Such György vs. Szuper Levente a sportnapilapban

 

Az MJSZ jövő héten esedékes tisztújító küldöttgyűlése előtt páros interjút szerkesztett a két elnökaspiránssal a Nemzeti Sport.

Egy blokkot kiemeltünk kedvcsinálóképpen:

? Mennyire elégedett a válogatottak és szövetségi kapitányaik teljesítményével, helyesnek érzi-e a stábok méretének szűkítését, átalakítását? Mi a véleménye a februári férfi olimpiai selejtezőn szereplést lemondó légiósaink döntéséről? Egyetért-e Vas Márton döntéseivel, hogy új kapitányokra van szükség, továbbá azzal, hogy a felnőttválogatottakhoz külföldi kapitányt szeretne, illetve milyen karakterű kapitányokat képzelne-e el a válogatottak élére?

Such Görgy: ? Nem érzem feladatomnak, hogy nyilvánosan minősítsem a szövetségi kapitányok munkáját. Ha volt észrevételem, elmondtam nekik közvetlenül. Kifejezetten rosszul érint ugyanakkor, ha bármely, egyébként egészséges sportoló bármilyen okból lemondja a válogatottságot. A nemzeti címer felöltésének lehetősége kötelez, a szövetségi kapitány hívása megtiszteltetés! Ezért azt javasoltam, ha egy honosított játékos igazolható ok nélkül lemondja a válogatottságot, soha többé ne hívjuk be, és a bajnokságban számítson légiósnak. De a magyarokat illetően sem áll tőlem távol az a megközelítés, amit Reto Raffeiner, a svájci válogatottak korábbi igazgatója mondott: ?Ha a szövetségi kapitány egyszer hív, és nem jössz, akkor nem vagy része többé a válogatott programnak.? Vas Márton döntéseivel egyetértek, és azt is jeleztem neki: amennyiben nagyobb változásokban gondolkodik, abban is számíthat a támogatásomra. A szövetségi kapitány karakterét is neki kell meghatároznia, én azt várom el, hogy a csapat az elődökhöz méltóan fejlődjön, küzdjön, és lehetőleg szárnyalja túl a korábbi eredményeket.

Szuper Levente: ? Nem tisztem minősíteni bárkit is, mindenesetre büszke vagyok a friss világbajnok U20-as válogatottra, amelynek egyik kiemelkedő játékosa a Vasasban pallérozódó Páterka Bence volt Farkas Botond és Seregély Máté mellett, egyik edzője, barátom, Horváth András, és a kapusedző, Székely Csaba is piros-kék színekben vett részt a vb-n. Nem lenne helyes, ha úgy mondanék véleményt a légiósok kérdéséről, hogy nem ismerek minden körülményt. Egy szösszenet azért eszembe jut a közelmúltból: ligaülésen sokadik szakmai bizottsági döntés gyanánt egyéves stratégia került az asztalra. Ez nem jó, és ezt akkor is elmondtam. Vas Márton? Több mint harminc éve ismerem, bízom a döntéseiben. Biztos tudja, mit miért csinál.

? Miként látja az Erste Liga jövőjét a mezőny összetételét, a légiósszabályokat és az anyagi vonzatokat illetően?

S. Gy: ? A szponzori szerződés már lejárt, az Erste Bank kinyilvánította, hogy a hosszabbításra vonatkozó döntését a küldöttgyűlés után fogja meghozni. Ami a liga jövőjét illeti: a mostani helyzetben válságbajnokságban gondolkodunk, kevés pénzzel és légióssal. Véglegeset természetesen akkor tudunk mondani, ha látjuk a járványügyi korlátozások végét, és gazdasági következmények súlyosságát. Ugyanakkor dolgozunk egy programon, amely egyrészt könnyíthetne a klubok pénzügyi nehézségein, másrészt a profi sportban tarthatná a tehetséges fiatal játékosokat, akikre a jövő válogatottja is épülhet. Ennek sikerességéhez a kluboknak és az érintett játékosoknak együtt kell működniük a szövetséggel, és megérteni, hogy a járvány következményei teljesen más kihívások elé állítanak bennünket. Az eddig folyamatosan növekvő anyagi igényekből a fenntarthatóság érdekében mindenkinek lejjebb kell adnia. Ezzel együtt fontosnak tartom kiemelni: az abszolút prioritások egyike számomra, hogy a magyar bázisú bajnokság színvonala emelkedjen, és ebben továbbra is magas szinten működünk együtt a székely hokival. Amire még nagy figyelmet akarunk fordítani a továbbiakban is, az a fiatal tehetségek külföldi fejlesztésének támogatása. Örülünk, hogy hosszabb szünet után ismét van NHL-draftesélyes játékosunk Papp Kristóf személyében, és hogy olyanok járnak a nyomában máris, mint Vértes Nátán, Keresztes Levente és Mihalik András, akik a legnevesebb junior- es egyetemi ligákban kaphatnak lehetőséget. Az ilyen tehetségek útját egyengeti a szövetségi ösztöndíj program is, amely már harmadik éve működik.

Sz. L.: ? Nekem kifejezetten tetszik, hogy sok fiatal kaphat lehetőséget a jövőben. Emlékezzünk, a MAC-projekt is így indult, úgy néz ki, a következő szezonban ? kis csúszással ? bizonyíthat. Sokszor elmondtam már, hogy az NHL-ben egy ?rookie? szerződése három év. Nem azért ennyi, mert felesleges pénze vagy ideje lenne bármely csapatnak, hanem mert egy fiatal srácnak türelem és bizalom kell a bizonyításhoz. A juniorkorból a felnőttbe fellépni a legnagyobb lépcsőfok ? az élet úgy hozta, most sokan bizonyíthatnak. Ami az Erste Bank támogatását illeti: az első szó a köszönet, hogy egy ilyen tekintélyes bank minket, a jégkorongot választotta. Elhivatott és professzionális képviselet jár emellé.

Az összeállítást teljes egészében ide kattintva olvashatják el.

hungbr-tsh0308

fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum