A Chicago Blackhawks nem dobja el a nevét

 

Az elmúlt hetek amerikai tüntetései nyomán kereszttűzbe került klub megvédte a nevét és a szimbólumát.

A rendőri intézkedés közben elhunyt George Floyd esete nyomán az Egyesült Államokban ismét fellángolt a vita arról, hogy rasszistának számítanak-e a major sportokban az őslakosokra utaló csapatnevek. Egyre többen hangoztatják, hogy ezek sértőek, ezért az érintett kluboknak kötelességük lenne logót és nevet váltani. A tiltakozási hullám elérte az NHL-t, azon belül pedig a Chicago Blackhawkst. A klub most közleményben reagált, amelyben kifejtette, továbbra is elkötelezett az 1926 óta használatos név és logo mellett.

A csapat szerint a Chicago Blackhawks név és logo a történelem kiemelkedő hősét, törzse vezetőjét szimbolizálja, akinek élete és a tevékenysége generációkat inspirált. A Black Hawk név egyet jelent azzal az örökséggel, amivel úgymond mindent megtesznek az őslakos kultúra és hagyomány megőrzése érdekében. “Ahogy a csapat népszerűsége és ismeretsége az elmúlt évtizedben növekedett, úgy bővült az őslakos szervezetekkel való közös munkánk is. Éppen ezért ünnepeljük Black Hawk örökségét azáltal, hogy tiszteletre méltó és követendő példákat kínálunk az őslakos amerikai kultúra és hagyományokra” – írják. A klubnál ugyanakkor elismerik, hogy ezen a téren vékony a mesgye a tisztelet és az tiszteletlenség között, és készek a polémiára ezekről a kérdésekről. “Továbbra is elkötelezettek vagyunk a Black Hawk név mellett, ezt a zászlót és ezt a jelképet szeretnék még magasabbra emelni az őslakosok érdekében is – fogalmaznak. – Folytatjuk azt az utat, amit a nevünk és identitásunk jelent, mert erőfeszítéseink őszinték. Mindenben előreléptünk, és a célunk az, hogy még többet tegyünk az őslakosokért.”

Black Hawk – más néven: Ma-ka-tai-me-she-kia-kiak – a sauk törzs főnöke volt a XVIII. és a XIX. század fordulóján, aki évtizedeken át igyekezett megvédeni övéi integritását és életterét. Nevét a chicagói NHL-klub mellett számtalan katonai alakulat – köztük az I. és a II. világháborúban is kitűnt Black Hawk Hadosztály –, harci eszköz és különböző szintű oktatási intézmények is őrzik.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 14., péntek
FELK 18:00 DEBUTE 
augusztus 15., szombat
FELK 18:00 VASDAB 
augusztus 16., vasárnap
FELK 18:00 UTEDEB 
augusztus 19., szerda
FELK   GYEDAB 
FELK 18:00 DEBTIT 
augusztus 20., csütörtök
FELK 18:00 TITDEB 
Partnerünk
Archívum