Nagy Gergőt 2500 eurós büntetéssel sújtották

   

Az FTC-Telekom csapatkapitánya a Vígh Balázs-kupa átvételekor viselkedett szankciót indokló módon.

A 6-5-ös zöld-fehér győzelemmel véget ért mérkőzést december 28-án játszották le. Ezt követően került sor a kupa átadására, a jelenetet lentebb megmutatjuk. Az ügyben a Magyar Jégkorong Szövetség fegyelmi bizottsága hozott döntést, a határozatot a mai napon tették közzé. Nagy Gergő mellett klubját, az FTC-Telekomot írásbeli figyelmeztetésben részesítették. Először is közel teljes egészében idézzük a határozatot:

“A Magyar Jégkorong Szövetség (továbbiakban MJSZ) Fegyelmi Bizottsága fegyelmi vétség elkövetése miatt Nagy Gergőt, az FTC-Telekom csapatának játékosát a Sportfegyelmi Szabályzat 4.§ (2) bekezdés h) pontjában foglaltak alapján 2500, azaz kettőezer-ötszáz euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A MJSZ Fegyelmi Bizottsága fegyelmi vétség elkövetése miatt az FTC-Telekom csapatát a Sportfegyelmi Szabályzat 4.§ (4) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján írásbeli figyelmeztetésben részesíti.

A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni az MJSZ Fegyelmi Bizottságához. A fellebbezésnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Indoklás:

A Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára a Sportfegyelmi Szabályzat 14. § (1) bekezdése alapján fegyelmi eljárást kezdeményezett Nagy Gergő és klubja az FTC-Telekom csapatával szemben, a 2019. december 28. napján lejátszott EL 145 sorszámú FTC-Telekom?UTE mérkőzést követő események miatt.

(…)

Az eljárás alá vont játékos és klub képviselői nem éltek nyilatkozattételi lehetőségükkel.

A mérkőzés felvétele szerint az FTC-Telekom játékosa a mérkőzést követően a közönség soraiból magához vett egy megafon készüléket, és abba a ?ki nem ugrál, szar újpesti, hejj, hejj? rigmust kiabálta. Ezt a rigmust a csapat többi tagja és a közönség is átvette.

A Fegyelmi Bizottság megállapítása szerint Nagy Gergő, az FTC-Telekom játékosa nyilvánosan becsületsértő kifejezésekkel illette az ellenfél szurkolóit és játékosait. Magatartása gyűlöletkeltést okozására alkalmas volt. A Fegyelmi Bizottság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a csapatkapitány megnyilvánulása nagy nyilvánosság, televíziós élő közvetítés és nagyszámú jégkorong-szurkolótábor előtt történt. A megnyilvánulás nem volt méltó a Vígh Balázs Vándorkupa szellemiségéhez. Nagy Gergőnek az eset során tanúsított magatartása nem egyeztethető össze a sport és a Nemzetközi Jégkorong Szövetség, valamint az MJSZ általános céljaival és konkrét célkitűzéseivel. Csapatkapitányként és válogatott játékosként nagy a felelőssége, így a jégkorongban résztvevők, játékosok, szurkolók és minden más szereplő részére példamutató magatartást kell tanúsítania. A Fegyelmi Bizottság bízik abban, hogy a játékos megtalálja a módját, hogy az érintettektől bocsánatot kérjen, és bízik abban, hogy a játékos a jövőben tartózkodni fog a hasonló sportszerűtlen megnyilvánulásoktól.

Sem a MJSZ sem az Erste Liga érdekeit nem szolgálja az, ha a jégkorong szereplői gyűlöletkeltésre alkalmas magatartásformákkal veszélyeztetik a mérkőzések lebonyolítását, vagy a nézőket rendzavarásra ösztönzik.

Az MJSZ Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzatának iránymutatásai szerint a sportoló, köteles a sportág, illetve személyiségei hírnevéhez méltó magatartást tanúsítani, valamint a sportágban tevékenységet folytató társai munkáját, eredményeit elismerni, tiszteletben tartani. A Fegyelmi Bizottság a Sportfegyelmi Szabályzat 3.§ (1) bekezdése f) pontjának aa) alpontjának és az MJSZ Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzatának 4.§ d) és e) pontjában meghatározott fegyelmi vétség elkövetése miatt Nagy Gergőt esetében a rendelkező részben foglaltak szerinti pénzbírság kiszabása mellett döntött. A pénzbüntetés mértékét a korábbi hasonló esetekben alkalmazott büntetésekkel összehasonlítva, a fenti körülményeket figyelembe véve állapította meg a Bizottság.

A Fegyelmi Bizottság a Sportfegyelmi Szabályzat 3.§ (3) pontja alapján megállapítja az FTC-Telekom Sportegyesületének felelősségét, és a rendelkező részben foglaltak szerinti figyelmeztetésben részesíti.

A sportszervezetek és a sportszakemberek felelősek az irányításuk alá tartozó csapat fegyelmezett viselkedéséért. A verseny-, illetve játékszabályok betartásáért, a sportszerű viselkedésért saját magatartásukra nézve a versenyzők, az edzők, illetve a mérkőzés hivatalos személyei természetszerűen egyénileg is felelnek.

Az elsőfokú fegyelmi határozatban kiszabott pénzbüntetést, illetve a Szabályzatban meghatározott költségeket a határozat meghozatalának hónapját követő hónap 15. napjáig kell az MJSZ részére megfizetni. A pénzbüntetés azon a napon minősül megfizetettnek, amikor azt az MJSZ bankszámláján maradéktalanul jóváírták, illetve a pénztárába maradéktalanul befizették. Amennyiben a pénzbüntetésre kötelezett versenyző, vagy sportszakember a pénzbüntetést az előírt határidőig nem fizeti meg, a Fegyelmi Bizottság az MJSZ kezdeményezése alapján a versenyzőt, vagy sportszakembert a sporttevékenységtől eltiltja a pénzbüntetés befizetéséig vagy ismételt pénzbüntetést szab ki legfeljebb 5 millió forint összegig.”

Íme az eset:

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum