Nemhogy tartottuk a tempót, sokszor diktáltuk is

   

Új szerepkörben mutatkozott be a gdanski EIHC-tornán Fodor Szabolcs. Volt miről kérdeznük válogatott debütáns másodedzőjét.

Kitűnő teljesítményt nyújtott Gdanskban a magyar felnőtt jégkorong-válogatott, amely első hellyel tért haza az EIHC-tornáról. A nemzeti csapat a kispadon is megújult: Fodor Szabolcsnak, az Erste Liga-címvédő FTC-Telekom vezetőedzőjének ez volt az első tornája másodtrénerként. Habár utánpótlás-válogatottak mellett már dolgozott, ez azért természetesen más azokhoz, illetve a klubjában végzett munkájához képest is. „Ez nagyon kemény feladat, amely teljes koncentrációt igényel, egy pillanatra sem lehet fél vállról venni – kezdte válaszát a 40 éves szakember. – A klubmunkámhoz képest a legnagyobb különbség, hogy itt másodedzőként dolgozom, ám nagyon fontos feladatokat kaptam, amelyeket igyekeztem a legjobban ellátni. Megmondom őszintén, az eleje nem volt könnyű, kellett egy kis idő, amíg át tudtam állni. Biztosan kell még alakítani, javítani a munkámon, de decemberben már jön is a következő feladat, a budapesti Hat Nemzet Torna, így erre bőven lesz alkalmam.”

A fiatal magyar válogatott bravúrt végrehajtva megnyerte a gdanski tornát. Melyek voltak a szakmai stáb számára a legfontosabb tapasztalatok? „A nemzetközi jégkorong egyik legfontosabb trendje, fejlődési iránya a sebesség fokozása. Ebben most nagyon jól teljesítettünk, hiszen nemhogy tartottuk a tempót az ellenfeleinkkel szemben, sokszor diktálni is tudtuk azt. Ez különösen az A csoportos vébére készülő és most is nagyon erős csapattal kiálló Olaszország ellen volt örömteli, ezért sajnálhatjuk nagyon az utolsó percet. Ott kijött a nagyobb rutin, a hibák azonnali kihasználása. A legkellemesebb meglepetés tehát számunkra mindenképpen az volt, hogy rövid pihenéssel is három egymást követő napon és meccsen tudtuk tartani a kellő sebességet. Sőt volt, ahol fokozni is tudtuk, a japánok ellen így sikerült fordítanunk. Ott az első harmadot elrontottuk, de utána egyre jobban felpörögtünk, és a végén nyertünk. Emiatt is szintén komoly pozitívum volt az a küzdenitudás, amit a srácok mutattak, végig keményen, harapósan játszottak, egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet.”

Örök kérdés, hogy a magyar bázisú bajnokság ki tud-e termelni olyan játékosokat, akik ezen a szinten is megállják a helyüket? „Úgy gondolom, hogy az Erste Ligából érkező hokisok helytálltak, nem lehet rájuk panaszunk. Az elején persze bele kellett rázódniuk, de idővel felvették a tempót, egyáltalán nem lógtak ki a csapatból. Ezen a tornán a jelenlegi erősorrendben mi helyezkedtünk el középen, hiszen az olaszok egy divízióval feljebb, Japán és Lengyelország viszont eggyel lejjebb játszik majd a tavaszi világbajnokságokon. Ehhez kell igazítani az értékelésünket, ha ezt a kérdést vizsgáljuk. Mindent összevetve úgy gondolom, a magyar bajnokságban játszók ezen a szinten igenis megállták a helyüket, ami az Erste Liga egyértelmű fejlődését jelzi. Természetesen rengeteget kell még mennie előre a ligának, hogy játékosaival akár az ingázó státushoz segíthesse a válogatottat, de úgy gondolom, az irány jó.”

A gdanski tornán a fiatalokat próbálta ki a szakvezetés, de hogyan lehet egyensúlyozni a mostani keret és az idősebb, tapasztaltabb játékosok között a vb-keret kijelölésénél? „Meggyőződésem, hogy nem szabad életkor szerint határvonalakat húzni. Ezt a kérdést csak onnan szabad megközelíteni, hogy ki az, aki ezen a szinten képes megfelelő teljesítményt nyújtani. Ha valaki 40 éves, de fizikailag bírja a tempót, a technikai képzettsége, rutinja meg van, akkor helye lehet a csapatban. Ha pedig egy 19 éves tud valami pluszt, valami extrát hozzátenni a csapat játékához, miközben korának megfelelően tudja tartani a sebességet, akkor őt sem hagyhatjuk ki. Csak egy példa: a 47 éves Jaromir Jagr nevezésére valószínűleg kevés edző mondana nemet, olyan fizikai állapotban van, a tudásáról pedig ne is beszéljünk. Szóval ez nem életkor kérdése, bár tagadhatatlan, hogy az élettani folyamatok, a biológia a fiataloknak kedvez.”

A másik örök kérdés a magyar jégkorongban, hogy milyen szerepet kapjanak a honosított játékosok. A fiatal válogatott mostani remek teljesítménye a szurkolói fórumokon felerősítette ezt a vitát, de hogyan látja ezt a szakmai stáb? „Honosításra akkor van szükség, ha az adott játékos sokat tud hozzátenni a válogatott játékához, a teljesítménye felfelé lóg ki. Elég csak megnézni például Kazahsztán korábbi vagy aktuális keretét, ők valóban topjátékosokat honosítottak, akik hazaiakkal nem pótolhatók. Nálunk is volt ilyen hullám, például Frank Banham érdemeit szerintem egyetlen hokiszurkoló sem vonja kétségbe. Az azonban igaz, hogy ha a magyar állampolgárságot kapott külföldi játékos csak egy kicsivel jobb, mint a vele versengő magyar, akkor inkább az utóbbit kell segíteni.”

