Havi 5 dolláron múlott, hogy Gretzky kanadai lett

 

A KHL-gála után a tengerentúlon is rátaláltak Vjacseszlav Greckij sztorijára, aki ? mint korábban mi is írtuk ? akár rokona is lehet a Great One-nak.

Emily Kaplan, az ESPN munkatársa átruccant néhány hete Moszkvába, hogy helyben tudja követni a KHL All Star-gála eseményeit. Az újságírónőt kiemelten is érdekelte a fehérorosz Vjacseszlav Greckij története. A 23 éves fehérorosz idén debütált a KHL-ben a Dinamo Minszk színeiben. A 195 centis játékos magassága ellenére mégsem termetével, hanem természetesen a nevével tűnik ki a mezőnyből. Ez angolos átiratban Gretskyként szerepel a mezén. Kaplan azt tapasztalta, hogy a szurkolók megőrülnek a KHL-es “Gretzkyért”: autogramokat osztogat, mezeket ír alá. Nyilvánvaló, hogy miként beszámoltunk róla a maga idejében, az All Star-gálára is a neve miatt választották be. A rendezvényen gólt is lőtt, nem úgy, mint élesben: ez még nem sikerült neki a KHL-ben, összesen csak 16 meccset kapott, amelyeken 2 asszisztig jutott. (Más kérdés, hogy a tavaly februári EIHC-tornán a Dinamo Mologyecsno tagjaként a magyar válogatottnak kétszer is betalált.)

?Először nagyon zavart a megkülönböztetett figyelem, de aztán arra jutottam, hogy ha már úgyis ez van, próbáljunk jól kijönni belőle ? mesélte Kaplannek Greckij. A névazonosságra persze a klubja is rájátszik. Kaplan cikke szerint a 99-es mezt úgy kapta a minszki KHL-együttestől, hogy nem sok választása volt. Hiába kérte ugyanis a 12-es számú mezt, az első edzésen egy 99-es várta a helyén az öltözőben: ?Hatalmas felelősség ezt a számot ezzel a névvel viselni ? mondta az amerikai újságírónőnek. ? Hamar megértettem, mekkora figyelem összpontosul rám, voltak pozitív és negatív vélemények is.?

Vjacseszlav a cikk szerint 12 éves koráig éppen csak hallott arról, hogy volt egy Wayne nevű névrokona ? vagy rokona? ?, aki minden idők legnagyobb hokisa. Aztán amikor kapott egy számítógépet, az első dolga az volt, hogy személyesen is utánanézzen a részleteknek.

Sokan nem felelősségnek, hanem tiszteletlenségnek tartják a számválasztást ? írja Kaplan ?, de az igazán érdekes az, hogy mit gondol erről maga Wayne Gretzky. Az újságírónő őt is megkérdezte ? és nagyon szimpatikusan nyilatkozott: ?Úgy egy hónapja küldött nekem egy sztorit róla az egyik barátom. Azonnal mindent elolvastam róla, és azt gondolom, csodálatos történet az övé. Rögtön arra gondoltam, akár rokonok is lehetünk.? Ennek kapcsán Gretzky azt történetet is megosztotta, amely szerint nagyapja, Anton Gretzky a 20. század elején vándorolt ki Kelet-Európából Chicagóba. (Az általunk tavaly nyáron olvasott és idézett orosz és fehérorosz cikkek szerint konkrétan Grodno városa közeléből, ahol Vjacseszlav is született.) Hamarosan kitört az első világháború, úgyhogy a nagypapa jelentkezett volna az amerikai hadseregbe. Csakhogy megtudta, hogy a kanadaiaknál jobbak a feltételek: ?Ezért Anton nagyapám felment Chicagóból Winnipegbe, és önként jelentkezett a kanadai seregbe, mert ott havi öt dollárral többet fizettek” ? mesélte erről Wayne.

Ami a bűvös 99-es számot illeti, arról így vélekedett a Great One: ?Ha 99-es mezben akar játszani, hadd tegye. Ez jót tesz a hokinak. Szerintem menő. Kívánom, hogy a legnagyobb sikerekben legyen része.?

Ez nem lesz egyszerű Greckij számára, aki egyelőre nem igazán találja a fonalat a világ második legerősebb ligájában. Ami a körülötte kialakult hype közepette kiemelten nehéz feladat. A név számára legalább akkora átok, mint amekkora áldás: ?Régebben, amikor az emberek azt kérdezték, van-e közöm Wayne Gretzkyhez, mindig azt mondtam, hogy nincs. Ma már nem tartom kizártnak. Utána kellene kutatni a két család származástörténetének. De ez a lényegen nem változtat. Végül is én nem ő vagyok. Szeretnék saját nyomot hagyni. Az én életem, az én sorsom ? ez az, amire van befolyásom.?

gretzky-greckij

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum