Már nem Bruce Boudreau a Minnesota edzője

 

Az NHL történetének egyik legsikeresebb mestere immár a nyolcadik, akit ebben a szezonban elküldtek a kispadról.

A hír sokként érte az észak-amerikai hokis közvéleményt. Több szempontból is. Egyrészt Bruce Boudreau a valaha volt egyik legsikeresebb edző: 984 meccsen állt a kispadon, ezek közül 567-et megnyert, ami 57,6%-os mutató. Ennél jobbat csak a legenda Scotty Bowman tud felmutatni, illetve Jon Cooper a Tampa Bay Lightning élén, de ő feleannyi mérkőzésnél jár. Ha már a Tampa szóba került: az NHL egyik legjobb csapatáéhoz képest a Minnesota Wild kerete a leggyengébbek közé tartozik, és mindez elképesztően inkonzisztens kapusteljesítménnyel párosul. A csapatnak mégis reális esélye van a rájátszás elérésére. 3 pontra vannak a második wild card helytől, miközben három meccsel kevesebbet játszottak, mint a rivális Arizona. A gyenge keret mellett is a Wild engedi az egyik legkevesebb alkalommal az ellenfeleket veszélyes helyről lőni, ami egyértelmű jele annak, hogy Boudreau jó munkát végzett. Az edzőváltás körülményeiben a másik furcsaság annak időzítése. Mint említettük: a csapat még versenyben van, ráadásul az utolsó 11 meccséből hetet megnyert, nyolcszor pontot szerzett.

Mi lehet hát az oka annak, hogy mindezek ellenére elküldték Boudreau-t? A Minnesota az idei szezonnak új GM-mel vágott neki, Bill Guerin Pittsburghből érkezett, a Penguinstől, ahol kétszeres Stanley Kupa-győztes lett helyettes általános igazgatóként. Aranyszabály az NHL-ben, hogy a GM-ek saját edzővel szeretnek dolgozni, márpedig Guerin megörökölte Boudreau-t, akinek innentől fogva forró lett a lába alatt a talaj. Igazság szerint a Minnesota évek óta képtelen kitörni a középszerűségből, 2003-ban játszott utoljára konferenciadöntőt, azóta hétszer be sem jutott a playoffba, hatszor kiesett az első körben, a legtovább 2014-ben és 2015-ben jutott, akkor is csak a második körig. Ez nyilván kevés Iowában, amit a hoki államának is neveznek az USA-ban. Guerin tehát elkezdte felépíteni a saját csapatát, amelynek első lépéseként egyik legjobb játékosától, a 28 éves Jason Zuckertől szabadult meg, őt követte négy nappal később a sikeredző.

Boudreau menesztése tehát meglepetés. Volt szakíró, aki úgy fogalmazott, az NHL-es csapatok 80%-a nyugodtan kirúghatná a jelenlegi edzőjét, és gondolkodás nélkül felvehetné Boudreau-t. Ami azt illeti, idén erős túlkínálat van, hiszen eddig is olyan szakemberek maradtak munka nélkül, mint Gerard Gallant, Mike Babcock és Peter Laviolette. Van kiből válogatni, aminek nyilván a liga legújabb csapata, a Seattle örül főként, hiszen ? mint Ron Francis, a csapat igazgatója elmondta ? számukra az NHL-es tapasztalat lesz a legfontosabb szempont az edző kiválasztásakor. Nos: Babcocknak 1301 meccse van, Laviolette-nek 1210, Boudreau-nak közel 1000. A szezon előtt aligha számíthatott arra Francis, hogy a legfontosabb időszakban ekkora kínálatból válogathat majd.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum