Már nem Jarmo Tolvanen a szövetségi kapitány

 

Vas Márton keresi a három szezont a magyar nemzeti csapat élén töltő finn szakember utódát.

Minden idők egyik legfurább magyar szövetségi kapitányi időszakát tudhatja maga mögött Jarmo Tolvanen. A 64 éves finn mester ugyanis három évvel ezelőtt kapta meg a feladatot, ám ezalatt csupán egy világbajnokságon irányíthatta az együttest. A tavalyi kazahsztáni tornán egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni, míg az idei szlovéniai rendezvény a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Ha azokat a téttel bíró eseményeket vesszük, amelyeken ott lehetett a szakember, akkor a produkció összességében nem nevezhető kudarcosnak. A 2018-as hazai rendezésű világbajnokságon csupán egy hajszálon múlott a feljutás, míg a 2020. februári olimpiai előselejtezőt a britek bravúros legyőzésének köszönhetően sikerrel vette a több kulcsjátékosát nélkülöző válogatott.

Jarmo Tolvanen távozásának hírét hivatalos oldalán tette közzé az MJSZ, ahol Vas Márton általános igazgató a következőképpen kommentálta a fejleményt: „Megbeszéltük vele, hogy nem újítjuk meg a szerződését. Eredményes lehetett volna az együttműködésünk, de sok szerencsétlen körülmény befolyásolta ezt, hiszen a három világbajnokságból csak egyen tudott ott lenni. Az olimpiai selejtezős továbbjutás siker, és 2018-ban is mindössze néhány másodpercen múlott a feljutás, még ha nem is a legjobb játékot nyújtotta akkor a válogatott.”

Az érintett így fogalmazott búcsúzóul: „Lehetőségem volt együtt dolgozni nagyszerű, a hokit szerető emberekkel, találkozni lelkes és szenvedélyes edzőkkel, és több kiváló játékost irányíthattam. Egy válogatottnál végzett munkának három fontos területe van: meccseket nyerni, megtalálni a megfelelő játékosokat, javítani a csapat teljesítményét. Mi mindhárom területen jól teljesítettünk az évek alatt. A győzelmi mutatónk pozitív. Nagyjából 60-70 játékost szerepeltettünk, közülük 15-20 újonc volt. A fejlesztés a klubcsapatokra tartozik, de mi is hasznos tapasztalattal szolgáltunk a játékosoknak. A nemzetközi rutin mindig nagy segítség a fejlődés útján. Nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a hokink aktívabbá váljon, különösen a támadójátékon változtattunk. Úgy vélem, előreléptünk a modern nemzetközi hoki felé. Az utolsó szezonra megtaláltuk az egyensúlyt ahhoz, hogy még sikeresebbek legyünk, ezt jól jelzi, hogy háromból két tornát is megnyertünk – és nemcsak az eredményekre, hanem a teljesítményre is gondolok. A legnagyobb frusztrációt a legutóbbi két vb kihagyása jelenti számomra. Néha az élet nem igazságos.”

Vas Márton elmondta azt is, hogy keresi az új szövetségi kapitányt, ám ezt a jelenlegi körülmények nagymértékben nehezítik. „Beszélgetéseket folytattam már az ügyben. Energiadús, sikerre éhes kapitányt keresek, aki ezt a hozzáállását át tudja ragasztani a válogatottra is” – fogalmazott az általános igazgató.

tolvanen

fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 13., kedd
EL 18:00 DABSCC 4-10VÉGE
EL 18:00 UTEGYE 4-3 BVÉGE
EL 18:30 TITBRA TÖRÖLVE
október 15., csütörtök
EL 18:30 TITGYE 4-3 BVÉGE
október 16., péntek
EL 18:00 UTEVAS TÖRÖLVE
EXL 18:00 MISDTR 2-3VÉGE
EL 18:30 FTCDEB TÖRÖLVE
ICEHL 19:15 VSVAVS 3-5VÉGE
október 18., vasárnap
EXL 16:00 NITMIS TÖRÖLVE
ICEHL 17:30 AVSHCB 5-4VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EL 18:30 DEBMAC 1-5VÉGE
EL 18:30 UTETIT 6-3VÉGE
október 20., kedd
EXL 18:00 KOSMIS 4-1VÉGE
október 22., csütörtök
EL 18:00 UTEDAB 
EL 18:30 DEBVAS TÖRÖLVE
EL 18:30 TITMAC 
Partnerünk
Archívum