Svédország?Oroszország 4-5

   

Hosszabbításban az oroszok nyerték az A csoportos junior-világbajnokság első elődöntőjét, így 2016 óta először finalisták.

Minden úgy indult, ahogyan a svéd mestertervben meg volt írva, ám nagyon hamar rémálomba fordult a mérkőzés a számukra. A meccset nagy elánnal kezdték a csapatok, az első orosz harmadbeli bedobás után Rasmus Sandin lőtt hátulról gólt, 16 másodperc elteltével vezetett Svédország. Az oroszokat felpaprikázta a bekapott találat, hatalmas tempóban kezdték rohamozni ellenfelük kapuját, és a játék fizikai aspektusaiban is igyekeztek fölényt szerezni. Erre a svédek is igyekeztek válaszolni, ennek azonban előbb egy kétperces, majd egy végleges kiállítás lett az eredménye, utóbbiban ráadásul a tízpontos Nils Höglander volt érintett. A játékvezető nem vacakolt sokat, egyből mutatta a torna eddigi pontkirályának, hogy többet ma már nem fog játszani. Az orosz emberelőny eddig nem volt különösebben hatékony, mindössze  hetedik helyen álltak ebben a mutatóban, ám szombatra összeállt a kémia, roppant impresszív játékot mutattak, gyorsak voltak és kombinatívak. Ennek eredményeként hamar két gólt szereztek, a 4. percben Igor Morozov, a 6. percben Alekszandr Hovanov volt eredményes, a svédek örülhettek, hogy két góllal megúszták az öt perc alatt összeszedett hét perc hátrányt.

Itt még nem volt vége a vesszőfutásuknak, legjobb mezőnyjátékosuk elvesztése után a kapusuk is bizonytalannak mutatkozott egy kijövetelkor, Alnefelt rosszul kitett korongját Jegor Szokolov kapta el a levegőben, maga elé tette és az üres kapuba bombázott. 12 perc után 3-1 volt az állás az oroszok javára. Ekkor rajtuk volt a sor, hogy hibázzanak, Romanov kiállításából Samuel Fagemo volt eredményes. Az első harmad 3-2-vel ért véget. A kapusok egyik oldalon sem remekeltek, a mezőnyben az oroszok egyértelműen ellenfelük fölé nőttek, a svéd játékosok elbizonytalanodtak, sok egyéni hibát vétettek.

A középső harmad szintén orosz fölénnyel kezdődött, amit a svédek üggyel-bajjal kivédekeztek, majd hat perc elteltével támadásban is életjeleket mutattak, jó pár percre átvették az irányítást, megmutatva, hogy miért számítanak a favoritok közé. Nem mintha az oroszok előtt nem adódott volna lehetőség, az idegessé, zaklatottá váló játék következtében rengeteg volt az egyéni hiba, amiből mindkét oldalon akadtak lehetőségek. Gólt azonban Svédország lőtt, ismét előnyben, Sandin duplázott a kék vonalról, kiegyenlítve az állást. Az oroszoknak bőven lett volna lehetőségük visszavenni a vezetést, kétszer is emberelőnybe kerültek, ám mindkettő kimaradt, amiben nagy szerepe volt a bizonytalanból ihletett formára váltó Alnefelt kapusnak. A legnagyobb helyzetet Kirill Marcsenko hagyta ki az egyik előnyben, aki az üres kapuval állt szemben, ám Alnefelt visszanyúlt bottal, az egész torna egyik legnagyobb védését bemutatva.

Izgalmas harmadik játékrész elé néztünk, és nem is csalódtunk. Az oroszok nagy elszánással és az első harmadban mutatott kombinatív játékkal rukkoltak elő, szellemesebbnél szellemesebb megoldásokkal operáltak az ellenfél kapuja előtt, mindhiába. A svédek mintegy három perc elteltével jöttek ki a szorításból, és ez szinte azonnal emberelőnyt ért nekik. A baj ismét a kék vonalról érkezett, Sandin előkészítő volt, hátvédtársa, Nils Lundkvist lőtt kapura, Aszkarov előtt két svéd is takarta a kilátást, a korong védhetetlenül pattant a kapuba, mintegy 40 perc után vezettek a svédek. A gólról talán nem tehetett, de az orosz pad mégis cserére szánta el magát, Aszkarov helyére érkezett Amir Miftahov. A svéd előny négy percig tartott ki, Jegor Szokolov nyert meg egy szellemi párbajt Alnefelttel szemben, a kapus hamar lement, az orosz gyönyörű mozdulattal emelt a rövid felsőbe, 4-4. Az egyenlítő találat után a játék brusztolósabb lett, a csapatok szemmel láthatóan zártabban védekeztek, kevesebb kockázatot vállaltak. A további percek ennek szellemében teltek, még Marcsenko előtt adódott lehetőség fél perccel a rendes játékidő vége előtt, de mellébombázott.

Érdekes ellentéte volt ez a 60 perc Finnország?USA negyeddöntőnek. Akkor mindkét oldalon a kiváló védekezés és az elképesztő kapusteljesítmény volt az élmény fő forrása, a Svédország?Oroszország találkozó egyéni hibákban és lőtt gólokban bővelkedő 60 percet hozott. Amiben hasonlított a két találkozó, az a sebesség és az izgalom szintje. 4-4 után 10 percen át 3-3 mezőnyjátékossal küzdhettek a felek. Az oda-vissza játék három és fél percig tartott, ekkor Morozov indult meg a svéd kapu felé, Sandint kívülről megkerülve a hosszúba lőtte a korongot. Oroszország 5-4-re nyert hosszabbításban, megérdemelten jutva a döntőbe, a szebb hokit ők játszották ezen a meccsen. A döntőben az este hétkor kezdődő Kanada?Finnország mérkőzés nyertesével találkoznak.

2020 IIHF World Junior Championship

fotó: IIHF

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum