Ha így ütközöl, akkor bele kell állnod a bunyóba is

   

Zach Kassian nagyon kiakadt. Matthew Tkachuk újabb ellenséget szerzett az albertai csata szombati felvonásán.

Az NHL eggyel korábbi játéknapjának csúcspontja a liga két albertai csapatának rangadója volt. Calgary és Edmonton között eleve nagy a rivalizálás. A konfliktus gyökere etnikai alapú: míg a délebbi Calgaryt többnyire brit, azon belül skót telepesek népesítették be, Edmontonba szép számmal érkeztek bevándorlók az Osztrák–Magyar Monarciából és szláv országokból. Ennek számos következménye lett, politikailag és kulturálisan is különbözik a két város, Edmonton jóval liberálisabb, míg Calgary kanadai mércével konzervatívnak számít. A legújabb kori küzdelmek legfontosabb terepe a jégkorong. A párharc akkor volt a legélesebb, amikor mindkét városnak világverő csapata volt: 1983 és 1990 között sorozatban 8 alkalommal került valamelyik albertai gárda a Stanley Kupa döntőjébe.

Ma már erről nem beszélhetünk, de azért az albertai csatának továbbra is hatalmas a jelentősége. Ha ehhez hozzáadjuk a kemény játékáról ismert Matthew Tkachukot, akkor garantáltan nem fogunk unatkozni. A kiemelkedően tehetséges 23 éves szélső már a kétszeres Stanley Kupa-győztes hátvéddel, a Los Angeles-i Drew Doughtyval is összeakasztotta a bajszát. Szombaton aztán újabb játékossal kötött életre szóló barátságot. Zack Kassian sem a kifinomult stílusáról híres, 510 NHL-meccsen 780 percnyi büntetést szedett össze. Őt nézte ki magának Tkachuk, majd többször is vitatható módon ütközte le, amit az egy ponton túl már nem tolerált, és – miként azt már megmutattuk – össze-vissza verte a játékost. Az eset 2+2+10 perc büntetést ért Kassian számára – aztán az előnyből a Flames meglőtte a meccset eldöntő gólt és átvette a vezetést a Pacific-divízióban.

A játékosok természetesen a maguk szempontjából igyekeztek értelmezni a történteket. Tkachuk a következőket nyilatkozta: „Ha Kassian nem akarja, hogy leütközzék, akkor álljon el az útból. Legalább háromszor ütköztem le, már az elsőből is tanulhatott volna. Ha így reagál, annak pedig kiállítás a vége, amit kihasználunk és az élre állunk.” Kassian másképpen vélekedett: „Ha így ütközöl, akkor előbb-utóbb bele kell állnod a bunyóba is. Tkachuk egy fiatal punk, akinek ezt még meg kell értenie. Elég jó játékos, de őszintén szólva egy punci. Ez annak a definíciója, amit ő csinál.” Kassian még elmondta, hogy ő már a meccs előtt is többször invitálta bunyózni Tkachukot, amit az mindig azzal utasított vissza, hogy az edmondtoni csak negyedik soros: „Idén már lőttem 13 gólt, mi a kifogás?” – tette fel a költői kérdést a csatár.

Kassiant meg lehet érteni, különösen ha megnézzük az első ütközést, amit kiosztott neki Tkachuk:

Összességében csodálkoznánk, ha a történtek után csak az Oilers veteránjának kellene megjelennie a fegyelmi bizottság előtt. Kassian erre is fel van készülve: “Azt hittem, az ilyen típusú ütközéseket már száműztük a játékból. De ha nem, úgy is jó.” Mindez nem sok jót ígér a következő Oilers–Flames meccsre, amelyet január 29-én rendeznek Edmontonban. A hab a tortán, hogy ha most érne véget az alapszakasz, akkor a Calgary és az Edmonton a rájátszás első körében találkozna.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk
Archívum