Újvárosban kezdődik az Erste Liga-playoff

   

A középszakasz-második és a hetedik párharcából még bármi lehet, a DAB-nak és az UTE-nak is megvan a maga házi feladata.

Négyből három párharc kimenetele abszolút kiszámíthatatlan az Erste Liga idei negyeddöntőiben. Természetesen az FTC-Telekom sem mehet biztosra a Fehérvári Titánok ellen, de ott azért a címvédőt a másik fél megsértése nélkül is kiemelt esélyesnek titulálhatjuk. Mindenhol máshol más a helyzet, és ez igaz a Dunaújvárosi Acélbikák–UTE csata lehetséges kimenetelére is. Annak ellenére igaz, hogy a középszakasz végén hat helyezés volt a felek között a különbség.

Ha a két együttes játékoskeretére nézünk, azt látjuk, hogy papíron egyáltalán nem ilyen áthidalhatatlan a különbség. Tudjuk ugyanakkor, hogy nem a papíron, hanem a jégen dőlnek el a mérkőzések, ezért nézzük meg, hogy ott mi történt eddig. Nos, a DAB és az UTE csak az alapszakaszban találkozhatott – a középszakaszt az egyikük fent töltötte, a másikuk lent –, és akkor mindkét csapat kétszer diadalmaskodott. Extra érdekesség: egyetlen hazai siker sem született, az Acélbikák mindkétszer rendes játékidőben nyertek idegenben, míg az UTE egyszer túlórában, egyszer simán. Ez utóbbi volt a legmeghökkentőbb végkifejletű találkozó: a lilák karácsonykor 9-et lőttek ellenfelüknek Újvárosban. Ez tehát eddig nagyjából egál.

Emellett indokolt lehet vetni egy pillantást a két gárda eddigi utolsó playoffos párharcára. Ehhez a 2016/17-hez szezonig kell visszamennünk, amikor 7 meccses küzdelembe bonyolódott a DAB és az UTE, és az utolsó összecsapás hosszabbításában szerezték meg a lilák a továbbjutást jelentő gólt.

Összességében két nagy kérdése lesz a párharcnak. Az egyik, hogy a DAB első számú kapusa és első két sora hogyan bírja a sorozatterhelést, illetve a harmadik-negyedik sor fiataljai mennyit tudnak hozzátenni a csapat teljesítményéhez. A másik, hogy az UTE hátul képes-e összeszedett és koncentrált játékra folytatólagosan, valamint sikerül-e kiküszöbölnie a hokijából azt az elképesztő minőségi hullámzást, ami az alap- és a középszakaszban jellemezte.

Egy szó, mint száz, a DAB az elmúlt néhány hétben nagyon jól ment – a pesterzsébeti kisiklástól eltekintve –, így voltaképpen csak tartania kell a tempót, vagy esetleg fokoznia még egy picit, amennyiben lehetséges. Az UTE-nak ezzel szemben szintet kell lépnie a sikerhez, ám bőven vannak ehhez tartalékai.

dabute-191025

fotó: DAB

Dunaújvárosi Acélbikák–UTE 1-4

   

Az újpestiek a jobb emberelőnyös és -hátrányos játékuknak köszönhetően már az első mérkőzésen elvették a DAB pályaelőnyét.

A mérkőzés elejét gyors, egyben fegyelmezett védekezést hozó játék jellemezte, egyik csapat sem tudott huzamosabb ideig a másik kapuja előtt maradni. A nyitó harmad közepén felállt 5 az 5 ellen a DAB, Duscheknek kellett két bravúrt is bemutatnia, ám összességében az UTE veszélyeztetett többet. A 12. percben emberelőnybe kerültek a vendégek, amit ki is használtak: Nagy Nilan lövését nem láthatta Hughson, többen is álltak előtte (0-1). A gól után nem sokkal elcserélték magukat a hazaiak, a második lila-fehér fór sem maradt kihasználatlanul, Hughson hiába mutatott be bravúrokat, Benkkel szemben tehetetlen volt (0-2). A következő percekben az UTE közel járt a harmadik találatához, de a dunaújvárosiakat meccsben tartotta a kapusuk.

A második játékrész áthúzódó DAB-emberelőnnyel indult, ami kimaradt, akárcsak a 27. percben kapott fór. A mérkőzés felénél komoly lehetőség adódott az Acélbikák előtt, miután Saukko 2+2 perces büntetést kapott magas bottal való játékért. A szépítés végül nem 5 a 4 ellen, hanem teljes létszámú játék során jött el a 37. percben: a hazaiak korongot szerzetek az UTE harmadában, az arany színű sisakban játszó Turcotte az üresen érkező Kovács Bronsonnak passzolt, aki értékesítette a ziccerét (1-2). A középső felvonásban már egyre több alkalommal összeszólalkoztak a felek a játékmegszakításoknál.

A harmadik harmadot az UTE kezdte aktívabban, de néhány perc után a DAB is felvette a tempóját. A 47. percben visszaállította a kétgólos különbséget az UTE, Varga kapu mögüli fonákpasszára a vendégek arany sisakos játékosa, Sikorcin érkezett jó ütemben (1-3). Másodpercekkel később emberelőnybe kerültek a dunaújvárosiak, majd pedig egyre többet reklamáltak a játékosok, hazai részről Dósa például 10 perces fegyelmi büntetést kapott. A következő bulinál Vincze Péter eltalálta az ellenfele arcát, 2+2 perces büntetést kapott, így több mint másfél percnyi 5 a 3 elleni játék várt a DAB-ra. A hatalmas lehetőség alatt nem tudtak felzárkózni az Acélbikák, sőt később újra elcserélték magukat. Újabb fordulatot hozott a játék képében Rusk kisbüntetése kevesebb mint 5 perccel a vége előtt. Az UTE a kivédekezett hátrány után Benk révén szólót vezethetett, amit hiába védett Hughson, a második hullámban érkező Pance eldöntötte a mérkőzést (1-4).

Az UTE 4-1-re nyert, elvette a DAB pályaelőnyét. A két csapat vasárnap újra összecsap Dunaújvárosban.

dabute-po-200222

fotó: Nagy Gergő/DAB

Az ellenfél kapuja előtt határozatlanok voltunk

 

Mestermérleg a Dunaújváropsi Acélbikák–UTE mérkőzést követően.

David Leger vezetőedző, DAB: “A speciális játékhelyzetekben sokkal élesebb volt az Újpest, ez döntötte el a találkozót. Az ellenfél kapuja előtt határozatlanok voltunk, ezen muszáj lesz javítanunk a párharc további mérkőzésein.”

Baróti Zsolt edző, UTE: “Kissé óvatosan kezdett mindkét csapat, de a két emberelőnyös gól után nyugodtan játszhattunk. A második harmadban elkövettünk néhány butaságot, ekkor ránk is jött a DAB, utána rendeztük a sorokat, és igazi csapatmunkával nyerni tudtunk.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 1200 néző. Játékvezetők: Rencz, Rencz, Soltész, Kövesi.
Hughson: 89,2% (Pinczés B.)
K
Duschek: 98,2% (Márkus)
Vuorijarvi, Kovács B., Azari, Mazurek, Németh
1
Henderson, Varga, Benk, Pance, Sikorcin
Lendák, Hüffner, Somogyi B., Dansereau, Turcotte
2
Rusk, Saukko, DiDiomete, Reed, Ainsworth
Dósa, Hruby, Pinczés O., Gebei, Silló
3
Kovács A., Nagy, Nemes, Odnoga, Vincze
Baker, Ráduly, Gulácsi, Subotic, Tamás
4
Horváth Á., Godó, Kovács S.
Ihnacak Miroslav, Ihnacak Miroslav
E
Baróti Zsolt, Virág Csaba
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 12:13 UTE PP Nagy Reed Saukko
0-2 15:28 UTE PP Benk Pance Vincze
1-2 36:31 DAB Kovács B. Turcotte Azari
1-3 46:27 UTE Sikorcin Varga Benk
1-4 57:53 UTE Pance Benk Henderson
55 Kapura lövések száma 37
18 Kiállításpercek 18

Így győzte le az UTE az Acélbikákat

   

A lila-fehérek ezzel 1-0-ra vezetnek az Erste Liga-negyeddöntőben, miután elvették a DAB pályaelőnyét.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum