Ovecskin: a 700 megvan, de meg lehet a 900 is?

 

Megdönthetetlennek tűnt Wayne Gretzky gólrekordja, de az orosz szupersztár 35-höz közel is virágzik, és erős, mint egy medve.

A 2004-es draft az orosz játékosokról szólt. Az első helyen a Washington Capitals, a másodikon a Pittsburgh Penguins választott, a nagy kérdés az volt, hogy Alekszandr Ovecskin és Jevgenyij Malkin közül ki kel el az első helyen. A Pens sem járt rosszul Malkinnal ? aki Sidney Crosby mellett kulcsembere volt a 2009-es, 2016-os és 2017-es Stanley Kupa-győzelmeknek ?, ám George McPhee, a Caps akkori GM-je a csapat arculatát talán örökre meghatározó játékost szerzett a Washingtonnak. Ez nem derült ki egyből, hiszen Ovecskin az első évét nevelőegyesületében, a Dinamo Moszkvában töltötte az egész szezont kitöltő lockout miatt. Ezt követően azonban hamar hiperűrsebességbe kapcsolt, már első NHL-es szezonjában 51 gólt szerzett, és az ezt követő 12 évéből még hétszer érte el az ötvengólos határt, és 8 alkalommal nyerte el a gólkirálynak járó Maurice Rihards-trófeát. Idén már 42 találatnál jár, és mivel még 22 meccs van hátra az alapszakaszból, így minden esélye megvan, hogy ismét meglegyen neki a félszáz. Szombaton ismét gólt lőtt egyet a New Jersey ellen, ez volt a 700. találata NHL-karrierje kezdete óta, ennél többet csak hét játékos szerzett az világ legerősebb bajnokságának történetében.

Ovecskin az NHL meghatározó alakja immár 15 éve, karrierjét három kérdés, illetbe az ezekre adott válaszok határozták meg. Ezek közül az első arra vonatkozott, hogy korszakos riválisához, Sidney Crosbyhoz képest hol helyezhetjük el őt a valaha volt legnagyobbak között. Crosby fölénye sokáig egyértelműnek tűnt, három Stanley Kupát nyert, centerposzton játszott, a Pens csapatkapitánya volt. Az orosz szélső ugyan ontotta a gólokat, de sokkal több időbe telt, mire kupagyőzelemre esélyes csapatot építettek köré. Két évvel ezelőtt azonban a Capitals is feljutott a csúcsra, és bár Nicklas Backström, valamint Jevgenyij Kuznyecov érdemei is elévülhetetlenek ebben a sikerben, Ovecskin csapatkapitányként egyszerre volt a lelke, az agya és a motorja a gárdának.

Az orosz sztárral kapcsolatos másik két kérdés történelmi távlatokat feszeget. Egyrészt nevezhetjük-e őt a valaha volt legnagyobb gólszerzőnek, illetve utolérheti-e Wayne Gretzky sokáig megdönthetetlennek gondolt rekordját, a 894 találatot.

Ami az első kérdést illeti, ennek megítélése teljesen szubjektív. A nem éppen behízelgő stílusáról híres Barry Trotz, aki négy évig volt az edzője, és akivel közösen nyertek bajnokságot 2018-ban, nem habozott kijelenteni: Ovecskin máris a legnagyszerűbb gólszerző, aki valaha jégkorongozott. Ha valamivel objektívebb mérőszámok alapján kíséreljük meg eldönteni a kérdést, a statisztikákhoz kell fordulnunk. Ovecskinnek 1144 meccsre volt szüksége a hétszázas határ eléréséhez, míg Gretzky 1487-on szerzett 894 gólt. Meccsenkénti átlagban 0,61-ot lő az orosz, míg a legenda 0,6-os tempóban ontotta a gólokat. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a Great One egy olyan korban tette mindezt, amikor a játék egészen más volt. Nemcsak arról van szó, hogy manapság a kapusok szinte tudományos módszerekkel képzik magukat, és készülnek fel az ellenfelekből, hiszen a két kor játékrendszere is alapvetően különbözik.

A Gretzky-éra az őszinte hokiról szólt, viszont Ovecskin eddigi pályafutásának legnagyobb részét a strukturált védelem jellemezte. Mindez a gólok számában is tetten érhető: Gretzky húszéves karrierje során mindössze három szezonban ment a csapatok meccsenkénti gólátlaga három alá, Ovecskinnek ezzel szemben tavaly adatott meg először, hogy olyan ligában játsszon, ahol három fölötti ez a szám (3,01). Ha kicsit játszunk, és Ovecskin lőtt góljainak a mennyiségét az elmúlt 15 évben az NHL-ben lőtt összes gól számának arányához viszonyítjuk, továbbá mindezt a Gretzky-éra átlagos hatékonyságának kontextusába helyezzük, arra jutunk: Ovecskin 700 találata 900-nál is többet ért volna a Gretzky-korszakban. Ugyanezt meg is fordíthatjuk: ha a Great One részesedését korszakának gólszerzési aktivitásából az Ovecskin-éra átlagos meccsenkénti góljainak számához illesztjük, azt látjuk, hogy az 1980?90-es években szerzett 894 gól a kétezres évek első tizedének második felében, illetve a mögöttünk álló évtizedben 660 körüli találatot jelentett volna. Ez természetesen cseppet sem tudományos módszer ? látszólagos bonyolultsága ellenére sem ?, lehetetlen eldönteni, hogy a két meghatározó sztár közül abszolút értelemben ki a jobb. De azért annak érzékeltetésére kiváló, hogy Ovecskin mennyire más körülmények között érvényesül évről évre a leghalálosabb befejező emberként. Jól mutatja ezt mesterhármasainak száma: 27-szer szerzett legalább három gólt egyetlen meccsen, a ma is aktív játékosok közül Eric Staal áll hozzá a legközelebb 14-gyel, miközben Gretzkynek 50 triplája volt.

A másik kérdésre, nevezetesen, hogy Ovecskin beérheti-e valaha Gretzkyt, a válasz sokáig az egyértelmű nem volt. Az utóbbi években azonban kiderült, hogy az orosz szélső egyszerűen képtelen öregedni, a sérülések elkerülik, erős, mint egy medve, a gólszerzési tempója nem kopik 30 fölött sem, a csapat is egyre jobb körülötte, vagyis minden feltétel adott, hogy a következő években is ott legyen a gólkirályság közelében.

A közelmúltban egy hasonló példát láttunk erre, Jaromír Jágrét, tehát az ő számaival is érdemes eljátszani. Ovecskin idei tempója alapján simán elképzelhető, hogy 715 góllal zárja a szezont. A következő évadot 35 évesen kezdi, Jágrt a KHL-ben találjuk ebben a korszakában. A cseh 35 fölött 66 gólt lőtt a KHL-ben (155 meccsen), 38-at a cseh első osztályban (67 meccsen) és 120-at az NHL-ben (415 meccsen). Ez összesen 224 gól, amit ha Ovecskin képes reprodukálni, akkor bőven 900 fölött végezhet.

Erre minden esélye megvan, pláne ha figyelembe vesszük, hogy Jágrral ellentétben neki stabil csapata van, miközben a cseh hatban szerepelt. A kulcskérdés, akárcsak megdöbbentő fizikumú Jágr esetében, Ovecskinnél is az egészség lesz. Márpedig a jelek arra utalnak, miként említettük, hogy a Caps szélsője kivételesen strapabíró. Az elmúlt 15 évben 1175 alapszakaszmeccs közül mindössze 31-ről hiányzott, ami egyszerűen példátlan. Nem kevésbé elgondolkodtató, hogy Gretzky 1991-ben töltötte be a harmicat, majd az 1991/92-es szezontól kezdve 562 meccset játszott az alapszakaszokban, amelyeken 175 gólt szerzett. Ovecskin máris túlszárnyalta ezt a számot, 385 meccsen 225 gól a mérlege 30 fölött.

A szezon végére várható 715 gól nagyjából 180-as távolságot jelent a rekordtól. Ha a következő években váratlan módon csökkenne is a potenciálja, akkor is csak hat 30 gólos idény kellene neki ennek eléréséhez, és akkor még mindig csak 41 éves lesz. Az orosz medve elnyűhetetlennek tűnik, a motivációja szemernyit sem kopott húszéves kora óta, nyáron például arról beszélt, hogy a felgyorsult játék miatt a felkészülését is átalakította, immár kisebb súlyokkal edz. Ennek nem kis szerepe lehet abban, hogy 34 évesen élete egyik legerősebb évét futja. Hogy hol helyezkedik el Ovecskin a jégkorong halhatatlanjainak sorában, arról lehet vitatkozni. Hogy ő a valaha volt egyik legjobb jégkorongos, az nem kérdés. A mi dolgunk roppant egyszerű: hétről hétre és napról napra örülhetünk, hogy szemtanúi lehetünk e kivételes karrier újabb mérföldköveinek.

Az alábbi videóban megtekinthetik mind a hétszáz Ovecskin-gólt.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum