Fodor: Nincs miért letérnünk a fő csapásirányról

 

Alig nyerte meg csodás teljesítménnyel az FTC-Telekom a Magyar Kupát, máris itt a középszakasz az Erste Ligában. Fodor Szabolcs vezetőedzőt kérdeztük.

A zöld-fehérek bombameglepetést okozva nyerték meg Miskolcon a kupa négyes döntőjét, legyőzve a szlovák extraligás MAC Újbudát és az EBEL-es Hydro Fehérvár AV19-et. Miközben másutt a következtetések levonására készülnek, a trófeát 25 év után elhódító FTC-Telekom háza táján joggal ünnepelnek. Bármi történjék a továbbiakban, ennek a szezonnak nyilvánvalóan a Fradi a “legmenőbb” magyar klubcsapata. Ám a próbatételek egy fontos szakasza még hátravan, így felmerül a kérdés, hogy mit adhat hozzá a bravúr a bajnokság középszakaszához és rájátszásához. „Önbizalmat mindenképpen – kezdte blogunknak Fodor Szabolcs. – Már a Kontinentális Kupa-szereplésünkből nagyon sokat merítettünk, hiszen nem akármilyen csapatokat győztünk le akkor sem. Ez a kupagyőzelem még inkább megerősített bennünket a meggyőződésünkben, hogy ha mindenki száz százalékot nyújt, akkor bárkinek fölébe kerekedhetünk.”

Sokan keresik most a magyarázatot, hogy mivel tudták felülmúlni a magasabb szintű bajnokságokban szereplő csapatokat. „Egyrészt ez mindenképpen a szív diadala volt, igazi csapatmunka. Másrészt a srácok maximális fegyelemmel jégkorongoztak, és ezen értem a játékot és a taktikát egyaránt. A harmadszünetekben meghatározott apró változtatásokat is azonnal végrehajtották, ez is kellett a sikerhez. No és persze a speciális játék nagyszerű megvalósítása is. A Fehérvárnak három előnyös gólt ütöttünk, míg a két meccsen 100 százalékos maradt a hátrányos védekezésünk.”

Máris indul azonban az Erste Liga középszakasza. A zöld-fehérek az alapszakaszt a második helyen zárták. A tavalyi évhez képest a teljesítményük minimálisan változott, akkor a megszerezhető pontok 77,5, most a 74,1 százalékát gyűjtötték be. „A két alapszakasz között a legnagyobb különbség az volt, hogy az idén bajnokként vágtunk neki a pontvadászatnak, és ez érződött is a meccseinken. Ahogy lenni szokott, egyrészt mindenki a címvédőt akarta megverni, másrészt a csapatok többsége nagyobb teher nélkül játszott ellenünk. Volt más eltérés is. Tavaly produkáltunk egy ligarekordot jelentő győzelmi sorozatot, most viszont mivel több fronton kellett helytállnunk, akadtak hullámvölgyeink is.”

A bajnokság és a kupa mellett a Kontinentális Kupában is helyt kellett állni, ám az eredmény ott is sokkal több, igazi bravúr lett. Előbb továbbjutottak az olaszországi csoportkörből, majd a következő fordulóban még az utolsó meccsen is volt esélyük a döntőre. „Mind a csapat, mind a stáb számára kellemes terhet jelentettek a pluszfeladatok. Úgy érzem, sikerült kihozni a csapatból a maximumot, vagy talán kicsit többet is. A játékosok jól alkalmazkodtak az egyre nagyobb nyomáshoz, így sikerült bravúrosan szerepelni a Kontinentális Kupában is. Tisztában voltunk vele, hogy a másik oldalon meg kell majd fizetnünk ennek az árát, és mint mondtam, jöttek is kisebb hullámvölgyek. Próbáltunk erre készülni, és szerencsére gyorsan ki tudtunk jönni belőlük, így az alapszakasz eredményével összességében elégedettek lehetünk.”

Csütörtökön már Brassóban játszanak a zöld-fehérek, majd pénteken a legnagyobb rivális – és alapszakaszgyőztes – Csíkszeredai Sportklub otthonában lépnek jégre a középszakaszban. “Kedden már szállunk is fel a buszra, és indulunk Erdélybe. Mostantól fokozódnak az izgalmak, még keményebb mérkőzések jönnek, hiszen itt már minden sikernek és kudarcnak nagyobb a jelentősége.”

A kérdés adja magát, hogy átállva a playoffüzemmódra változtat-e valamit a játékán a Fradi „Úgy gondolom, van egy kialakult játékstílusunk, amelyet eddig sikeresen alkalmaztunk, ezt kell továbbra is ráerőltetnünk az ellenfeleinkre. Természetesen mindig készülünk a következő meccsre, tudjuk, hogy mi az adott csapat erőssége, gyengesége, és ehhez finomítjuk a saját taktikánkat. De alapvetően maradunk a fő csapásirányon, nincs miért letérnünk róla.”

A középszakasz legnagyobb tétje, hogy melyik csapat tud pályaelőnyt kiharcolni a rájátszásban – akár a döntőig. „Ahogy eddig, most is ahhoz tartom magam, hogy nem nézek messzire. Csak a következő mérkőzéssel foglalkozunk, nem többel, így lehet igazán célirányosan haladni. Az idén már bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk kiemelkedő teljesítményre, és akár egy Nottingham Panthers kaliberű csapatot is meg tudunk verni. Úgy vágunk neki a középszakasznak, hogy minden meccsre készen álljunk, és olyan munkát rakjunk ki a jégre, hogy utána tükörbe tudjunk nézni. Ha így lesz, akkor reményeim szerint az eredmények sem maradnak el.”

fodorszabolcs20200119-sza_1055

fotó: Szilágyi Anna/FTC-Telekom

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 12., szerda
ELF 17:30 BRASCC 3-2 HVÉGE
ELA 18:00 UTEVAS 5-1VÉGE
ELF 18:00 DABFTC 5-4VÉGE
ELA 18:30 TITGYE 1-3VÉGE
EXL 18:30 MISKOS 4-2VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EXL 18:30 SBAMAC 4-3 HVÉGE
február 13., csütörtök
ELF 17:30 BRADEB 4-1VÉGE
U18 17:40 SZGDAB 2-11VÉGE
ELA 18:00 HKBGYE 1-2 HVÉGE
február 14., péntek
ELF 17:30 SCCDEB 6-1VÉGE
ELA 18:00 UTETIT 3-1VÉGE
EXL 18:00 ZVOMIS 9-2VÉGE
EXL 19:00 MACPOP 2-3VÉGE
EBEL 19:15 AVSHCI 1-3VÉGE
február 15., szombat
ELF 16:00 FTCDAB 11-4VÉGE
február 16., vasárnap
EXL 15:30 KOSMAC 5-1VÉGE
U18 16:40 PHCFTC 10-2VÉGE
EBEL 17:30 AVSDEC 9-1VÉGE
    • DIGI SPORT 2
ELA 17:30 GYEUTE 5-0VÉGE
ELA 18:10 VASTIT 4-3 BVÉGE
február 17., hétfő
ELF 17:30 BRADAB 
ELF 18:00 DEBFTC 
    • M4 SPORT
február 18., kedd
ELA 17:30 GYEVAS 
ELF 17:30 SCCDAB 
EXL 18:00 MISDTV 
U21 18:45 UTEETO 
EBEL 19:15 DECAVS 
február 19., szerda
U21   PHCFTC 
ELA 18:00 HKBUTE 
ELF 18:00 FTCDEB 
U21 19:00 DHKMAC 
Partnerünk