A varázsló pazar rekorddal búcsúzik a KHL-től

 

Linus Omark öt év után távozik a Szalavat Julajevtől, úgy, hogy oroszországi pályafutása utolsó párharcában 6 meccsen 12 pontot szerzett.

A 33 éves svéd zseni úgy vágott neki a 2019/20-as szezonnak, hogy ez lesz az utolsó éve a KHL-ben, ezért szeretné megszerezni a Gagarin Kupát a Szalavat Julajevvel. A baskírok hullámzó teljesítményt nyújtottak az alapszakaszban ? a Keleti főcsoport 6. helyén zártak ?, ám a rájátszás első körében Omark vezetésével 4-2-es összesítéssel búcsúztatták az Avangardot. Nem túlzás igazi vezérként említeni a csatárt, ugyanis KHL-rekordot döntött: a párharc 6 mérkőzésén 1 gólt lőtt és 11 gólpasszt adott, kerek 2-es átlagot teljesített, ez egy szérián belül csúcsot jelent a gólpasszokat és a pontokat tekintve. A playoff második körében a háromszoros bajnok Ak Barsz várt volna az először és utoljára 2011-ben Gagarin Kupa-győztes baskírokra ? azóta minden alkalommal bejutottak a rájátszásba, ám a nagydöntőt egyszer sem sikerült elérniük ?, csakhogy a szezon a koronavírus-járvány miatt szerdán hivatalosan is félbeszakadt. Ha folytatódott volna a liga rájátszása, az már valószínűleg Linus Omark nélkül történt volna, mivel a többi külföldi játékoshoz hasonlóan ő is hazautazott. Igaz: józan ésszel nehezen volt elképzelhető, hogy újraindítsák a küzdelmeket.

A Championat.com összeszedte, miért hatalmas veszteség Omark távozása a KHL-nek. A svéd csatár 22 évesen hagyta el első hazai felnőtt klubját, a Luleát, hogy kipróbálhassa magát a Dinamo Moszkvában. A 2009/10-es idényben 60 meccsen 20+16 pontot gyűjtött, ezzel a csapat harmadik legponterősebb játékosa volt, továbbá a világbajnokságon 1 góllal és 3 gólpasszal vette ki a részét Svédország bronzérméből. Ezt követően a tengerentúlon próbált szerencsét, ám az NHL-ben nem tudott meghatározó játékossá válni, a jobbik idényében is csak 51 meccset kapott az Edmontonban, amelyeken 27 pontot ért el. A 2012/13-as szezont aztán a svájci Zugnál töltötte, itt viszont 52 asszisztjával és 69 pontjával az NLA legjobbja lett. Ezt újabb kudarcos tengerentúli próbálkozás követte: a Buffalo Sabresben egy gólt sem lőtt, a csapat 2014 februárjában 125 dollárért szabadult volna tőle, így visszatért a Luleába. A következő évben az akkor már KHL-es Jokeritben csatlakozott ismét az orosz ligához. A finneknél 60 meccsen 46 pontot szerzett, a playoffban 10 meccsen 3+6-ig jutott. A 2015/16-os szezont a Szalavat Julajevben kezdte, ahol meg is állapodott, öt esztendőt töltött, közönségkedvenccé és csapatkapitánnyá vált.

Omark az ufai szezonjai alatt kétszer-háromszor több gólpasszt osztott ki, mint ahány gólt lőtt, miközben rendre pont/meccs körül vagy fölött teljesített. Nem véletlenül nevezték el a liga zsonglőrének: aki kíváncsi a bemutatott trükkjeire, ide kattintva csemegézhet. Az orosz újságírókkal és a szurkolók egy csoportjával nem volt felhőtlen a viszonya, többször megtalálták talán túlzásba vitt cselei és kevésbé védekező jellegű játéka miatt. De mint a Championat.com cikke is megjegyzi: a rájátszásban mindig hatalmas vezérré tudott válni, és sokkal több időt is töltött a jégen, mint az alapszakaszokban. A számok magukért beszélnek: 61 Szalavat Julajev-playoffmeccsen 68 pontig jutott.

Minden idők egyik legjobb és legstabilabb KHL-es légiósa az instagramján búcsúzott el az ufai szurkolóktól, biztosítva őket arról, hogy a szíve örökre zöld marad. Omark visszatér Svájcba, ott folytatja a pályafutását, de hogy pontosan melyik NLA-együttesben, azt még nem tették közzé.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum