Thomas Chabot 38 percet volt a jégen 1 meccsen

 

Az Ottawa hátvédje embertelenül sokat dolgozott a Tampa ellen, Kucserovot viszont le kellett ültetni.

A Lightningnak a keleti konferencia egyik legerősebb csapateként ugyan nem megy olyan jól idén, mint tavaly, amikor 128 pontot gyűjtve nyerték meg alapszakaszt, de a keret szinte érintetlen maradt, tehát bármikor feltámadhatnak. Egyelőre a negyedik wild card helyen állnak, négy ponttal a vonal alatt, ami 50 meccs alatt bőven behozható. Ezzel szemben az Ottawának még jó ideig nem lesz dolga a rájátszásban, úgyhogy a meccs egyértelmű esélyese a hazai csapat volt. Így is kezdtek, Kucserov korán vezetést szerzett, ám a vendégek kiválóan éltek a lehetőségeikkel, szorosan tapadtak. Amikor a 24. percre kétgólosra növelte előnyét a Tampa, fél percen belül érkezett a válasz, a harmad végére pedig ismét egyenlítettek. A végeredmény ismert: a hosszabbításban egy parádés akció végén Anthony Cirelli húzta be a pluszpontot.

A meccsről két dolog miatt érdemes külön is szót ejteni. A statisztikák szerint Thomas Chabot 10 másodperc híján 38 percet volt a pályán, ebből 33-at egyenlő létszám mellett. Ennek egyszerű oka volt. A védelemből két alapember esett ki a vendégek oldaláról: Nyikita Zajcev és Dylan DeMelo, a többiek közül pedig Chabot a vezér. A 188 centis és 22 éves hátvéd junior és felnőtt világbajnoki második helyezett Kanadával, emellett QMJHL-bajnok is, egyéni címeit felsorolni már most nehéz. A maratoni mennyiséggel most az NHL-es évkönyvekbe is beírta magát, hiszen mióta mérik a jégidőt, azaz 1997/98 óta ennél többet csak Dennis Wideman dolgozott egy meccsen az alapszakaszban: a Calgary hátvédje 2014 januárjában a Vancouver Canucks ellen 38:05-öt töltött játékban.

Az is érdekes mérkőzés volt, röviden érdemes feleleveníteni, hogy a felek már a kezdő bedobásnál szó szerint hajba kaptak, így a második másodpercben 204 kiállításpercnél jártunk, a játékosok közül nyolcnak ki se kellett ülnie a büntetőpadra, azonnal mehettek zuhanyozni. Mindkét oldalon 4-4 hátvéd maradt, egyéni kvalitásaiktól függetlenül mindegyikük 20 perc jégidő felett végzett, öten 30 percnél is többet voltak fent. Így nem csoda, hogy a Hockey News által összeírt tízes rekordlistán három olyan hátvéd is szerepel, aki ott volt azon a mérkőzésen. A Calgaryban Mark Giordano volt a legrutinosabb hátvéd, ám ő megtette a társaknak azt a szívességet, hogy négy további kiállítást is összeszedett, így nyílt meg az út Wideman előtt.

Chabot “csúcsdöntési kísérlete” más karakterű, mint Widemané volt, hiszen ő rendszeresen rengeteg lehetőséget kap, idén harmadik az abszolút listán Drew Doughty és Oscar Klefbom mögött, átlagban 25 és fél percnél többet van a pályán. Amiben nincs párja: jégideje túlnyomó többségét (21 perc 42 másodperc) egyenlő létszám mellett tudja le, amivel toronymagas első, a második helyen álló floridai Aaron Ekblad80 másodperccel kevesebbet átlagol. A fiatalok térnyerése vagy a gólok számának örvendetes növekedése kapcsán már többször írtunk arról, hogy a szemünk előtt változik a játék, nos, ez ugyanígy igaz a hátvédekre is. Amint arra a szakíró Elliotte Friedman is felhívta a figyelmet, a 2004-es lockout előtti időszakból csak egyetlen játékos tudott beférni a legtöbb jégidővel rendelkezők 88-as listájára, mégpedig Derian Hatcher a Dallasból (2001/2002), ő a 36. a névsorban (20:44). Mindenesetre Chabot számára nem lehetett új a feladat, hiszen a 2017-es junior-vb döntőjében közel 44 percet volt fent. Más kérdés, hogy bár akkor gólt és gólpasszt is jegyzett, Kanada a 20 perces ráadás után büntetőkkel 5-4-re kikapott az USA-tól.

Visszatérve a Lightning?Senators mérkőzésre: miközben Chabot rekordokat döntögetett, a másik oldalon Nyikita Kucserov ellentétes tendenciát volt kénytelen átélni. Az orosz sztárjátékos az elején megszerezte vezetést csapatának, ám a második harmad utolsó negyedében roppant felelőtlen játékkal eladta a korongot, amiből egyenlített a Sens (az alábbi videón 3:10 környékén látható a jelenet), ráadásul már az előző kapott gólnál is pályán volt. Jon Cooper vezetőedző azonnal leültette egyik legnagyobb sztárját, aki onnantól jobbára a kispadról volt kénytelen követni az eseményeket, és 18 perc fölötti átlagos jégideje helyett ezen a meccsen mindössze 11 percet volt fent. Nem volt ez kockázatmentes húzás Coopertől, minthogy az események a továbbiakban döcögősen alakultak. A harmadik harmadban nem esett gól, és a hosszabbításnak is csak a legvégén iramodott meg Cirelli. Friedman a már idézett cikkében ennek kapcsán megjegyzi: ?Kucserov nagyon büszke játékos. Cooper most megnyomta nála a gombot. Régen ez a liga az edzőkről szólt, ma már a játékosokról. Meglátjuk, Kucserov hogyan reagál, és hogy Cooper mennyit használja majd.? Sokat nem kell várni, a Tampa péntek hajnalban a Dallast fogadja. A jégkorong egyik leggyakrabban használt divatos szava az elszámoltathatóság. Mondtuk már, hogy az NHL-ben ezt komolyan is veszik?

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum