Vértes: Olyan a hangulat, akárcsak Fehérváron

   

Sikeres NAHL-szezonon van túl a legtehetségesebb magyar juniorok egyike, így érthető, hogy mindenképpen a tengerentúlon szeretne maradni.

Amikor tavaly nyáron, a szezonnyitó Magyarország U20?Egyesült Államok U18 felkészülési mérkőzést követően Vértes Nátánnal beszélgettünk, akkor még finn csapatával, a HPK-val készült. Néhány héttel később viszont kiderült: az említett meccsen 4 gólpasszt jegyző magyar játékos Észak-Amerikába igazol, az NAHL előző évi bajnokához, az Aberdeen Wingshez: ?Mesébe illően érkezett az amerikai ajánlat. Tízhetes finnországi jeges és száraz felkészülés után érkeztem haza a juniorválogatott meccsére. Az amerikai edző, aki az NCAA-s Western Michigan University csapatát is irányítja, megkeresett a mérkőzés után. Amerikából még többen is érdeklődtek, miután visszanézték a mérkőzést, és végül felvette velem az egyetemi vezetés a kapcsolatot. Másnap az NAHL-es Aberdeen Wings edzője személyesen hívott fel, hogy szeretné, ha kirepülnék Amerikába. Így 3 nap leforgása alatt már velük folytattam a felkészülést. Az MJSZ is segítette a kiutazásomat, amiért nagyon hálás vagyok. Kercsó Árpád kiskoromtól arra nevelt, hogy mindig úgy játsszam, hogy bármikor felfigyelhetnek rám. Igaza lett, és számomra valóra vált egy álom. Hálával tartozom neki, de a válogatott edzőinek, Vas Mártonnak és Kiss Dávidnak is, valamint Závodszky Szabolcsnak, aki azóta is segíti az utam. Meg kell még említenem Fekti Istvánt, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia sportigazgatóját, ahol mindig mellettem álltak és támogattak, a legnagyobb biztonságot adták azzal, hogy Fehérvárra bármikor hazatérhetek, hiszen ide köt az egész gyerekkorom.”

Nagyszerűen indult Vértes szezonja, első bajnoki mérkőzésén mesterhármassal nyitott, 3 meccs után máris 5 gólos volt: ?Pozitívan fogadott a csapat, az edzők is bizalommal fordultak felém. Óriási lehetőséget kaptam, és sikerült megmutatnom, hogy mire vagyok képes. Az edzők bizalma lendületet adott, hogy kiadjam magamból a tudásom egészét. Az első showcase-en ezért is ment nagyon jól  a játék. Pedig kalandos volt az út, húsz órát utaztam, az átszállásnál lemaradt a csomagom, a legelső edzőmérkőzésen kölcsönszerelésben és egy számmal kisebb korcsolyában játszottam, de így is sikerült gólt lőnöm.?

vertes3

Az NAHL a közmegegyezés szerint az Egyesült Államok második legerősebb juniorligája a USHL után, ahol korábban két válogatott jégkorongozónk, Nagy Krisztián és Garát Zsombor is megfordult: ?Nehéz lenne összehasonlítani a ligát az európai bajnokságokkal, mert kisebb a jégfelület. Hozzá kellett szoknom, hogy itt kevesebb időm és helyem van döntéseket hozni, de szerintem hamar sikerült felvennem az amerikai hoki ritmusát. Az első különbség, amire felfigyeltem a finn és az amerikai bajnokság között, hogy míg az amerikaiaknál a játék gyorsabb, addig a finneknél a korong. Itt nagyobb a játék irama, hamar kell védekezésből támadásba fordulni. Finnországban rengeteget fejlődtem emberileg es szakmailag, de Amerikában előny a személyiségem, az lehetek, aki vagyok, különlegesnek tartanak.?

Az Aberdeen 51 fordulót követően 34 győztes meccsel vezette a divízióját, az alapszakasz hátralévő 9 fordulóját azonban a koronavírus-járvány miatt nem tudták lejátszani: ?A klub tavaly megnyerte az NAHL-t, majd a csapat háromnegyede egyetemen folytatta. Az edzőnk nagyon jó játékosokat igazolt ezután, csapatként hamar összekovácsolódtunk, hatalmas szó, hogy ennyire sikeresek voltunk. Mindenki ellenünk készült, a mi taktikánkat akarták gyengíteni.?

