Halász Béni szerződést kapott az NAHL-ben

 

A 18 éves magyar kapus a New Mexico Ice Wolves csapatában folytathatja pályafutását.

Az Egyesült Államok második legerősebb juniorligájában érdekelt albuquerque-i együttes a hivatalos honlapján tette közzé a hírt. Halász Béni a második frissiben szerződtetett játékosa a klubnak, néhány nappal ezelőtt Liam Guerin érkezéséről számoltak be, aki nem más, mint a Minnesota Wild GM-jének, a kétszeres Stanley Kupa-győztes Bill Guerinnek a fia. A New Mexico Ice Wolvesról tudni kell, hogy ősszel még csak a második szezonját kezdi az NAHL-ben, ám az első után máris az év sportszervezetévé választották a ligában.

“Természetesen nagyon örülök a lehetőségnek, ez még komolyabb munkára ösztönöz a tavasz és a nyár folyamán ? kommentálta a hírt Halász Béni. ? Elég összetett így a programom, hogy nem mehetek jégre. Ugyanakkor tudom, hogy a szerződéssel csak egy kapu nyílt meg előttem, de még nem léptem be rajta. Ha nem jó állapotban utazom ki, vagy nem megfelelő teljesítményt nyújtok odakint, nagyon hamar elküldenek, ez ilyen világ, de ez is inspiráló.”

A 2001-es születésű kapus a Pesterzsébeti Farkasoknál ismerkedett meg a jégkorong alapjaival Szabó Gábor kezei alatt, majd Dobos Tamás és Bán Károly edzősége mellett fejlődött tovább. Érdekesség, hogy bővebben vett erzsébeti korosztályából négy kapus is utánpótlás-válogatottságig jutott. Közülük Nagy Kristóf és Maros Botond az Erste Ligában is bemutatkozott már, Monostori Tamás az UTE U20-ban védett idén, míg Halász az alpesi ligás Steel Wings színeiben kóstolhatott bele alaposan a felnőtthokiba.

Erzsébet és Linz között a MAC-nál is megfordult a hálóőr, ahol korosztályos bajnoki címet szerzett Ritter Zsolt szakmai vezetésével, míg a kapusedzője ekkor Pichler Gyula volt. Az osztrákoknál három év alatt három korosztályt lépett, védett az U18-ban, az U20-ban, majd idén már az osztrák?olasz?szlovén profiligában. Linzben a korábbi válogatott Jürgen Penker képezte tovább a fiatal magyart, aki második évétől kezdődően rendszeresen edzett együtt az EBEL-csapattal is. Az Alpesi Ligában 12 mérkőzésen kapott lehetőséget, és bár a védési hatékonysága nem lett túl fényes ? 87,4% ?, a liga leggyengébb csapatában így is megelőzte két EBEL-ből visszajátszó riválisát.

NAHL-szerződését megítélése szerint elsősorban az itt mutatott teljesítményének köszönheti, hiszen az egyik olasz csapatnál dolgozó észak-amerikai játékosmegfigyelő ajánlotta az amerikai juniorcsapatok figyelmébe.

Mindezekről a következőket mesélte: “Az elithokival kapcsolatos kalandom tavaly áprilisban kezdődött, amikor a Finnországban edzősködő Vereb-Dér Botondnak köszönhetően 2 hetet tölthettem a HPK U20-as csapatánál. Egy olyan világ nyílt ki előttem, amilyet előtte csak videókon láttam. Ez a csapat két játékost adott az aktuális junior-világbajnok válogatottba. Bár mindig is nagyon keményen és sokat edző játékos voltam, ott elhatároztam, hogy még céltudatosabb leszek annak érdekében, hogy egyszer ezen a szinten hokizhassak.”

Ezt követően nyáron három NAHL-csapat main campjébe kapott meghívást. Az egyes táborokban több mint 100 mezőnyjátékos és 16 kapus vett részt. “Az egyik csapatnál bekerültem a 3 legjobb közé, de mivel nem tudtam jobb teljesítményt nyújtani, mint a nálam két évvel idősebb amerikai riválisaim, ezért nem kaptam szerződést. Játszottam kint 15 meccset, nagyon tetszett a pörgős stílus, a kisebb pálya, és bár a játék színvonala kissé elmarad a finn junior szintjétől, kifejezetten erős a mezőny a második számú amerikai juniorligában is. Úgy jöttem haza, hogy ha egy mód van rá, idén visszatérek, ennek a célnak az elérése érdekében dolgoztam a legutóbbi szezonban.”

A 2019/20 bajnokság döcögősen indult számára az Alpesi Liga újonca, a Steel Wings Linz színeiben. “Életemben először ki kellett hagynom két hetet sérülés miatt, de a kapusedzőm, Jürgen Penker segített túllépnem a problémákon. Óriási élmény volt bemutatkoznom a felnőttek között, ráadásul egy olyan csapat ellen kezdtem ? Sterzing/Vipiteno ?, amelynek kapujában az az amerikai Jason Bacashihua állt, aki első körös draft volt, eljutott az NHL-be, megnyerte az AHL-t, és járt A csoportos világbajnokságon is. Sikerült felvennem a ritmust, ebben segítségemre volt, hogy a csapatunk az előző évi juniorra épült, komoly légiósok nélkül, így meccsenként 40-70 lövést kaptam. Komoly fejlődési lehetőség volt ez számomra, rengeteg tapasztalattal.”

Ezenközben egy idegenbeli meccs után Halász kapott egy mailt, amelyből kiderült, hogy felfigyelt rá egy észak-amerikai scout, aki szeretett volna neki segíteni abban, hogy egy NAHL-csapathoz szerződhessen. Ezt követően néhány hónapig nem kereste, ám április elején ismét jelentkezett, akkor már konkrétumokkal.

“Három-négy csapat is érdelődött irántam az általa összeállított anyag alapján. Azt választottam, ahol remélhetőleg a legtöbb játéklehetőséget kaphatom. Néhány nap alatt lezajlott minden, hívott a GM és a vezetőedző, átbeszéltük a fontos dolgokat, aláírtuk a papírokat. Eddig sem az volt az elsődleges célom, hogy a legjobb csapatokban játsszam egy ligán belül, hanem az, hogy a legtöbbet tudjak fejlődni. A Linznél ez teljes mértékben bevált. Sehol nem tanultam és fejlődtem annyit, mint náluk az utóbbi három évben, amikor Penker kapusedzései mellett az EBEL-csapat tréningjein is részt vehettem. A szerződésem szerint a nyári táborba nem kell mennem, az augusztusi felkészülésre utazom ki először, remélem, a járványügyi helyzet nem szól közbe. Azon vagyok, hogy 100%-os formában érkezzem Albuquerque-be, mert úgy könnyebb lesz odaát tovább üldöznöm az álmaimat” ? fejezte be Halász Béni.

Az NAHL-nek a 2019/20-as idényben egy magyar játékosa volt a kiváló Vértes Nátán személyében, ám korábban olyan magyar válogatott hokisok is megfordultak ott hosszabb-rövidebb ideig ? és több-kevesebb sikerrel ?, mint Garát Zsombor vagy Nagy Krisztián. Észak-Amerikában eddig két magyar kapus védett a juniorligák első két osztályában. Szuper Levente kanadai sikerei szinte megismételhetetlenek ? az Ottawa 67′s színeiben a világ legjobb utánpótlás-bajnokságában aranyérmes lett, 1999-ben megnyerte a Memorial Cupot ?, Agárdy Ákos pedig a 2008/09-es szezonban az ontariói másodosztályban, az OJHL-ben védett 7 mérkőzést. Az Egyesült Államokban még sem a USHL-ben, sem az NAHL-ben nem szerepelt magyar kapus. Halászt U15-ös kora óta rendszeresen hívták a korosztályos nemzeti együttesekbe, ám világbajnokságon ez ideig még nem szerepelt.

halaszbeni

fotó: Dobos Sándor/MJSZ

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum