Az NHL júniusban szeretné megtartani a draftot

 

A csapatvezetőknek nem tetszik az ötlet. Elképzelhető, hogy hétfőn döntés születik.

Az NHL pénteken küldött körbe egy feljegyzést a csapatoknak, amelyben kifejtették véleményüket arról, miért lenne jobb megoldás júniusban tartani a draftot, mint a szezon végeztével, amelynek időpontja továbbra is bizonytalan. Az érvek közül az egyik legfontosabb a friss tartalmak generálása: a szurkolók már unják a régi klasszikusok újravetítését, a tehetségbörze viszont hetekre ellátná a sajtót hírekkel. Az NFL-ben például a televízión keresztül közvetített draft nézettsége 37%-kal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest. Szakmai szempontok is szólnak a júniusi draft mellett. Ebben az esetben ugyanis a kiválasztott játékosok fejlődése biztosítva lenne, tudnák, hol folytatják, instrukciókat is kaphatnának a nyári egyéni felkészüléshez. Az esemény mielőbbi megtartása a scoutok számára is fontos lehet, hiszen jelentős részüknek július 1-jén lejár a szerződése.

Az ötlet azonban számtalan problémát is felvet. A legfontosabb, hogy a szezon nem ért véget, így nem állapítható meg a csapatok sorrendje, ami a draftlottó alapját is képezi. A benyújtott javaslat szerint ezt úgy oldanák meg, hogy a sorrendet az aktuális tabella százalékos eredménye alapján állapítanák meg. Ezenfelül a korábbi rendszerhez képest, amikor az első három helyet sorsolták ki, idén kivételesen csak az első választás lenne a lottó tétje. További változás, hogy a nyertes csapat legfeljebb négy helyet ugorhatna előre a táblázaton elfoglalt pozíciójához képest.

Gond az is, hogy a draft nemcsak a fiatal tehetségekről szól, a választások fontos cserealapok, rengeteg üzletet kötnek a folyamat közben. A Montreal például az idén összesen 15 pickkel rendelkezik, számára hatalmas hátrány lenne, ha nem üzletelhetne a draftjogokkal. Emellett feltételes jogok is függőben vannak, amelyek a szezon lezárása után válhatnak véglegessé.

Az általános igazgatók többsége egyáltalán nem lelkesedik a liga javaslatáért, a többségük maradna a bevett formulánál, illetve az őszre halasztott draftnál. Sokat nem kell várni a döntésre, hiszen a virtuális draft megszervezése is legalább 3-4 hétbe telik, tehát az idő sürget. A liga legfelső döntéshozó testülete, a csapattulajdonosokból és azok képviselőiből álló igazgatótanács hétfőn tárgyal a kérdésről.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 18., vasárnap
EXL 16:00 NITMIS TÖRÖLVE
ICEHL 17:30 AVSHCB 5-4VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EL 18:30 DEBMAC 1-5VÉGE
EL 18:30 UTETIT 6-3VÉGE
október 20., kedd
EXL 18:00 KOSMIS 4-1VÉGE
október 22., csütörtök
EL 18:00 UTEDAB 
EL 18:30 DEBVAS TÖRÖLVE
EL 18:30 TITMAC 
október 23., péntek
EXL 18:00 NZÁMIS 
október 24., szombat
EL 17:00 DABMAC 
EL 17:30 TITFTC 
ICEHL 17:30 HCIAVS 
október 25., vasárnap
ICEHL 16:30 RBSAVS 
október 27., kedd
EL 18:00 DABUTE 
EL 18:00 MACFTC 
Partnerünk
Archívum