A Székesfehérváron nevelkedett támadó végül 44 meccsel, 18 góllal és 12 assziszttal zárt. A szezon első felében, a decemberi junior-világbajnokság előtt szerezte pontjai nagy részét, de azért 2020-ban is összejött még 11 egység: ?Az idő előrehaladtával minden csapat egyre egységesebb lett, jobban ragaszkodtak a szisztémához, a saját taktikai elemeit mindenki profin betartotta, így az idény második felében mindenkinek nehezebb volt szórni a gólokat. Playoffhangulatú meccseink voltak. Kisebb sérülésekkel is küzdöttem, kétszer eltört az orrom, de ez nem nagyon hátráltatott. Egyénileg mindig is eredményesen szeretnék játszani, és sérülésmentes idényt futni.?

vertes2

A decemberi divízió 1/B csoportos junior-világbajnokságon, amely magyar feljutással zárult, Vértes is ott volt, 10 pontjával a nemzeti együttes legeredményesebbjeként. Boldogan idézte fel a torna emlékeit: ?Amíg élek, örömmel és büszkén gondolok vissza a kijevi világbajnokságra. Egy évvel korábban a lengyelországi vb-n egy hajszállal csúsztunk le a feljutásról. Minden játékost motivált, aki akkor ott volt, és még idén is volt lehetősége játszani, hogy ezúttal sikerüljön, ami akkor nem jött össze. Én személy szerint már egy héttel Tychy után eldöntöttem, mindent meg fogok tenni, hogy Kijevben sikerüljön a feljutás. Nem telt el úgy nap, hogy ne gondoltam volna a vb-re, ez itt, Amerikában is pluszmotivációt adott, úgy érzem, ezért is volt ilyen sikeres a szezonom első fele. Nagyon vártam, hogy hazamehessek, és mindent megtegyek Magyarországért.?

Az idei volt az utolsó éve a 19 esztendős játékosnak az utánpótlás-válogatottban ? lévén, hogy májusban betölti a húszat ?, a következő lépcsőfok a felnőttválogatottba szóló meghívó lehet: ?Nap mint nap azért edzem és küzdök, hogy egyszer sikerüljön a nagyok között is játszanom. Kiskorom óta óriási álmom ez, és mindent meg fogok tenni, hogy felhívjam magamra az edzők figyelmét.?

Vértes úgy érzi, a korong nélküli játékban és az egy-egy elleni párharcok megnyerésében fejlődött sokat Amerikában: ?Az edzők nagy hangsúlyt fektettek a párharcokra, ezért állandóan azon voltam, hogy a jégkorong ilyen elemeiben egyre jobb legyek. A hétvégi mérkőzéseket követően a stáb mindig összeszámolja, ki hány energiapontot szerzett. Ide tartozik egy ütközés, egy blokk, vagy akár egy szerzett korong is. A szezon elején 1-2 pontom volt, a végén már 10-12-vel abszolváltam egy hétvégét.?

A csatár mindenképpen Amerikában képzeli el a jövőjét, hiszen neves egyetemek érdeklődnek iránta: ?Még haza kell utaznom az iskolai vizsgáim és az érettségi miatt, ami szintén fontos a számomra. Remélhetőleg sikeresen megugrom ezeket a lépcsőfokokat is, és a következő szezonban egy egyetemi csapatban játszhatok. Ha a járványhelyzet elhúzódna, és nem tudnék egyetemre menni, akkor szerintem maradok még egy évet az Aberdeen Wingsnél. A legjobb helyen vagyok, ahol lehetek. Nagyon profi a csapat, jól érzem itt magam, inspirál az amerikai gondolkodásmód. A szurkolók is szeretnek, 1500-2000 ember előtt játszunk. Olyan a hangulat, akárcsak Fehérváron. Aberdeen kisváros, mindenki figyelemmel kíséri a helyi jégkorongot. Amikor a városban vagyunk, gyakran megállítanak minket egy fényképért vagy beszélgetni. Kedvesek és közvetlenek az emberek. Úgy érzem magam, mint egy amerikai filmben.?

vertes1

fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum