Rengeteg NHL-játékos veri most a fejét a falba

 

Évekre is befagyhat a fizetési plafon, a járvány következményeinek olyan sztárok eshetnek áldozatául, mint Alex Pietrangelo és Taylor Hall.

A koronavírus-járvány mindenki életét alaposan felborította, káros következményeivel szerte a világon szembesülhetünk. A jégkorongban anyagi értelemben a legnagyobb vesztesek azok az NHL-játékosok lehetnek, akiknek idén nyáron jár le a szerződésük, és a változó körülmények következtében jóval alacsonyabbról indulhatnak a fizetési igényeik, mint alapesetben. ?Nem hiszem, hogy a játékosok teljes mértékben felfogták, milyen mértékben változott meg a világ. Az egyik dolog, amit velük dolgozva megtanultam, hogy mennyire nehéz nekik elfogadni: a pénzeikből engedniük kell. Márpedig most ez fog történni? ? nyilatkozta erről egy játékosügynök a TSN-nek.

Az NHL-ben a játékosok fizetését az évente megállapított bérkeret határozza meg, ami nem lehet több az előrejelzett bevételek 50%-ánál. A bérek egy részét ezért zálogként visszatartják, amit a játékosok akkor kapnak kézhez, ha valóban teljesültek a pénzügyi elvárások. Nem kevés pénzről van szó, éves szinten a 15%-ot is elérheti a zálog mértéke, amelynek a legnagyobb részét a játékosok soha nem kapják meg. Nem csoda hát, ha ez a téma a legérzékenyebbek egyike, talán még az olimpiai részvételnél is fontosabb. Azt még nem tudjuk, folytatódik-e a 2019/20-as NHL-szezon, és hogy mekkora lesz a koronavírus miatti veszteség, de a konstrukció lényegéből fakadóan a felét a játékosoknak kell kifizetniük.

A TSN fentebb említett cikke szerint a veszteség az 1,1 milliárd dollárt is elérheti. Ebből 550 milliót a játékosoknak kell állniuk, természetesen nem egy összegben, hanem évekre elnyújtva. Az idei bérplafon csapatonként 81,5 millió dollár, amiből könnyen kiszámíthat: a tervek valamivel több mint 5 milliárd dolláros bevétellel számoltak. Ha ebből tényleg csak 4 milliárd dollár valósul meg, az azt is jelenti, hogy az év elején meghatározott bérkeret jelentősen meg fogja haladni a ténylegesen elkölthetőt. Ha 5 milliárd dolláros bevételhez 81,5 milliós fizetési plafon társul, ugyanez az összeg 4 milliárdos bevételnél csak 64,5 millió dollár. Ez azt vetíti előre, hogy jó időre befagyhat a fizetési plafon, ami kellemetlen hír a játékosoknak és a csapatok vezetésének is.

A legrosszabbul azok a topjátékosok járnak, akiknek idén jár le a szerződésük, és az eredetileg július 1-jén kezdődő átigazolási piacon kívántak minél zsírosabb szerződéseket kiharcolni maguknak, vagy egyszerűen csak a meglévő csapataikkal szemben kívánták érvényesíteni megnövekedett bérigényüket. A TSN össze is szedte, kikről van szó, de számos portálon találhatunk hasonló listákat. A két linkelt névsor első három helyén nincs különbség: a legértékesebb játékos a St. Louis Blues csapatkapitánya, Alex Pietrangelo, akinek nyáron jár le hétéves, évi 6,5 millió dollárt fizető szerződése. A tavalyi Stanley Kupa-győzelem után joggal várhatott volna  több millió dolláros emelést. A második helyen a szezon közben New Jersey-ből Arizonába igazolt Taylor Hall áll, aki szintén jóval többet érhet normál körülmények között, mint a jelenlegi évi 6 millió dollárja. A harmadik Torey Krug helyzete annyiban más, hogy Bostonban a szervezeti kultúra része, hogy a játékosok nem akarják kifosztani csapatukat: Brad Marchand 6,1 milliót keres, David Pastrnak is csak félmillióval többet, és Krug így is a legjobban fizetett hátvéd 5,3 millió dolláros bérével.

A helyzet tehát nem biztató, és nem is nagyon látszik belőle kiút. Az élcsapatok általában így is a plafon szorítása alatt szenvednek, ami elvileg megnyitná az utat a kisebbek előtt, de ők hagyományosan nem szívesen költenek sokat, másrészt a játékosok sem szívesen választják ezeket a klubokat állomáshelyül. Marad az a lehetőség, hogy 1-2 éves áthidaló szerződéseket kötnek, és csak akkor kötelezik el magukat hosszabb időre, ha kedvezőbbek lesznek a feltételek. Ám az idő közben telik, bármikor jöhet egy sérülés, ez is hatalmas kockázatot jelent. Egy másik játékosügynök egyenesen így fogalmazott a TSN-nek: ?Rengeteg játékos a fejét veri a falba, azt kívánva, bárcsak tavaly hosszabbított volna.?

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum