16 évesen kellett elszakadnom a családomtól

 

Idén tűnt ki igazán a teljesítményével a német DNL-ben a székely Kánya Tamás. Megkerestük kérdéseinkkel a 18 éves hokist.

Remek szezont fut a német juniorbajnokságban Kánya Tamás. A 18 éves székely jégkorongozó 2013-ban költözött ki a családjával Krefeldbe, főleg a jégkorong és az iskolai tanulmányok miatt. A Ruhr-vidéki város utánpótlásában közel 5 évet töltött, és bemutatkozott a DNL-ben is, mielőtt 2018 elején Berlinbe költözött volna: „A német juniorbajnokságban egy csapatban csak két külföldi játszhat. Amikor felkerültem a juniorok közé Krefeldben, akkor úgy volt, hogy beférek, mert egy lengyel válogatott játékosunk megkapja a német állampolgárságot. Hónapokon keresztül vártam, hogy ez megtörténjen, aztán inkább váltottam, és a menedzseremen keresztül Berlinbe kerültem.”

Ez elsőre nem tűnt a legjobb döntésnek, hiszen két éve 12 meccsen 4, tavaly 35 meccsen 11 pontot gyűjtött a csatár: „Kezdetben nehéz volt Berlinben, 16 évesen kellett elszakadnom a családomtól, és megállnom a helyemet. Az első évemben negyedik soros voltam, tavaly már a harmadikban játszottam, de a speciális egységekben nem kaptam szerepet. Nem jöttek úgy a pontok és a gólok, ahogy vártam volna magamtól.”

Az Eisbären közben remek szezonokat produkált, két éve a döntőben, idén az elődöntőben maradt alul, mindkétszer a Mannheim ellenében: „A Mannheim jó csapat, szinte garantált, hogy bejutnak a döntőbe. Papíron sokkal jobbak nálunk, de a rájátszásban sosem a papír dönt. Mindkétszer megszorongattuk őket, kicsin múlott, hogy nem mi kerekedtünk föléjük.”

Idén már remek szezont produkál Kánya, 12 meccs után 9 góllal és 5 gólpasszal áll, gyakran 2-3 pontokat gyűjt meccsenként: „Új trénert kaptunk Jochen Molling személyében, sajnálatos módon az előző edzőnk elhunyt. Molling német válogatott jégkorongozó volt, edzőként a DEL2-ben és az U19-es válogatottnál is dolgozott már. Fiatal szakember, nagyon érti a hokit, komoly önbizalmat ad nekünk. Nyáron sokat dolgoztam, edzőtáborokban voltam olyan nagynevű jégkorongozókkal, mint Tobias Rieder és Tom Kühnhackl, valamint rengeteg QMJHL- és OHL-játékossal. Egyelőre elégedett vagyok a szezonommal, a továbbiakban is így szeretném folytatni. Az első sorban játszom, emberelőnyben és -hátrányban is jégen vagyok.”

A Berlin egyelőre a nyolccsapatos bajnokság ötödik helyen áll, egy pozícióval a Péter Donátot és Szűcs Ádámot foglalkoztató Augsburg előtt: „Meccsek előtt és után szoktunk beszélni az augsburgi srácokkal. Egyelőre elég szoros a tabella, szerintem tudnánk sokkal jobb helyen is állni. A szezon végén szeretnénk minimum elődöntőbe, de inkább döntőbe jutni. Ha már ott vagyunk a fináléban, bármi elképzelhető.”

A csíkszeredai születésű Kányának magyar és román állampolgársága is van, de mivel sosem játszott magyaroroszági klubcsapatban – csak a Csíkszereda színeiben a magyar kölyökbajnokságban –, válogatottunkban nem szerepelhet. „Jelenleg csak a román nemzeti csapatba hívhatnának be, de ők még nem kerestek. Persze szívesen jégkorongoznék a magyar válogatottban, erre azonban nincs lehetőségem, mert hiányzik az a két szezon, amelyet magyar klubcsapatokban kellene ehhez eltöltenem.”

Kánya Tamás 2021-ben fog érettségizni Németországban, így a következő szezont is a DNL-ben szeretné tölteni. A távlati terve egy szerződés a felnőttcsapattól, amely továbbadhatná őt egy DEL2-es vagy oberligás együtteshez.

kanyatamas

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk