Olimpiát akarnak nyerni az oroszok Braginnal

 

Az új szövetségi kapitány tíz éven át irányította az orosz U20-as válogatottat, amellyel 1 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett a junior-vb-ken.

Alaposan megkavarta a kását az orosz jégkorongszövetség: új szakvezetője lesz a nagy- és a juniorválogatottnak, valamint a kirakatklub SZKA Szentpétervárnak is. Alekszej Kudasov, az eddigi szövetségi kapitány valószínűleg rekordot állított föl: anélkül kellett távoznia tavaly nyár óta betöltött pozíciójából, hogy akár csupán egy világbajnokságnyi bizonyítási lehetőséget kapott volna. Ennél elődje, Ilja Vorobjov is többre vitte, aki a pjongcsangi olimpiai bajnoki cím után vette át a pozíciót Oleg Znaroktól, és a dániai, majd a pozsonyi tornán is vezethette az együttest. Kudasovnak ehhez képest csak EHT-tornák jutottak.

A szakembert menesztették a SZKA éléről is, noha a koronavírus-járvány miatt a KHL-szezon sem fejeződött be, a lefújáskor versenyben volt a megfiatalított gárda a playoffban. A vezetőedzői poszt – hagyományosnak mondható módon – itt is Valerij Braginé lesz.

Az immár 64 éves új mesterről tudni kell, hogy 2010 óta az U20-as nemzeti csapat irányítása volt a feladata, és összesen 7 érmet gyűjtött, amelyek közül 1 volt a legfényesebb. Felnőttek mellett utoljára 2012-ben dolgozott vezetőedzőként, ám akkor a CSZKA Moszkvától szezon közben elküldték. A feladata kimondottan is az, hogy ismét olimpiai bajnokságot nyerjen a válogatottal Pekingben. Emellett a vb-arany is célkitűzés, ami 2014 óta nem jött össze Oroszországnak. Akkor Minszkben diadalmaskodtak Tyihonovék, ott, ahol a következő tornát is rendezik: tehát lényegében hazainak minősíthető jégen próbálkozhatnak jövőre is.

Valerij Bragin utóda az U20-asoknál a játékosként háromszoros Stanley Kupa-győztes, kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Igor Larionov lett.

bragin

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk