Úgy tűnik, meghódítja a világot a 3×3-as hoki

 

Az ifjúsági olimpiai 3×3-as torna mellett egy izgalmas tengerentúli kezdeményezés is újabb lökést adhat.

Termőre fordulni látszik a sok munka, amely elvezetett a 3 fős jégkorong feltalálásához és bevezetéséhez. A 3×3-as kispályás hoki nagy közönségsikerrel ? és Hegedüs Levente révén magyar aranyéremmel ? mutatkozott be Lausanne-ban a téli ifjúsági olimpián, és most váratlan helyről érkezik újabb segítség. Noha nem kispályás változatban, de a tengerentúlon is komoly lehetőséget szimatolnak benne. Annyira, hogy jövő nyárra 3×3-as liga indul odaát.

Blogunk már többször is megszólaltatta a témában Kovács Zoltánt, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnökét, korábbi főtitkárát aki kitartó lobbistája a 3×3-as hokinak. Mint elmondta, Magyarországon a kényszer is szülte a középpontba helyezését, hiszen az egyre-másra létesülő kisgpályákon beinduló jégkorongéletet azon nyomban meg is ölte és a nagy munkával toborzott játékosok elvesztését okozta volna, ha az U8-ban és U10-ben minden korosztályban játszott műfajnak nincs további kifutása. Az ötlet létjogosultságát a kis pályákon működő klubok számára felmenő rendszerben bevezetett 3×3-as bajnokság minden előzetes várakozást felülmúló népszerűsége is visszaigazolta. Ebben az idényben már 18 egyesület nevezett az U12-es, 12 az U14-es és 5 az először kiírt U16-os 3×3-as bajnokságba. Népszerű a játék a felnőttek között is, idén újra volt Red Bull Open Ice, és az MJSZ pályázatot írt ki a felnőttek számára 3×3-as tornák rendezésére.

Némi vívódás és az erőteljes lobbizás nyomán az IIHF is felkarolta mindezt. Nemzetközi szinten is segíthet a 3×3-as hoki a sportág elterjesztésében, hiszen jelenleg is vannak tagországai a szövetségnek ? például a korábban rendszeres világbajnoki induló Görögország ?, amelyek szabványos jégfelület híján a jelenleg érvényes szabályok értelmében nem indulhatnak a világbajnoki rendszerben.

A 3×3-as játék nemzetközi bemutatkozását rengetegen figyelték a téli ifjúsági olimpián. Ez a kis hokinemzetek számára is lehetőséget ad, hogy visszatérjenek a nemzetközi vérkeringésbe, és később talán mindez elvezetheti őket szabványos méretű pályák felépítéséhez is.

lausanne

fotó: Szalmás Péter/MOB

Mivel a jégkorong a vigyázó szemeit mindig is Észak-Amerikára vetette, bizonyára az a kezdeményezés is segíthet a világ legjobb sportja szélesebb körű elterjedésében, amelyről most olvashattunk a Trade Rumours portálon. Úgy tűnik ugyanis, hogy új játék alapjait vetette meg az NHL néhány évvel ezelőtt azzal, hogy a hosszabbításban bevezette a 3 a 3 elleni játékot.

Nincs rá jobb szó: a közönség a 2015-ös bevezetése óta zabálja ezt a lebonyolítási rendet, amelyben döntetlen állás esetén 3-3 mezőnyjátékos küzd egymás ellen a hosszabbításban. A dolog érthető, hiszen a védekezés lehetősége sokkal kisebb, az ütközések és a zónavédekezés helyét átveszik a gyors, kombinatív megoldások, száguld a játék az egyik kaputól a másikig. A strukturált hoki iránt elkötelezett edzők panaszkodnak is, ami érthető: ez a játékforma maga az őskáosz ahhoz képest, amikor 5-5 mezőnyjátékos áll egymással szemben. A nézők azonban nem törődnek a játékrendszerek hatékonyságával, csak élvezik a show-t, amiből van bőven.

Ezt a keresletet lovagolják meg az Egyesült Államokban, ahol 2021-ben külön bajnokságot szerveznek a felállással. Az új liga, a 3ICE alapítója E. J. Johnston és Craig Patrick. Jonhston édesapja révén kötődik a hokihoz, Ed Johnston 1962 és 1978 között volt kapus az NHL-ben, a 84 éves szakember ezt követően 2009-ig töltött be különféle vezető pozíciókat NHL-es csapatoknál. Craig Patrick, a másik alapító volt NHL-es játékos és vezető, 1996-ban beválasztották az amerikai hokis hírességek csarnokába. GM-ként kétszeres Stanley Kupa-győztes a Penguinsszel, helyettes igazgatóként és másodedzőként része volt a csoda jégen véghezvitelében, amikor az 1980-as olimpián az USA legyőzte a szovjet válogatottat.

Az elképzelések szerint a liga 8 csapattal indul 2021 nyarán, 9 fordulót rendeznek az USA és Kanada városaiban. Az egyes fordulókban egyenes kieséses rendszerben küzdenek a csapatok, minden városban lesz tehát egy bajnok. A játékidő kétszer 8 perc lesz, futó óra mellett, szabványméretű pályán. Az alapítók azt ígérik, hogy igyekeznek minél nagyobb neveket megnyerni a kezdeményezésnek, így egykori NHL-esek és jelenleg még aktív profi hokisok részvételére is számítani lehet. Az érdeklődés óriási, ami érthető, hiszen az új liga a jégkorongmentes nyári hónapok monotonitását törné meg 9 őrült hétvégével. A dolog komolyságát jelzi, hogy a liga máris érvényes televíziós szerződésekkel rendelkezik: az USA-ban a CBS Sports, Kanadában a TSN és az RSD vásárolta meg a közvetítési jogokat.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum