Cale Makar máris lidströmi magasságokban jár

   

Az év újonca díjra pályázó hátvéd 33 meccsen érte el a 30 pontos határt, utoljára ilyen gyorsan csak a svéd klasszis csinálta meg ezt.

Makarról már írtunk bővebben, ő volt az a játékos, akit 2017-ben a negyedik helyen draftolt a Colorado Avalanche, ám a következő évet mégsem az NHL-ben töltötte. Levélben tájékoztatta az Avs szurkolóit, hogy bár várja, hogy bemutatkozhasson az NHL-ben, tartozik annyival NCAA-s klubjának, hogy egy évet még ott játsszon. A University of Massachusetts Amherst csapata nem tartozik az amerikai egyetemi bajnokság, az NCAA topcsapatai közé, fennállása során mindössze egyszer jutott rájátszásba, akkor is kiesett az első fordulóban. A hátvéd nem beszélt a levegőbe, az alapszakasz 41 meccsén 49 pontot ért el, és nemcsak rájátszásba, hanem bajnoki döntőbe vezette csapatát, elnyerve a liga legértékesebb játékosának járó Hobey Baker-trófeát. Az elveszített döntő után nem vesztegette az idejét, két nappal később lejátszotta első NHL-es mérkőzését, egyből a rájátszásban, ahol rögtön az ő góljával nyert a csapat. 10 meccsen 6 pontot hozott össze végül, így mindenki nagy érdeklődéssel várta, hogy mire lesz képes első teljes szezonjában.

Makar azóta sem vette le lábát a gázpedálról, jelenleg 35 meccsen 32 pontnál jár, bár egy sérülés miatt nemrégiben 3 hetet ki kellett hagynia. Mindent elmond példátlan teljesítményéről, hogy 30. pontját a 33. mérkőzésén érte el, ilyesmire utoljára Nicklas Lidström volt képes újonc hátvédként még az 1991/92-es szezonban. A bekk jelentős esélyekkel indul az év újoncának járó Calder-trófeáért, a versenyben érdekes módon egy másik hátvéd, Quinne Hughes lehet jelen állás szerint a legnagyobb versenytársa, aki 40 meccsen 31 pontnál tart, és nem mellesleg az 1/1-es Jack Hughes bátyja.

Mindebben nagy szerepe van Cale Makar edzőjének, Jared Bednarnak. A 47 éves kanadai szakembernek ez a negyedik szezonja, 2016-ban a mélyponton vette át a kispadot a Coloradónál, és első szezonjában 82 meccsen 48 pontot ért el a csapat. Idén a szezon felénél 54 pontjuk van, a második helyen állnak a Central divízióban. A sikerekben máris nagy és egyre meghatározóbb szerepe van a Samuel Girarddal első soros bekként játszó Makarnak, aki a liga egyik legjobb hátvédjének számít, és nem csupán az újoncok között. Jelenleg a hetedik legponterősebb hátvéd az egész NHL-ben.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum