Ösztöndíjat szeretnék kapni egy jó egyetemen

 

A 20 éves Pákozdi Bálint már a 8. szezonját tölti távol Magyarországtól, és jelenleg a USPHL Premierben nyújt figyelemre méltó teljesítményt.

Pákozdi Bálint idehaza a Dragó Skorpiók SE-ben játszott 2012-ig, amikor előbb New Jerseybe, majd Angliába igazolt: ?Dragomir Györgyön keresztül kerültem ki Amerikába, de két év után nem tudtunk tovább maradni, így ismét az ő közreműködésével Angliában próbáltam szerencsét. 4 évet játszottam az Okanaganben, az iskola színvonalas volt, egy remek angol edző kezei alatt tanulhattam. A mai napig hozzá szoktam fordulni, ha valamiben elakadok.?

A csatár két szezont játszott az Okanagan U16-os, majd újabb kettőt az iskola ifjúsági csapatában. 2015/16-ban 2,7, egy évvel később 3,3 pont/meccses átlaggal zárt, angol ifjúsági bajnoknak is mondhatja magát: ?Angliában nincs juniorbajnokság, az U18 a legmagasabb utánpótlás-korosztály. Ha valaki jobban játszott az ifiben, azt egy profi felnőttcsapat elvitte. Nekem is lett volna erre lehetőségem, de nem akartam profikhoz kerülni, mert akkor biztosan nem kaphatnék amerikai egyetemi ösztöndíjat. Nehéz összehasonlítani az angol ligát más európai bajnokságokkal, de például többször is játszottunk az osztrák Okanagan ellen, és hol ők nyertek, hol mi. Angliában nagy a különbség az élcsapatok és az alsóház között. Az utolsó évben remek keretünk volt, meg is nyertük a bajnokságot.?

A 2017/18-as szezont már Svédországban, az U20 Divízió 1-ben szereplő Visby/Románál töltötte Pákozdi, ott 25 meccsen 40 pontot ért el: ?Kihívtak egy svédországi tornára, ahol nagyon jól ment a játék, és a Visby kanadai edzője kinézett magának. Sok játékidőt adott a szezon során, heti 10-12 órát tudtam jégen edzeni, emellett a felnőttekkel is gyakorolhattam. A Visby a svéd harmadik vonal egyik legjobb csapata, sokat tudtam fejlődni, de bár az alapszakaszt megnyertük, a rájátszást elrontottuk.?

Tavaly nyáron ismét kontinenst váltott a játékos, a USPHL-es New Hampshire Junior Monarchshoz került. Első évében jobbára az Elite csapatban játszott, itt is 2 pont/meccs fölött átlagolt: ?A visbys kanadai edzőmön keresztül kerültem vissza Amerikába, részt vettem egy nagy showcase-en, ahol 40-50 csapat megfigyelője nézett meg minket. A New Hampshire-i stáb az NCDC-csapatba hívott, de oda végül nem jutottam be. A Premierbe kerültem volna ezek után, de az edzőjük nem ismert engem, így végül az Elite-ben kezdtem. Jól ment a játék az első meccseken, fel is hívták a sorunkat a Premierbe. Rögtön az első mérkőzésen beleszaladtunk egy 0-5-ös pofonba, az edzőnek nem tetszettünk, visszaküldött minket. A szezon vége felé ismét megkeresett a Premier-edző, amikor látta, hogy milyen jól megy a játék. Fel szeretett volna hívni a playoffra, de én hosszú gondolkodás után nemet mondtam. Én voltam az Elite csapatkapitánya, megnyertük a divíziónkat, vezetni szerettem volna őket a rájátszásban. A divíziónk rájátszását megnyertük, de a következő kör nem sikerült, nem jutottunk a négyes döntőbe.?

Idén már a USPHL Premierben megy a 20 éves csatár, és 21 fordulót követően 5+16-tal áll, a New Hampshire pedig divíziója harmadikja. Közvetlen riválisuk többek között a Kovács Dáviddal és Mesterházy Bálinttal felálló South Shore Kings és a Szekeres Tamást is foglalkoztató Junior Bruins. ?Jól kezdtük az idényt, aztán becsúszott egy ötös vereségszéria. Múlt hét végén egy showcase-en vettünk részt, négyből három meccset hozni tudtunk, jól ment a hoki. Utána meg is kereste néhány egyetem megfigyelője az edzőmet. Erősebb bajnokság a Premier, mint az Elite, jobban összerakott csapatok vannak itt. Míg az Elite-ben nagy a különbség a mezőnyben, a Premierben minden meccs szoros. Mivel a 7 csapatos divíziónkból 6 bejut a rájátszásba, így ez minden bizonnyal össze fog jönni. Majd ott kell a legjobbunkat nyújtani, és az első kettőben zárni, hogy tovább tudjunk menni a következő körbe.?

Pákozdi Bálint nem titkolt szándéka, hogy a jövőben felvételt nyerjen egy amerikai egyetemre: ?Ösztöndíjat szeretnék kapni egy jó egyetemen, ahol mérnöknek tanulhatok. Az NCAA-be szeretnék kerülni, aztán később Európában profinak állnék.?

pakozdi

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum