Megvannak a helyzeteim, de még nem mennek be

 

Első soros bekk lett a svájci elit juniorligában Ortenszky Tamás, aki sérülése miatt nem jutott most szóhoz a korosztályos válogatottakban.

A 2002-es születésű Ortenszky Tamás 3 évvel ezelőtt igazolt Svájcba Újpestről, azóta fokozatosan halad előre, Novizen Elite-bajnoknak mondhatja magát, idén 17 évesen pedig első soros bekk a juniorok között: ?Tulajdonképpen Falus Ádámnak köszönhetem, hogy én is Svájcban játszom jelenleg. Szoros barátság fűz Ádámhoz, így amikor kijött a GCK Lionshoz, akkor én is elkezdtem nézelődni a családommal külföldön. A Bieltől jött a lehetőség, a próbajáték sikerült, szerződtettek. Előtte végig arra edzettem egész évben és nyáron is, hogy megfeleljek az edzőtáborban, és szerencsére volt értelme a kemény munkának.?

Ortenszky két évet játszott az U17-es bajnokságban. Az első évadban még le-lejátszott a Novizen Topba is, de 24 meccsen így is 4+2 pontig jutott, majd a szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett a Biellel: ?Akkor nagyon nehéz dolgom volt. Az első évesek velem együtt fele-fele arányban játszottak volna a Novizen Elite és a Top között. Ám ezzel nem elégedettem meg, a szezon második részében már végig az Elite-ben szerepeltem. Furcsa volt a váltás, hiszen Magyarországon sok jégidőm volt, míg itt a negyedik sorban kezdtem.?

ortenszky2

A következő idényre kicsit meggyengült a csapat, de így is a harmadik helyen végeztek. Ortenszky védő létére sorra lőtte a gólokat, 26 találkozón kilencszer volt eredményes. ?A második szezonomban a csapat meghatározó játékosa lettem, előnyben és hátrányban is játszottam, sokat lőttem a kék vonalról, így sikerült 9 góllal zárnom. A csapatunk picit gyengébb lett, sok 2001-es játékos kiöregedett. A bajnokság elődöntőjében a Zug sajnos kiejtett minket, de a bronzérem meglett.?

A korábban csatárt is játszó Ortenszkyt még Újpesten tették be egyszer hátra, amikor hiány volt a védőkből, és a Biel is ebben a pozícióban számol vele. Idén korosztályt váltott, az U20-as bajnokságban szerepel, 15 mérkőzés után 2 assziszt áll a neve mellett: ?Az első sorban számít rám az edzőm, minden játékhelyzetben lehetőséghez jutok. Megvannak a helyzeteim, de egyelőre még nem mennek be. Dolgozom rajta, folyton gyakorolok a lövőpadon. Biztos vagyok benne, hogy ha megszerzem az első gólomat, akkor átszakad a gát, és jön a többi is. Bár a tabella alsó részén állunk jelenleg, a csapatok nagyon közel vannak egymáshoz, minden meccs 1-2 gólon dől el. Elég jó a csapatunk, de meg kell találnunk a góllövő ütőinket. Kevés gólt kapunk, de keveset is lövünk. Ezzel együtt kezdenek összeállni a dolgok, 3 meccses győzelmi szériában vagyunk. A rájátszásba simán be kell kerülnünk.?

A bekk október 25-én megsérült, így a juniorválogatott összetartását ki kellett hagynia: ?A Bern ellen kaptam egy korongot a sarokban, és ahogy fedezni próbáltam, az ütköző ellenfél eltalálta a fejemet. Agyrázkódást kaptam, szerencsére nem súlyosat, így a válogatott szünet után már játszhatok.?

Tavaly lemaradt a hazai rendezésű ifjúsági világbajnokságról, ám idén 17 évesen számoltak vele a juniorválogatottnál, ott volt az augusztusi karlstadi tornán is. ?Nagy megtiszteltetés volt, hogy Vas Márton vezetőedző felhívott és közölte: megyek velük Svédországba. Magas színvonalú volt az a torna, ilyeneken tudunk még jobban fejlődni. Szerintem jól ment a játék, de tudom, hogy keményen kell harcolnom a további lehetősegekért.?

Végezetül a fiatal játékos jövője is szóba került: ?Még 3 évig biztosan Svájcban maradok. Utána meglesz a svájci licencem, nem számítok majd légiósnak, remélem, kaphatok szerződést valamelyik profiligában. De ehhez még rengeteget kell dolgoznom.?

ortenszky

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum