Ville Heinola berobbant az NHL-be

 

A 18 éves finn bekk gond nélkül ugrott szintet, 4 meccsen 3 pontnál jár, persze kellett ehhez a Winnipeg védelmének ideiglenes szétesése is.

Ville Heinola egy 1500 fős faluban született 2001-ben, közelebbről Honkajokiban, a nyugati parttól nem messze. A legközelebbi nagyváros, Pori 75 km-re van, Tampere 120-ra, Helsinki 300-ra. Innen küzdötte fel magát a korosztályos válogatottakig, tavaly játszott az U18-as és az U20-as világbajnokságon, utóbbin aranyérmes lett. Közben a Lukko felnőttcsapata mellett a junioroknál is besegített 9 meccs erejéig. A Liigában 17 évesen védő létére 34 meccsen 14 pontig jutott. A drafton nem volt különösebb felhajtás körülötte, de így is az első körben kelt el, a 20. helyen csapott le rá a Winnipeg Jets. Az NHL-en belül finnspecialistának számító csapat számtalan tehetséget gyűjtött be az évek során az észak-európai országból, elég csak Patrik Lainéra, Santeri Virtanenre, Kristian Vesalainenre, Sami Nikura gondolni. Az idei drafton két taggal bővült a kontingens, Heinolán kívül Henri Nikkanent is elvitték a negyedik körben, de ő egyelőre maradt a finn juniorbajnokságban.

Heinola draftolásának puszta ténye máris valóságos szenzáció volt a falujában, ám aztán a bemutatkozásra sem kellett sokat várni. Ehhez röviden érdemes bemutatni a Jets gondjait a védelemben. A problémák a holtszezonban kezdődtek, amikor három meghatározó játékos távozott: Jacob Trouba, Tyler Myers és Ben Chiarot. Ezt tetézte, hogy a csapat egyik legfontosabb láncszeme, a 34 éves Dustin Byfuglien közvetlenül a szezon előtt esett gondolkodóba a hogyan tovább kapcsán, és azóta sem játszott egy meccset sem. Utána Nathan Beaulieu került sérültlistára, Sami Nikut pedig az AHL-es Manitoba Moose-hoz irányították. A foghíjas védelem kapott egy hatost a Rangerstől a szezonnyitón, majd négygólos hátrányba került Devilsszel szemben, de innen csodával határos módon fordítani tudott a csapat.

A hátvédhiány miatt Heinola ezeken a meccseken olyan feladatokat kapott, amilyeneket összesen ennyi játékosmúlttal korábban talán még senki: meccsenként 25 shift, a Rangers ellen 18 és fél, a második találkozón 21 perc jégidő. Nem illetődött meg, mindkétszer adott egy asszisztot, és lehozta nullával a meccset. Ekkor jött ? három napon belül harmadikként ? a New York-i túra utolsó állomása az Islanders otthonában. A bemelegítésnél összeütközött egy csapattársával és kiesett a játékból Josh Morrissey, a csapat utolsó épkézláb hátvédje is. A Jets a tapasztalt, de csupán stabil harmadik soros bekknek számító Dmitrov Kulikovval és a Chicagótól megszerzett, az NHL-ben 49 meccsen nulla gólos Carl Dahlströmmel az első sorban kezdett. A második sorban Neal Pionk volt a főnök, aki ugyan NCAA-bajnok, de csak egy teljes NHL-szezon rutinjával rendelkezik. A Rangersben nem is sikerült megvetnie a lábát, így nyáron átkerült át Winnipegbe. Neki lett a párja az abszolút újonc Heinola.

Ez így túl könnyű feladat is volt az Islanders számára, 4-1-re nyertek Barzalék. Heinoláék azonban helytálltak, messze ők voltak a legtöbbet fent a jégen a hátvédpárok közül. A fiatal finn pontot ekkor nem szerzett, és mínusz eggyel zárt, azonban 18 évesen 23 perc jégidőt menedzseltek már rosszabbul is, hogy finoman fogalmazzunk. Paul Maurice vezetőedző a vereség ellenére elégedetten nyilatkozott: ?Mást ne mondjak, Ville Heinola 23 percet játszott. Te jó ég, hiszen még csak 18 éves. Nagyon elégedett vagyok vele. Neal Pionk szintén nagyon jó volt. Bitetto és Poolman (a harmadik bekkpár tagjai) most már egymás után játszanak meccseken, ami számukra nem megszokott dolog az NHL-ben. Ott van még Kulikov, aki a rossz oldalán kénytelen menni. Azért ez így már nem olyan rossz, nem igaz? Ez nagyon kemény helyzet ezeknek a fiúknak, amit ők nagyszerűen kezelnek. Semmi esetre sem vagyok csalódott a teljesítményükkel.?

Heinola dolga annál is nehezebb, mert a fizikai adottságai nem ideálisak a hátvédposzthoz az NHL-ben. 181 centi és 82 kiló, ám ebbéli lemaradását hihetetlen mértékű intelligenciával, korcsolyázással, helyezkedéssel, korongkezeléssel kompenzálja. Minden edzője, a finn juniorválogatottat irányító Jussi Ahokas is a nyugalmát tartja a legfontosabb fegyverének: ?Soha nem kerül bajba. Mindig a legjobb döntéseket hozza. Jól kezeli a nyomást, ezt szeretem benne a legjobban.?

New York után Pittsburgh következett a csapat számára, ahol Sidney Crosby góljára Heinola felelt a 6. percben, megszerezve első találatát az NHL-ben. Négy meccs után 3 pontja van, Pionkkal együtt vezetik a hátvédek kanadai tabelláját a csapaton belül, erre ő maga is aligha számíthatott. Mindezt úgy, hogy Pionk közben felkerült az első sorba, Heinola pedig az AHL-ből mégis visszahívott honfitárs, Sami Niku oldalán alkotta a harmadik bekkpárt. 17 és fél perc jégidő, egy gól és +3-as mutató lett a mérlege. Paul Maurice ekkor a következőket mondta a teljesítményéről: ?Végül is most van itt az ideje a bizonyításnak, és ő bizonyít. Nagyon nagy önbizalommal, de mákszemnyi arrogancia nélkül játszik. Egyszerűen tudja, mikor mennyi ideje van. Jól bánik a koronggal. Tudja, hogyan találja meg a szabad embert, és azonnal passzol, amint lehet.?

A Jets legközelebb október 10-én immár hazai pályán játszik a Minnesotával. Ville Heinola Winnipegben is megmutathatja, mit tud.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR ÉLŐ
VB18 16:30 JPNHUN ÉLŐ
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum