Székesfehérvárra utazik a DEAC

   

Kiss Dávid vezetőedzőnek apróságokon kell javítania ahhoz, hogy az idei szezonban először legyőzze az egyetemi csapatot.

Bár a tabellán nagy a különbség a két csapat között, a jelenlegi idényben eddig mindig szoros meccseket játszottak egymással. A szezonnyitón Debrecenben 3-2-re nyertek David Musial tanítványai, egy hónappal később Fehérváron 1-0-ra győztek a vendégek. Az ilyen szoros meccseken kiemelt figyelem irányul a kapusokra, és ebben a tekintetben a DEAC jelentős előnnyel rendelkezik, hiszen Hetényi Zoltán személyében olyan klasszis játékosa van, aki harmadik a kapusok rangsorában a védési százalék alapján. A jégkorongban persze a kapusok teljesítményét a legnehezebb mérni, a hagyományosan használt mindkét mutató, vagyis a már említett védési százalék és a meccsenként kapott gólátlag legalább olyan mértékben minősíti a csapat komplett védőmunkáját, mint a kapusok teljesítményét. Ez annál is fontosabb, mivel a DEAC-ra nem jellemző, hogy megszórja ellenfeleit, eddigi 14 meccsük során csak a két utolsó ellen tudtak háromnál több gólt lőni, amit fegyelmezett védőmunkával kompenzálnak.

titdeac
Fotó: Soós Attila/Fehérvári Titánok

Ez egyelőre az ötödik helyre elég ebben a ligában, bár szorosan ott vannak a DAB és a Brassó nyakán, miközben az UTE tízpontos hátrányból követi őket a hatodik helyen. A székesfehérváriaknak 14 pontjuk van 16 mérkőzés után, ami a 8. helyre elég, nekik a Gyergyó utolérése lehet a rövid távú cél, hiszen a hetedik helyezett erdélyi csapat csak három pontra van tőlük. Pontokban az UTE sincs ugyan távolabb, de a képet árnyalja, hogy ők két meccsel kevesebbet játszottak. Mint említettük, a két csapat legutóbb két hete találkozott egymással, akkor hat játékost is neveztek az EBEL-es keretből a farmcsapat mérkőzésére, ami jelentős erősítést jelentett még akkor is, ha a győzelem végül elmaradt. Nagy kérdés, hogy hétfőn milyen kerettel állnak ki a Titánok, ebből a szempontból érdemes feleleveníteni, hogy október 13-án a Fehérvár hazai pályán egy góllal kikapott a Bolzano ellen, a mostani vasárnapon viszont egy góllal legyőzte a rekordbajnok Klagenfurtot.

Fehérvári Titánok–DEAC 1-5

   

A debreceniek magabiztos győzelemnek örülhettek Székesfehérváron.

A kezdés után hazai ütőkön járt a korong, de hamarosan fordult a kocka. A 2. percben Kulesov támadta le a kapuja előtt totojázó fehérvári bekket, megszerezte a korongot, középre adására Mazzag érkezett és beköszönt egykori klubjának (0-1). Mangone gyorsan válaszolhatott volna, helyzetig szólózott, majd fölé durrantott. A 4. percben már kettővel vezettek a vendégek: Vokla még a kék vonal előtt elcsípett egy felszabadítást, azonnal a kapu elé játszott, Izacky kipattanóját végül Sági helyezte a hálóba (0-2). A Titánok 18 évesen debütáló kapusa, Horváth Dominik biztos nem ilyen kezdésről álmodott, igaz a védői se nagyon segítették. A bekapott gólok megfogták a Fehérvárt, a DEAC visszazárt és biztonságos védekezésből próbált kontrázni. A harmad második feléhez érve felpörögtek a Titánok, de támadásban pontatlanok voltak, lövéseik jórészt a kapu mögötti plexin csattantak. A 17. percben Imre Patriké volt az első kisbüntetés, jól zárt a hazai retesz, felállni sem nagyon tudtak Rutherfordék. Ahogy visszajött a kiállított, McCutcheon is mehetett a büntetőpadra. A létszámot Berta Ákos támadó harmadbeli szabálytalansága egyenlítette ki. A 4 a 4 elleni több területet az aktívan játszó Sárpátki használta ki, szólóját Hetényi védte a harmad utolsó másodpercében.

Debreceni kiállítással indult a középső játékrész, Kiss Dávid tanítványai azonnal össztűz alá vették Hetényi kapuját. A szépítő gólt a 23. percben Mitch Zion szerezte, aki Mangone keresztpasszát vágta a hálóba (1-2). Nem estek kétségbe az egyetemisták, átvették a mérkőzés irányítását és megpróbálták visszaállítani a kétgólos különbséget. A Titánok sem hagyták magukat, amiből jó iramú oda-vissza hoki alakult ki. Kulesov kiállításakor komoly egyenlítési lehetőséget hagytak kihasználatlanul Sárpátkiék, a DEAC pedig büntetett. A 35. percben Essery középről, a kék vonalról bombázott a kapuba (1-3). Egy percre rá jött a következő: Salló kevergetett a kapu mögött, visszatett korongját Molnár Dávid három hazai bekk között lőtte a hálóba (1-4). A hátralévő időben mindent megpróbáltak a fehérváriak, de Hetényi McCutcheon bombáját, majd a kipattanóra berobbanó Zion közelijét is bravúrral hárította. A hajrában feszülté vált az összecsapás, a kapusnak odaütő Campbellen Phil Kiss vett elégtételt egy kétperces büntetésért cserébe.

Az áthúzódó emberhátrányt kivédekezték a hajdúságiak és őrizték háromgólos előnyüket. A Titánok daráltak becsülettel, de továbbra is sok volt a pontatlanság a játékukban, amivel értékes másodperceket veszítettek. Kulesov kiállítása jelentette az újabb esélyt a felzárkózásra, ám Hetényi vezérletével kitartott a DEAC-védelem. Az emberelőny utolsó másodperceiben Mihály Ákos maradt a jégen az arcát fájlalva, a játékvezetők nem láttak szabálytalanságot az esetnél. A hazai 93-as később Rutherfordot ütközte le túl későn, bár betalálni nem tudott a Debrecen, a kiállítás leteltekor már az utolsó tíz perc kezdődött. A vendégek továbbra is zártan védekeztek és taktikusan óvták megszerzett előnyüket. A Fehérvár kihasználatlanul hagyott egy újabb emberfórt, így nem volt esélye izgalmassá tenni a hajrát. Az 56. percben Rutherford a bedobókörből kilőtte a hosszút és lezárta a mérkőzést (1-5).

Játékban nem volt akkora különbség a csapatok között, amekkorát a gólkülönbség mutat, de a helyzeteivel jobban sáfárkodó DEAC megérdemelt győzelmet aratott a Raktár utcában.

titdeb-SAE_5477-191028

fotó: Soós Attila/Fehérvári Titánok

Férfiasabban kellene küzdenünk a kapuk előtt

   

Kiss Dávid és David Musial értékelték csapataik hétfői esti találkozóját.

Erste Liga, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 355 néző. Játékvezetők: Pálkövi, Pálkövi, Dorner, Árkovics.
Horváth D. Cs.: 80,8% (Gyenes)
K
Hetényi: 97,3% (Gönczi)
Mangone, Szabó B., Balogh, Mihály, Zion
1
Filbrandt, Kiss P., Izacky, Novotny, Sági
Horváth M., Kiss R., Campbell, Péter, Sárpátki
2
Léránt, Vokla, Rutherford, Hári, Essery
Imre, McCutcheon, Dézsi, Madácsi, Almási
3
Mestyán, Sándor, Berta, Kulesov, Mazzag
Erdély, Nagy A., Ambrus G., Kovács, Rétfalvi
4
Molnár, Kozma, Salló
Kiss Dávid, Arany Máté Dániel
E
Musial David, Kecskeméti Áron
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 02:00 DEB Mazzag Kulesov
0-2 03:49 DEB Sági Izacky Novotny
1-2 22:37 FHA PP Zion Mangone Szabó B.
1-3 34:18 DEB Essery Hári
1-4 35:26 DEB Molnár Salló Kozma
1-5 55:43 DEB Rutherford Hári
37 Kapura lövések száma 26
8 Kiállításpercek 12

A Titánok–DEAC videó-összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum