Lafreniere leendő 1/1-eshez méltón kezdte a vb-t

 

Kanada 4 pontos csatára vezérletével verte az USA-t a junior-vb-n. A svédek legyőzték a címvédő finneket, a csehek az oroszokat.

Csehországban elkezdődött az A csoportos junior-világbajnokság. Az első játéknap bővelkedett a rangadókban, a beszámolót illő az esti meccsekkel kezdeni. Kanada az USA csapatával találkozott Ostravában, és az amerikaiak az első harmadban kétgólos előnyre tettek szert, előbb Shane Pinto, majd Arthur Kaliyev talált be, mindketten emberelőnyből. A második játékrészben hat és fél perc kellett Kanadának, hogy eltüntesse a hátrányt, előbb Connor McMichael, nem sokkal később Barrett Hayton talált be, utóbbi emberelőnyből. Az emberelőnyök az egész meccsen fontos szerepet játszottak, mivel az első két amerikai gólhoz hasonlóan a második és harmadik kanadai is létszámfölényben született, utóbbitt a Tampa Bay kiválósága, Nolan Foote jegyezte, akinek az édesapja is közeli ismeretségben áll a jégkoronggal, minthogy 1100-nál is több meccset játszott az NHL-ben. Az utolsó húsz percnek 3-2-es kanadai vezetés mellett ugrottak neki a felek, ehhez képest sokáig nem került újabb bejegyzés a jegyzőkönyvbe. A jeget egy amerikai emberhátrány törte meg, amit szokás szerint kihasznált Kanada, kettőre növelve előnyét. Innen is volt visszaút az amerikaiak számára, két perccel később egyre csökkentették a hátrányt, az 57. percben pedig nem egészen fél perc alatt használtak ki egy emberelőnyt. Mielőtt azonban jelentős lélektani előnyre tettek volna szert, a meccs hőse, a nap végén 1+3-mal végző és a következő draft legértékesebb játékosának ígérkező Alexis Lafreniere lőtt gólt gyakorlatilag azonnal. Az utolsó két percben az USA lehozta kapusát, ez sem segített, Kanada újabb gólt szerzett, lezárva minden további kérdést és 6-4-re nyerve a mérkőzést.

2020 IIHF World Junior Championship
Fotó: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images

A skandináv rangadón a svédek megőrizték csoportmeccses veretlenségüket, immáron 49 találkozót nyertek megszakítás nélkül. Pedig a címvédő finnek kétszer is vezetést szereztek, ám a háromkoronások mindkétszer tudtak egyenlíteni, másodjára öt perccel a rendes játékidő vége előtt. A finnek vesztét egy a hosszabbítás végén kapott kiállítás okozta, 20 másodpercet kellett volna átvészelniük létszámhátrányban, ez nem sikerült, öt másodperccel a hosszabbítás vége előtt Alexander Holtz szerezte a győztes gólt. Az a Holtz, aki tavaly hét meccsen elért hét pontjával kulcsszerepet játszott abban, hogy Svédország aranyérmet szerzett az U18-as világbajnokságon. A másik oldalon a kapus Justus Annunen volt a meccs hőse, aki 45 lövést hárított. A Colorado Avalanche által draftolt hálóőr is ifjúsági világbajnok, jelenleg a Karpat Ouluban játszik, 193 centiméteres méretével meglehetős sikerekkel állja útját az ellenfelek rohamainak, hatékonysága közel 95%-os.

A skandináv és észak-amerikai rangadók előtt meglepetéssel indult a torna, melynek nyitómeccsén Csehország fogadta Oroszországot. Nem indult jól a hazaiak számára a találkozó, az AHL-es Providence Bruinsból elengedett Jakub Lauko az első percben térdsérülést szenvedett, és nem is tért vissza. A cseheket ez sem tudta kizökkenteni, a szurkolóiktól hajtva ellenállhatatlan tempóban kezdtek, nyolc perc alatt kétszer is mattolták Jaroszlav Aszkarov kapust. Az oroszok a kezdeti felfordulás után magukra találtak,kezdték átvenni az irányítást. Ebben segítette őket egy emberelőny is, amelyet nem használtak ki, ám 13 másodperccel azután, hogy a csehek kiegészültek, megfelezték hátrányukat. Két perccel később újabb orosz előny következett, a jegyzőkönyv szerint ez is kimaradt: egy másodperccel a letelte után egyenlítettek a vendégek. A második játékrész elején ismét vezetést szereztek a csehek, örömük nem tartott sokáig, 45 másodperccel később egyenlített az ellenfél. A harmad végén kettős előnybe kerültek a hazaiak, akik ki is használták a lehetőséget, 4-3-ra alakítva az állást. A záró felvonást kapuscserével kezdték az oroszok, Aszkarov helyére Miftahov érkezett, ám ez sem segített rajtuk. A harmadik harmad újabb gólt nem hozott, Csehország sikeresen őrizte egygólos előnyét, és 4-3-ra nyerte a mérkőzést.

Izgalmakból a Svájc?Kazahsztán mérkőzésen sem volt hiány. A helvétek nem őriztek kellemes emlékeket a kazahokról, utoljára 2008-ban játszottak velük, a közép-ázsiai csapat 3-1-es meglepetésgyőzelmet aratott és bent maradt az A csoportban, míg Svájc akkor esett ki utoljára. Bár csütörtökön még csak a nyitónapon jártunk, a tétek hasonlóak voltak. A mérkőzésen a papírformának megfelelően Svájc dominált, ám az eredményjelzőn ebből sokáig semmi sem látszott. Svájc háromszor szerezte meg a vezetést az első két harmadban, Kazahsztán mindháromszor egyenlített. A meccs a záró 20 perc felénél dőlt el, a svájciak a negyedik góljukat is meglőtték, ami után Kazahsztán kihasználatlanul hagyott egy emberelőnyt. Ezt a helvétek az 54. percben újabb góllal büntették, így végül 5-3-ra nyertek.

Pénteken két meccset rendeznek a világbajnokságon. Kazahsztán Szlovákiát legyőzve igyekezhet elkerülni a kiesési kört. A tavalyi eredmények alapján erre nem sok esélyük lesz, akkor 11-2-re nyertek északi szomszédaink. Az USA válogatottjának a Kanada elleni csütörtöki vereség után pénteken sem lesz egyszerű dolga, egy igen erős német csapattal kell mérkőznie 24 órán belül.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum