sokan úgy értelmeztek, hogy a politikus kiszivárogtatta a leendő klub nevét. A szurkolók mellett helyi művészekkel dolgoztak együtt, kikérték szakértők és történészek véleményét annak érdekében, hogy a legkifejezőbb és a legautentikusabb emblémát alkossák meg. Tod Leiweke a csapat nevének, színeinek és logójának a bejelentését 2019 őszére ígérte. Ezt utóbb 2020 elejére tolta a klub, amit később a koronavírus-járvány felülírt, így a klub tovább halasztotta a keresztelőt. A köztes időben sem tétlenkedett azonban a Seattle, amely Ron Francis személyében megnevezte történetének első GM-jét, a csarnok névhasználati jogát pedig eladta, így a Seattle a KeyArena helyett a Climate Pledge-ben fogadja majd ellenfeleit.

Július 23-án délelőtt aztán váratlanul ledobták a hírbombát: bejelentették, hogy még aznap este felfedik a klub új nevét és színeit. Az NHL 32. csapata Seattle Kraken néven fog szerepelni az NHL-ben, vagyis a legendák fejlábú tengeri szörnyét idézi fel. A klub új logója stilizált S betűt formáz egy bekúszó polipcsáppal és a Kraken vörös szemével. A tervezésénél több szempontot is figyelembe vettek. Ebből a legfontosabb, hogy az S betű nyilván utalás Seattle kezdőbetűjére, másrészt kifejezi a tiszteletet a város korábbi csapatával az 1917-es Stanley Kupa-győztes Seattle Metropolitansszal szemben is, amely hasonló logóval bírt. A Seattle Kraken hivatalos színei a kék négy árnyalatából és a vörösből állnak. Ron Francis a nagy leleplezés után így jellemezte az új logót: “Seattle nagy hajózási hagyományokkal rendelkező város, a név és a jelkép igazi kapcsolatot létesít a tengerrel és a várossal is. A logo emellett a kitartást jelképezi, valamint a jégkorong nagyságát, hatalmát, dinamizmusát tükrözi vissza. Reméljük, hogy a játékosok minden alkalommal, amikor jégre lépnek, szem előtt tartják majd ezt, és mindezek tudatában fognak küzdeni.”

seattle kraken 3

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum