88,2 millió dollár is lehet jövőre a fizetési plafon

 

A tavalyi tapasztalatok alapján mindenki nagyon óvatos, inkább 84 millió közelébe saccolják a végső összeget.

A héten tartották az NHL-es csapatok általános igazgatóinak évi rendes második összejövetelét. A floridai Boca Ratonban azért gyűlnek össze a GM-ek, hogy áttekintsék a szezon során felmerülő legfontosabb problémákat, illetve ekkorra készülnek el az első számítások arra vonatkozóan is, hogy a következő szezonban mennyiből gazdálkodhatnak a csapatok. Már tavaly is csak úgy repkedtek a milliók, hogy aztán júniusban csak egy igen szerény mértékű, mintegy kétmillió dolláros növekményt állapítsanak meg, ami számos csapat számára igen fájdalmas hír volt.

Az idei első becslések úgy saccolják, hogy a jövő évi büdzsék felső határa, pontosabban a játékosokra költhető bérkeret valahol a 84 és 88,2 millió dolláros sávban lehet majd. A rendszer számos sebből vérzik. Egyrészt a kollektív szerződés értelmében a mindenkor bérkeretet a megelőző szezon úgynevezett hokihoz köthető jövedelmei határozzák meg. Ebbe beletartozik például a jegyértékesítés, a merchandising tevékenységből származó bevételek, de a televíziós közvetítésekért beszedett jogdíjak is. Ezt az összeget aztán két egyenlő részre osztják, az egyik a tulajdonosoknál marad, a másik fele bérkeret formájában a játékosokhoz vándorol. Ez a megoldás ugyan pénzügyi stabilitást jelent a ligában szereplő csapatok számára, ám számos bizonytalansággal is jár. A legfontosabb ezek közül, hogy a könyvelés eredményei csak nagyon későn, jellemző módon június végére lesznek elérhetők, addig tehát egyetlen GM sem tudja, meddig ér majd a következő évi takaró. Tárgyalások természetesen zajlanak arról, hogy ezt megváltoztassák, felmerült az is, hogy három évre előre határoznák meg a fizetési plafont, ami jóval kiszámíthatóbbá tenné a rendszert. Ezt a kérdést azonban a kollektív szerződés szabályozza, a mostani 2022 nyarán jár majd le, legkorábban tehát ezt követően változhat a rendszer.

A játékosoknak elvileg lehetőségük van a megállapított összeg megemelését kérni, legfeljebb 5% erejéig, azonban ezzel nem sokra mennek, mivel a zálog intézménye biztosítékot jelent a tulajdonosoknak arra, hogy a bérek semmilyen mértékben ne szakadhassanak el a ténylegesen befolyt jövedelmektől. Minél nagyobb az eltérés, annál nagyobb a zálogban visszatartott pénz, ami a játékosok egyik legnagyobb szívfájdalma az olimpia mellett. Egyébként a mostani sáv felső határát is úgy számolták ki, hogy az eredetileg becsült összeghez egyszerűen hozzáadták azt az 5%-ot, amit a játékosok kérhetnek, de amit éppen a fenti okok miatt aligha fognak megtenni. Vagyis a legtöbb GM és szurkoló azzal számolhat, hogy reálisan valahol 84 millió dollár környékén áll majd meg a plafon, ami az idei 81,5 millióhoz képest persze így is szép emelkedés.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum