16 évesen kellett elszakadnom a családomtól

 

Idén tűnt ki igazán a teljesítményével a német DNL-ben a székely Kánya Tamás. Megkerestük kérdéseinkkel a 18 éves hokist.

Remek szezont fut a német juniorbajnokságban Kánya Tamás. A 18 éves székely jégkorongozó 2013-ban költözött ki a családjával Krefeldbe, főleg a jégkorong és az iskolai tanulmányok miatt. A Ruhr-vidéki város utánpótlásában közel 5 évet töltött, és bemutatkozott a DNL-ben is, mielőtt 2018 elején Berlinbe költözött volna: ?A német juniorbajnokságban egy csapatban csak két külföldi játszhat. Amikor felkerültem a juniorok közé Krefeldben, akkor úgy volt, hogy beférek, mert egy lengyel válogatott játékosunk megkapja a német állampolgárságot. Hónapokon keresztül vártam, hogy ez megtörténjen, aztán inkább váltottam, és a menedzseremen keresztül Berlinbe kerültem.?

Ez elsőre nem tűnt a legjobb döntésnek, hiszen két éve 12 meccsen 4, tavaly 35 meccsen 11 pontot gyűjtött a csatár: ?Kezdetben nehéz volt Berlinben, 16 évesen kellett elszakadnom a családomtól, és megállnom a helyemet. Az első évemben negyedik soros voltam, tavaly már a harmadikban játszottam, de a speciális egységekben nem kaptam szerepet. Nem jöttek úgy a pontok és a gólok, ahogy vártam volna magamtól.?

Az Eisbären közben remek szezonokat produkált, két éve a döntőben, idén az elődöntőben maradt alul, mindkétszer a Mannheim ellenében: ?A Mannheim jó csapat, szinte garantált, hogy bejutnak a döntőbe. Papíron sokkal jobbak nálunk, de a rájátszásban sosem a papír dönt. Mindkétszer megszorongattuk őket, kicsin múlott, hogy nem mi kerekedtünk föléjük.?

Idén már remek szezont produkál Kánya, 12 meccs után 9 góllal és 5 gólpasszal áll, gyakran 2-3 pontokat gyűjt meccsenként: ?Új trénert kaptunk Jochen Molling személyében, sajnálatos módon az előző edzőnk elhunyt. Molling német válogatott jégkorongozó volt, edzőként a DEL2-ben és az U19-es válogatottnál is dolgozott már. Fiatal szakember, nagyon érti a hokit, komoly önbizalmat ad nekünk. Nyáron sokat dolgoztam, edzőtáborokban voltam olyan nagynevű jégkorongozókkal, mint Tobias Rieder és Tom Kühnhackl, valamint rengeteg QMJHL- és OHL-játékossal. Egyelőre elégedett vagyok a szezonommal, a továbbiakban is így szeretném folytatni. Az első sorban játszom, emberelőnyben és -hátrányban is jégen vagyok.?

A Berlin egyelőre a nyolccsapatos bajnokság ötödik helyen áll, egy pozícióval a Péter Donátot és Szűcs Ádámot foglalkoztató Augsburg előtt: ?Meccsek előtt és után szoktunk beszélni az augsburgi srácokkal. Egyelőre elég szoros a tabella, szerintem tudnánk sokkal jobb helyen is állni. A szezon végén szeretnénk minimum elődöntőbe, de inkább döntőbe jutni. Ha már ott vagyunk a fináléban, bármi elképzelhető.?

A csíkszeredai születésű Kányának magyar és román állampolgársága is van, de mivel sosem játszott magyaroroszági klubcsapatban ? csak a Csíkszereda színeiben a magyar kölyökbajnokságban ?, válogatottunkban nem szerepelhet. ?Jelenleg csak a román nemzeti csapatba hívhatnának be, de ők még nem kerestek. Persze szívesen jégkorongoznék a magyar válogatottban, erre azonban nincs lehetőségem, mert hiányzik az a két szezon, amelyet magyar klubcsapatokban kellene ehhez eltöltenem.?

Kánya Tamás 2021-ben fog érettségizni Németországban, így a következő szezont is a DNL-ben szeretné tölteni. A távlati terve egy szerződés a felnőttcsapattól, amely továbbadhatná őt egy DEL2-es vagy oberligás együtteshez.

kanyatamas

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum