Saját magamat kell adnom – a legjobb kiadásban

   

Garát Zsombor az egyik vezéregyénisége volt a fiatal magyar válogatottnak Gdanskban, miközben a MAC-ban is egyre jobban teljesít.

Remekül kezdte a szezont a MAC Újbuda még mindig csak 22 éves védője. Klubcsapatában nemcsak hátul dolgozik megbízhatóan, hanem a támadásokat is segíti: az idén már két gólt jegyez, míg tavaly egyszer sem talált be. Az Érsekújvár elleni legutóbbi gólja élményszámba ment, csatárerényeket csillogtatva fejezett be egy gyors akciót. „Én is úgy érzem, hogy jobban megy a játék, a szezonkezdetem gördülékenyebb volt, mint korábban – kezdte blogunknak a játékos. – Hiszek abban, hogy a jobb teljesítmény egyfajta kiegyensúlyozottságból fakad, ami nagyon sok kis részletből tevődik össze, így ennek a megteremtésére és folyamatos fenntartására törekszem. Ebben benne vannak a mindennapos tevékenységek; az edzések, a mentális felkészültség, a pályán kívüli élet, ezeket igyekszem minél jobban összehangolni.”

A MAC Újbuda immár a második szezonját tapossa a szlovák topligában. Vajon ez mennyit jelent egy játékosnak, hiszen már van tapasztalata arról, mi is vár rá. „Szerintem ennek kisebb a szerepe, mint sokan gondolnák. A szlovák Extraliga valóban nagy ugrás volt a magyar hokinak, a két klub játékosainak. De azt gondolom, hogy a hosszú távú sikeresség az ember belső teljesítményén múlik, és nem a külső körülményeken.”

Az újbudai csapat produkciójában megfigyelhető időnként némi hullámzás, otthon ráadásul sokkal jobbak az eredményeik, mint idegenben. „Valóban van ilyen hullámzás, de ez is sok tényezőből tevődik össze. Vannak időszakok, amikor egy sportoló egyszerűen elfárad, főként, ha mondjuk egy héten van három mérkőzése, sok utazással fűszerezve. Ugyanakkor van ennek mentális oka is. Amikor győztes szériája van egy csapatnak, könnyen felengedhetnek a játékosok, erre alaposan fel kell készülni fejben. De ez fordítva is igaz: több vereség után képesnek kell lenni változtatni a dolgokon. Szerintem a csapat jól reagált, amikor a dolgok nem alakultak úgy, ahogyan szerettük volna. Tudtuk, hogy nem azonnal, de igenis kifizetődik, ha folyamatosan a jó dolgokat csináljuk. Ez az eredményeken is meglátszott. Nem könnyű folyamatosan magas szinten teljesíteni egy ilyen erős bajnokságban.”

Garát Zsombor is fontos tagja volt tehát a gdanski EIHC-tornát megnyerő csapatnak. Játékosként milyen volt megélni ezt a sikert, lehet-e ez a társaság a jövő válogatottja? „Ezt már most kijelenthetjük: ebből a keretből kerül ki néhány éven belül a magyar nemzeti csapat jelentős része. Remek volt megélni, hogy egy hét alatt ennyire összeállt a csapat. Szerintem most néhány nap alatt többet csiszolódtunk össze, mint más társaság hetek, hónapok során. Biztos vagyok benne, hogy ennek az egyik legfontosabb oka az életkor volt. Azonos generációból érkeztünk, nagyon hamar egy hullámhosszra kerültünk. Ez óriási belső löketet adott mindenkinek, és minden sokkal könnyebben ment.”

A hátvéd nagyon fiatalon kiharcolta a helyét a felnőtt válogatottban, és három egymást követő világbajnokságon is ott volt, többek között az A csoportos tornán is Szentpéterváron. Legutóbb azonban az utolsó keretszűkítéskor kiesett. „Kereshetnék most mindenféle kifogást, de felesleges. Nem a szövetségi kapitány vitt el helyettem egy másik játékost, hanem én nem nyújtottam olyan teljesítményt, amivel rászolgáltam volna, hogy engem vigyen. Mentálisan nem álltam készen a szezon után az új miniszezonra, az egy hónapos felkészülésre és a vb-re. Nem azt kell néznem, hogy ki volt ott helyettem, hanem hogy én miért nem voltam ott. Ebből tanulok!”

Ez akkor azt jelenti, hogy valamit másként kell csinálnia, hogy ismét behívót kapjon a világbajnokságra is? „Nem hiszem, hogy mást kell nyújtanom. Sokkal inkább saját magamat kell adnom – a legjobb kiadásban. Én soha nem fogok 15 cselt húzni egy csere alatt, de nem is ez a feladatom. Az erősségeimre kell koncentrálnom, abban kell olyan jónak lennem, hogy bekerüljek a top 7 védő közé a végén.”

garat

fotó: PZHL

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 23., hétfő
VB 15:20 KAZITA 5-2VÉGE
VB 15:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 AUTGBR 5-3VÉGE
VB 19:20 CANDEN 2-3VÉGE
  • SPORT 2
május 24., kedd
VB 11:20 GERSUI 3-4 BVÉGE
VB 11:20 SWELAT 1-0VÉGE
VB 15:20 SVKDEN 7-1VÉGE
VB 15:20 USANOR 4-2VÉGE
VB 19:20 CANFRA 7-1VÉGE
VB 19:20 FINCZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
május 26., csütörtök
VB 15:20 GERCZE 1-4VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 SWECAN 3-4 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 FINSVK 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUIUSA 0-3VÉGE
  • SPORT 2 (21:45)
május 28., szombat
VB 13:20 FINUSA 4-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 17:20 CANCZE 6-1VÉGE
  • SPORT 2
május 29., vasárnap
VB 14:20 USACZE 4-8VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 FINCAN 4-3 HVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum