Több oberligás csapat is érdeklődött már irántam

 

Péter Donát a DNL kanadai táblázatának második helyén végzett, és mindenképpen szeretne Németországban maradni.

Kiváló idényt futott a német juniorligában 31 meccsen 50 pontot termelő, a kanadai táblázat második helyén végző, a juniorválogatottal divízió 1/B-s világbajnokságot nyerő Péter Donát. A 19 éves csatárral legutóbb októberben beszélgettünk, amikor szenzációs játékkal 5 gólt ütött a Krefeldnek: „Elégedetett vagyok az idei teljesítményemmel, hiszen hasonló szezont szerettem volna produkálni, mint tavaly. A két sortársam, akikkel az előző két évben együtt mentem, eligazoltak. Meg akartam mutatni, hogy anélkül is tudok jól játszani, hogy ők kiszolgálnának. Úgy érzem, sikerült.”

Péter csapata, az Augsburg sokáig versenyben volt a 8 csapatos DNL I hatodik, még rájátszást jelentő pozíciójáért, ám az alapszakasz hajrájában egy vereségszéria miatt lecsúszott róla: „Az egész szezonunk viszonylag hullámzó volt. Hamar letudtuk a nehéz meccseket, a junior-vb előtt pedig edzőváltás történt. Az új mester több hétig nem látott engem, mert a válogatottnál voltam. Az új évben ismét elindult egy nyerő szériánk, ám a végén hiányzott a koncentráció. A ligautolsó Krefeldtől zsinórban háromszor kaptunk ki, ilyen nem fordulhatna elő. A kiesés elkerüléséért kellett volna játszanunk, így nem sikerült a kitűzött célunk.”

Csapatához hasonlóan Péter Donátnak is jobban sikerült a szezon első fele, de 31 meccsen szerzett 25 gólját és 25 asszisztját így sem kell magyaráznia: „A szezon elején nem számoltak az Augsburggal, így nekem is könnyebb volt pontot szereznem. A csapat taktikájának nagy része rám épült, a többiek engem próbáltak meg kiszolgálni. Az ellenfelek felismerték ezt, rájöttek, hogyan kell ellenem játszani. Az idény második felében rengeteg testjátékkal kellett megbirkóznom, elvették előlem a területet, ami a legfontosabb egy csatárnak. Amint megkaptam a korongot, rögtön rám ugrottak, nem tudtam felvenni a sebességem, így jóval kevesebb pontot csináltam az alapszakasz második felében.”

peterdonat2

Ha nem jön közbe a koronavírusjárvány, az Augsburgra négycsapatos alsóházi szakasz várt volna, ahol az első osztály két utolsója, illetve a másodosztály két legjobbja csatázott volna a DNL I-es helyekért: „Az Augsburg ötcsillagos egyesület, ami a legmagasabb Németországban. Ennek az egyik feltétele, hogy a juniorcsapatnak a legmagasabb osztályban kell játszania, egyébként a klubnak bírságot kellene fizetnie. Nagy teher nehezedett ránk ezáltal, keményen edzettünk, de a vírusveszély közbeszólt. Most már nem tudjuk meg, mi történt volna, de szerintem bent tudtunk volna maradni.”

A támadó decemberben ott volt a kijevi világbajnokságon, ahol 5 mérkőzésen 2+4 egységgel zárt, a magyar válogatott pedig feljutott a másodvonalba: „Hoki szempontjából életem legszebb két hete volt. Mind a stáb, mind a játékostársak hihetetlenek voltak. Büszkén emlékszem vissza a hét minden egyes percére, bár azért a franciák elleni utolsó harmadban megremegtek a lábaim. De amikor megszólalt az utolsó dudaszó, mi voltunk a legboldogabbak az egész városban.”

Péter szezon közben feljárt az oberligás, azaz német harmadosztályú Memmingen Indians edzéseire is, sőt az Augsburg felnőttcsapatának tréningjein is részt vett: „Beleszagolhattam a DEL-csapat edzéseibe, 3 hátvéddel jártunk fel edzeni a felnőtthöz. Volt NHL-játékosokkal készültünk együtt, egészen elképesztő élmény volt, nem is tudja realizálni az ember, hogy hol van éppen. Amikor elindultak a feladatok, akkor jöttem rá, hogy milyen elképesztően gyors is ott minden. A juniorok új edzője nagyon támogató volt, próbált mindenben segíteni minket.”

A jelenleg is Augsburgban – szárazedzésekkel – készülő center úgy gondolja, főleg mentálisan fejlődött sokat: „Nem voltunk olyan erősek, mint tavaly, mert nagyon fiatal csapatunk volt. Az idősebbektől elvárták, hogy az élre álljanak, és vezessék a csapatot. Igyekeztem, hogy egy 4-5 meccses vereségszéria se törjön annyira le.”

Péter Donát nyáron lesz 20 esztendős, így az idei volt az utolsó éve a juniorok között: „Több oberligás csapat is érdeklődött már irántam, de még nem döntöttem el, hogy merre folytatom. Mindenképpen maradok Németországban. Az oberligás csapatok is csak két légióst alkalmazhatnak, de ha minden jól megy, az új szezonra megkapom a német állampolgárságot, mert már elég ideje játszom kint.”

peterdonat1

fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk