A hazai veretlenség a tét Fehérváron

   

EBEL-élcsapat lesz az ellenfél vasárnap, a tavalyi alapszakaszgyőztes Graz nyáron tovább erősödött.

Mindössze 1 pont a különbség az EBEL-táblázaton a Gra 99ers és a Hydro Fehérvár AV19 között, ám a stájerek 1 mérkőzéssel kevesebből hozták össze a maguk 8 egységét, így állnak az 5. helyen. Ráadásul az első 3 mérkőzésüket megnyerték – sorrendben a Vienna, a Znojmo és a Bolzano ellen –, negyedjére a listavezető Salzburg otthonában kapituláltak. A magyar gárda mérlege hektikusabb, egy vereségre három siker, majd egy újabb kudarc következett. A sorminta különlegessége, hogy idegenben még pontot sem szerzett a Volán, ám az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban nem veszített meccset, igaz, a három győzelemből kettő túlórában született. A tét egyértelmű a Graz elleni rangadón: a hazai veretlenség megőrzése.

Annyiból nem lesz egyszerű, hogy a 99ers kiváló együttes benyomását kelti idén is. A Bajnokok Ligája-résztvevő graziak hosszú évek óta nem voltak annyira jók, mint tavaly. Az elődöntőt ugyan elveszítették a kiváló alap- és középszakasz után – a későbbi bajnok Klagenfurttal szemben –, de már a legjobb négy is hatalmas eredmény volt számukra, mivel előzőleg 2004-ben jártak ezen a szinten utoljára. Annak érdekében, hogy mindez ne egyszeri villanás legyen, tovább erősítettek. Az olyan távozó klasszisaik helyettesítésére, mint Loney vagy Caito, a svéd él- és másodvonalból, sőt a KHL-ből is érkeztek jégkorongozók. Hogy közülük kik repítik majd a csapatot, az még nem pontosan látható – itt jegyzendő meg: a régi motorosok közül Colton Yellow Horn maradt, de idén még nem lépett jégre –, de bízzunk benne, hogy ez nem is vasárnap délután fog kiderülni.

A Hydro Fehérvár AV19 honlapján megjelent előzetesben Hannu Järvenpää vezetőedző mellett Szabó Krisztián és Harri Tikkanen nyilatkozott.

A meccset élőben közvetíti a Digi Sport.

Hydro Fehérvár AV19–Graz 3-4

   

Hannu Järvenpää csapata szoros csatában alulmaradt a 99ersszel szemben.

Jól állt bele a meccsbe a Fehérvár, az első percek a hazaiakról szóltak. Erdély Csanád becselezte magát a kapu előterébe, Tikkanen érkezett gólra éhesen, de elsuhant ütője előtt a korong. Fordult a kocka, kiszabadultak a nyomás alól a graziak, Ouzasnak több védeni valója is akadt. A 8. percben az ezúttal csatárt játszó Szabó Dániel húzott kapura, Nihlstorp hárította a lövést. A harmad derekára felpörgött a mérkőzés. Előbb egy hatalmas grazi helyzet maradt ki Harty önfeláldozó bevetődésének köszönhetően, majd az ellentámadásból vezetést szerzett a Volán: Sarauer passzával Szita ugrott ki, szabálytalanul buktatták. Büntető! Szita elhúzta a bárddal kiszúró kapus mellett a korongot és a hálóba helyezett (1-0). A gól után Moderer szállt ki két percre a meccsből, de nem sikerült megduplázni az előnyt. A 18. percben már nem volt pardon. Lehtonen két osztrák között passzolt a lendületből érkező Campbell elé, aki csatárerényeket csillogtatva elfektette Nihlstorpot és a kapuba lőtt (2-0). A kiegyenlített játékot hozó nyitó harmadot jobb helyzetkihasználásnak köszönhetően elvitte a Fehérvár.

Alaposan feltüzelt grazi csapat érkezett vissza a folytatásra. Aslin előtt adódott az első helyzet, ezúttal is Ouzas nyerte kettejük csatáját. A 23. perben már a remekül védő kapus sem segíthetett, a korong Johansson korcsolyájáról került a gólvonal mögé. A játékvezetők visszanézték az esetet, végül úgy ítélték meg, hogy nem volt rúgómozdulat, érvényes a találat (2-1). Tetézte a hazaiak gondjait, hogy Tikkanen kiállt két percre, ha nem is könnyedén, de sikerült kivédekezni az emberhátrányt. Öt az ötben is az osztrákok domináltak, 2 az 1 elleni kontrájukat Ouzas állította meg. A 29. percben Kainz bombája csattant a kapuvason. Egy perccel később már összejött a grazi egyenlítés, Ograjensek betett korongjára Oberkofler érkezett a kapu előtt (2-2). Hannu Järvenpää azonnal időt kért, próbálta felrázni tompán játszó csapatát. Hatottak az edzői intelmek, agilisabbá és veszélyesebbé vált a Volán játéka, Campbell lövése centiméterekkel kerülte el a kaput. Pár percnyi jó hokit követően újra a vendégek kerültek fölénybe, szerencsére a vezető gólt nem sikerült megszereznie Doug Mason csapatának.

Komoly formajavulásra volt szükség a Fehérvártól, ha a maga javára akarta fordítani a mérkőzést. Óvatosabb hokival kezdődött a záró harmad, próbálták elkerülni a hibákat a csapatok. A Volánnak ez nem sikerült, a 45. percben Oberkofler lecsapott egy eladott korongra – Stipsicz Bence korcsolyáját kibillentette egy grazi – és mattolta Ouzast (2-3). Szerencsére gyorsan jött az egyenlítés. Az 50. percben Stipsicz bombája Saraueren megpattanva került a kapuba (3-3). A játékvezetők ezt az esetet is visszanézték, maradt az eredeti ítélet. Agresszívebb hokit mutatott a Volán, de elég volt egy újabb hiba és ismét a vendégek vezettek. Az 55. percben Hamilton cselezte át magát a védelmen, visszatett korongját Squires helyezte a hálóba (3-4). A középkezdést követően Ouzas volt résen és rávetődött a gólba tartó korongra. Taktikusan játszott a 99ers, gyorsan fogytak a percek. A végén Ouzas is lekorcsolyázott, 6 az 5 ellen támadtak Erdélyék. Harty előtt adódott még egy lehetőség, de a blokkról levágódott a lövés. A meccs nagy részében jobban játszó Graz mindhárom pontot elvitte a Raktár utcából.

avs-rbs4

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

EBEL, 3020 néző. Játékvezetők: Smetana, Sternat, Nedeljkovic, Hribar.
Ouzas: 87,9% (Kornakker)
K
Nihlstorp: 83,3% (Höneckl)
Campbell, Stipsicz, Kuralt, Yogan, Sille
1
Weihager, Johansson, Squires, Hillding, Grafenthin
Busenius, Harty, Lehtonen, Timmins, Kóger
2
Lindner, Setzinger, Ograjensek, Oleksuk, Oberkofler
Tikkanen, Caruso, Erdély, Sarauer, Szita
3
Hamilton, Kirchschlager, Aslin, Garbowsky, King
Szabó B., Szabó D., Reisz
4
Farber, Zusevics, Moderer, Kainz
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:29 FHA Szita
2-0 17:55 FHA Campbell Lehtonen Timmins
2-1 22:48 G99 Johansson Hillding Squires
2-2 29:39 G99 Oberkofler Ograjensek Oleksuk
2-3 44:52 G99 Oberkofler
3-3 49:38 FHA Sarauer Stipsicz Campbell
3-4 54:25 G99 Squires Hamilton King
18 Kapura lövések száma 33
2 Kiállításpercek 2

A Fehérvár–Graz videó-összefoglalója

 
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum