Német és osztrák a TSN-draftlista top 5-jében

 

Tim Stützle és Marco Rossi is az NHL-játékosbörze első választottjai között kelhet el. Alexis Lafreniere-rel persze nem versenyezhetnek.

A junior-világbajnokság általában jelentős esemény annak megítélésében, hogy kinek mennyi esélye van előre kerülni a drafton. Az idei szezon kicsit más volt, a 17 évesek kevésbé voltak meghatározóak, nem játszottak olyan fontos szerepet a 18-19 évesek árnyékában. Ráadásul a korábbiakkal ellentétben sok volt a sérülés, ami tovább nehezítette a scoutok dolgát. Az értékelésekben így általában óvatosabban vették számításba az idei tornát. Szerdán napvilágot látott az egyik legfontosabb lista az első három kör sorrendjéről, amit Craig Button, a TSN szakértője készített.

Ezen továbbra is első a kanadai Alexis Lafreniere, ami nem csoda azok után, hogy megválasztották a vb legértékesebb játékosának. Ennél meglepőbb, hogy őt a német Tim Stützle követi a holtversenyes második helyen, aki a világbajnokságon gól nélkül maradt, de öt meccsen öt assziszttal vétette észre magát. A játéka ugyanakkor látványos is volt, ennek köszönhető, hogy a novemberi hetedik helyhez képest ötöt lépett előre. Button nem is spórolt a jelzőkkel, szerinte a német stílusa Patrick Kane-éhez hasonlít leginkább. Vele párban egy másik kanadai, Quinton Byfield második még, aki a vb-n ugyan csak egy pontot szerzett, de az OHL-es Sudbury Wolvesban 33 meccsen 63-nál jár. A 194 centis centernek minden adottsága megvan, hogy hosszú időre meghatározó játékos váljon belőle az NHL-ben. A szintén kanadai Cole Perfetti nem szerepelt a juniortornán, de az OHL-ben már közel 70 pontot termelt.

A novemberi listához képest a másik nagy nyertes Marco Rossi, aki a 11. helyről az első ötbe verekedte magát. Az osztrák (!) center végigjárta a svájci utánpótlás különböző évjáratait, majd tavaly kikerült Ottawába, ahol a helyi OHL-es csapatban játszik. Tavaly 53 meccsen 65 pontot ért el, idén 32 után már 74-nél jár. Vele kapcsolatban a nyilvánvaló képzettségén és a kreativitásán túl elsősorban az eltökéltségét emelte ki Button, amely nem engedi, hogy bármilyen akadály az útjába álljon. Jamie Drysdale az első hátvéd a listán, a kanadai bekk hatodik, a vb-n 7 meccsen 3 pontot hozott össze. Button szerint egyértelmű, hogy ő a legképzettebb hátvédje az évfolyamnak. Drysdale-t egy kapus követi az orosz Jaroszlav Aszkarov személyében. Vele kapcsolatban érdekes, hogy Button annak ellenére is kivételes tehetségnek tartja, hogy számára a világbajnokság valóságos rémálom volt: ?Továbbra is tartom, hogy Carey Price óta nem láttam olyan kivételes kapust a drafton, mint Aszkarov. Csehországban nem nyújtotta a legjobb formáját, de a képzettsége és a tulajdonságai elvitathatatlanok. Ez csak egyetlen torna volt. Az ezt megelőző hat világversenyen a teljesítménye mindannyiszor éremhez segítette csapatát.?

A legelőkelőbb helyen álló svéd a tavalyi ifjúsági világbajnokság hőse, Lucas Raymond, aki 8. most. A Frölunda csatára egy korosztállyal feljebb is bizonyította kivételes tehetségét, 7 meccsen 4 pontot szerezve. Az amerikai utánpótlás erősségét ismerve meglepő, hogy az első amerikai a 17. helyen található Brendan Brisson, aki a USHL-es Chicago Steel játékosa. A finnek közül Anton Lundell a legjobb most. A 14.-ként számon tartott csatár számára jól indult a szezon, 23 meccsen 15 pontot szerzett a finn első osztályban, de jelenleg sérült.

A TSN csak az első három körre vonatkozóan értékeli a játékosokat, és bár a magyar Papp Kristóf esélyei továbbra is jók a draftra, de ennyire előkelő helyre egyelőre nem számíthat. Ő az NHL hivatalos draftlistáján, mint arról a minap beszámoltunk, a 143. helyen áll a tengerentúli prospectek között. A TSN listája annyival áttekinthetőbb, hogy egyrészt rövid szöveges értékelés is olvasható a legjobbakról, másrészt egyben kezeli az európai és tengerentúli játékosokat.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR ÉLŐ
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum