2700 euróra büntették a Fradi-meccs után az UTE-t

   

Emellett ha a szezonban még lesz Újpest–FTC-Telekom mérkőzés, azt részlegesen zárt lelátók mellett lesznek kénytelenek megrendezni a lila-fehérek.

Idézünk az MJSZ fegyelmi bizottságának nyilvános határozatából – amely a legutóbbi, január 8-ai UTE–Fradin tapasztaltak nyomán született – minden lényeges részletet:

“A Magyar Jégkorong Szövetség (továbbiakban MJSZ) Fegyelmi Bizottsága a Fegyelmi Szabályzat 3.§ (6) bekezdés alapján kezdeményezett fegyelmi eljárást az UTE Klubjával szemben. A Fegyelmi Bizottság a klubot a Fegyelmi Szabályzat 4. § (4) bekezdés o) pontjában és a 4. § (4) bekezdés e) foglaltak alapján 2700, azaz kettőezer-hétszáz euró pénzbüntetés megfizetésére és 1 meghatározott mérkőzésre vonatkozóan részlegesen zárt sportlétesítményben történő rendezésre kötelezi.

A részlegesen zárt sportlétesítményben történő rendezésre vonatkozó szankciót a soron következő UTE–FTC-Telekom Erste Liga-mérkőzésén kell alkalmazni. A mérkőzésen a vendég cserepad feletti lelátórészen nem tartózkodhatnak nézők a pálya felezővonalától a vendég szektor kezdetéig bezárólag. A részlegesen zárt sportlétesítményben történő rendezés a 2019/20-as versenyszezonban alkalmazható. Amennyiben a versenyévadban nem rendeznek több UTE–FTC-Telekom mérkőzést, úgy a versenyszezon végeztével a büntetés elévül.

Az MJSZ Fegyelmi Bizottsága fegyelmi vétség elkövetése miatt Di Diomete Devin Robertet a Sportfegyelmi Szabályzat 4.§ (2) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján írásbeli megrovásban részesíti.

A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni az MJSZ Fegyelmi Bizottságához. A fellebbezésnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Indoklás

A Magyar Jégkorong Szövetség játékvezetői mentora a Sportfegyelmi Szabályzat 14. § (1) bekezdése alapján fegyelmi eljárást kezdeményezett az UTE klub és annak játékosával, Di Diomete Devin Roberttel szemben, 2020. január 8. napján megrendezett UTE–FTC-Telekom Erste Liga EL 164 sorszámú mérkőzést követő események miatt. (…) A mérkőzés eseménynaplója és a rendelkezésre álló felvételek szerint a mérkőzés végi lefújást követően a rendező klub pályamunkása egy zöld plüss állattal a jégre belépve, a vendégszektorhoz sétálva sportszerűtlen módon hergelte a szurkolókat. A pályát elhagyó vendégjátékosokat és a mérkőzés játékvezetőit a hazai szurkolók több alkalommal leköpték. Di Diomete Devin Robert a hazai csapat zászlóját lengetve provokálta a vendég szurkolókat.

A Fegyelmi Bizottság – a bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva – tényként állapította meg, hogy a rendező csapat biztonsági személyzete nem tett meg mindent a rendzavarás megelőzése majd megfékezése érdekében. Annak ténye, hogy a rendező csapat pályamunkása mintegy szurkolóként viselkedve provokálja az ellenfelet, elfogadhatatlan. Különösen súlyos sportszerűtlenségként értékelendő az olyan viselkedés, amely a közönséget rendzavarásra ösztönzi.

A Fegyelmi Bizottság az ügyben megállapítja a rendező klub, az UTE felelősségét. A Fegyelmi Szabályzat 3. § (6) bekezdésben foglaltak alapján A sportegyesület felelősséggel tartozik az általa rendezett sportesemény rendjéért. Emellett saját közönsége által elkövetett kirívó sportszerűtlenségekért akkor is felelősséggel tartozik, ha a sporteseményt nem ő rendezi. A bajnokságokba benevezett szervezeteknek minden tőlük telhetőt meg kell tenniük annak érdekében, hogy biztonságos környezetben lehessen a Liga mérkőzéseket megrendezni. A Fegyelmi Bizottság súlyosbító körülményként értékelte, hogy az elmúlt versenyévadok folyamán a klubnak már volt olyan esete, ahol a nézőtéren rendbontás történt. A korábbi szankciók ellenére nem történt érdemi változás. Az esettel összefüggésben a Fegyelmi Bizottság pénzbüntetés kiszabása és részlegesen zárt lelátókkal történő mérkőzés rendezésére kötelezi a klubot, a rendelkező részben foglalt mértékben.

A Klub játékosa, Di Diomete Devin Robert felelősségét is megállapítja a Fegyelmi Bizottság. Játékosként az ellenfél szurkolóinak provokálása sportszerűtlen, az alkalmas lehet rendzavarás okozására, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint megrovásban részesíti. Emellett felhívja a játékosok figyelmét a hasonló magatartásoktól való tartózkodásra.

Az elsőfokú fegyelmi határozatban kiszabott pénzbüntetést, illetve a Szabályzatban meghatározott költségeket a határozat meghozatalának hónapját követő hónap 15. napjáig kell az MJSZ részére megfizetni. A pénzbüntetés azon a napon minősül megfizetettnek, amikor azt az MJSZ bankszámláján maradéktalanul jóváírták, illetve a pénztárába maradéktalanul befizették. Amennyiben a pénzbüntetésre kötelezett sportszervezet a pénzbüntetést az előírt határidőig nem fizeti meg, a sportszervezet minden megkezdett késedelmes hónap után a pénzbüntetésen felül köteles megfizetni a fellebbezési díj összegével megegyező késedelmi pótlékot a pénzbüntetés befizetésig.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 17., hétfő
ELF 17:30 BRADAB 6-3VÉGE
ELF 18:00 DEBFTC 8-6VÉGE
    • M4 SPORT
február 18., kedd
ELA 17:30 GYEVAS 3-0VÉGE
ELF 17:30 SCCDAB 2-4VÉGE
EXL 18:00 MISDTV 4-3 HVÉGE
U21 18:45 UTEETO 5-2VÉGE
EBEL 19:15 DECAVS 3-2VÉGE
február 19., szerda
U21 14:40 PHCFTC 2-0VÉGE
ELA 18:00 HKBUTE 6-9VÉGE
ELF 18:00 FTCDEB 7-2VÉGE
U21 19:00 DHKMAC 5-3VÉGE
február 20., csütörtök
U21 18:35 MISDAB 3-1VÉGE
február 21., péntek
EXL 18:00 MISMAC 
    • DIGI SPORT 2
U21 18:40 AVSVAS 
EBEL 19:15 HCIAVS 
február 22., szombat
EL 18:00 DABUTE 
U18 19:00 ÓHASZG 
február 23., vasárnap
EXL   ?MAC 
EXL   MIS
U21 14:00 ETODAB 
EL 17:00 DABUTE 
EBEL 17:30 AVSVSV 
EL 18:30 DEBSCC 
U21 18:45 UTEMIS 
Partnerünk