Minden sportban ciklikusan cserélődnek a játékosok, az idősebbek abbahagyják, a helyüket fiatalok foglalják el. Ez a mostani korosztály alkalmas lehet-e egy soron következő generációváltásra? „Időről időre lezajlik a generációváltás a hokiban is, amelyet a sportág fejlődése, a sebesség növekedése és egyéb tényezők is segítenek, gyorsítanak. Természetesen nemcsak mi akarunk fejlődni, minden ország, minden válogatott így van ezzel, ezért sokszor az is nagy szó, ha a lépést tudjuk tartani a nagyobb hokinemzetekkel. A generációváltásnál azonban nemcsak az fontos, hogy új játékosok érkezzenek a régiek helyére, hanem a reális célok kitűzése is. De hogy a kérdésre is válaszoljak: ezek a srácok bizonyították, hogy lehet rájuk számítani. A fiatalokat azonban folyamatosan kell fejleszteni, hogy a megnövekedett elvárásoknak és színvonalnak meg tudjanak felelni. Ez bizony rengeteg feladatot jelent, amit csak kemény munkával lehet megvalósítani.”

Komoly feladatok tényleg vannak bőven, az egyik éppen a hétvégén vár Fodor Szabolcsra és az FTC-Telekom csapatára: a Kontinentális Kupa harmadik köre Dániában. Itt a házigazda SonderjyskE mellett az angol Nottingham Panthers és a francia Amiens Gothiques lesz a zöld-fehérek ellenfele. Ez már valóban komoly szintlépés a bravúros ritteni továbbjutás után, de hogyan lehet rá felkészülni? „Őszintén megmondom, semmiféle új meglepetéstaktikával nem készülünk. Nem akarunk egy másik csapat lenni, a saját játékunkat visszük a jégre, aztán ahogy mondani szokás, meglátjuk, az mire lesz elég. Természetesen nem feltartott kézzel lépünk jégre, de azzal tisztában vagyunk, hogy milyen szintű csapatokkal csapunk össze. Az a feladatunk, hogy élvezzük a torna minden percét, küzdjünk és tanuljunk a meccsekből. Abban egészen biztos vagyok, hogy november 18-án, hétfőn jobb csapat leszünk, mint amilyen pénteken voltunk!”

focitolvanenmogyi

A gdanski torna eredményei:

november 8., péntek:
15:00 Magyarország–Olaszország 3-4
18:00 Lengyelország–Japán 3-2

november 9., szombat:
15:00 Lengyelország–Olaszország 0-2
18:00 Magyarország–Japán 3-2

november 10., vasárnap:
13:00 Lengyelország–Magyarország 0-2
17:00 Olaszország–Japán 1-4

A magyar válogatott kerete:

Név Szül. év Klub
Kapusok
Adorján Attila 1996 DVTK Jegesmedvék
Arany Gergely 1996 FTC-Telekom
Hátvédek
Fejes Nándor 1999 MAC Újbuda
Garát Zsombor 1997 MAC Újbuda
Kiss Roland 1999 Fehérvári Titánok
Stipsicz Bence 1997 Hydro Fehérvár AV19
Szabó Dániel 1995 Hydro Fehérvár AV19
Szabó Bence 1998 Hydro Fehérvár AV19
Tóth Gergely 1998 FTC-Telekom
Vojtkó Mátyás 1993 DVTK Jegesmedvék
Vokla Roland 1996 DEAC
Csatárok
Erdély Csanád 1996 Hydro Fehérvár AV19
Galló Vilmos 1996 KooKoo (FIN)
Horváth Bálint 1999 Tyringe SoSS (SWE-3.)
Majoross Barnabás 1998 MAC Újbuda
Mihály Ákos 1999 Hydro Fehérvár AV19
Miskolczi Márk 1993 DVTK Jegesmedvék
Nagy Krisztián 1994 MAC Újbuda
Reisz Áron 1995 Hydro Fehérvár AV19
Sági Martin 1997 DEAC
Sárpátki Tamás 1994 Hydro Fehérvár AV19
Sebők Balázs 1994 KalPa (FIN)
Szigeti Ákos 1999 MAC Újbuda
Szita Donát 1998 Hydro Fehérvár AV19
Terbócs István 1996 MAC Újbuda
Tóth Richárd 1995 FTC-Telekom

A stáb:

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány
Majoross Gergely másodedző
Fodor Szabolcs másodedző
Farkas Tamás kapusedző
Szilassy Zoltán videóedző
Király András csapatorvos
Sashalmi Tamás fizioterapeuta
Nagy József felszerelésmenedzser
Imre Lajos csapatvezető
Szilágyi Levente csapatvezető
Pusztai Viola médiamenedzser

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 12., szerda
FELK 18:30 H20VAS 3-2 HVÉGE
augusztus 13., csütörtök
FELK 15:30 H20VAS 4-2VÉGE
augusztus 14., péntek
FELK 18:00 DEBUTE 4-1VÉGE
augusztus 15., szombat
FELK 18:00 VASDAB 
augusztus 16., vasárnap
FELK 18:00 UTEDEB 
augusztus 18., kedd
FELK 18:00 NITMAC 
augusztus 19., szerda
FELK   GYEDAB 
FELK 18:00 DEBTIT 
augusztus 20., csütörtök
FELK   DTVGYE 
FELK 18:00 TITDEB 
augusztus 21., péntek
FELK 15:30 BBYMAC 
FELK 18:30 FTCDAB 
augusztus 22., szombat
FELK 19:00 UTELVC 
FELK 19:00 ZVOMAC 
Partnerünk
Archívum