Átrendeződhetnek a viszonyok a Metropolitanben

 

Már csak néhány nap, és elkezdődik a világ legerősebb bajnokságának 2019/20-as szezonja. Négy részben mérlegeljük az esélyeket.

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be a csapatokat a rövidesen induló új idény előtt. Ezek alapján mi is összefoglaljuk a négy divízióra bontva a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy kitől mire számíthatunk. A Metropolitannel kezdünk.

Tavaly a Metropolitan-csoport öt klubot (Washington, Pittsburgh, Carolina, Columbus, New York Islanders) delegált az egyenes kieséses szakaszba. A nyári játékosmozgások nyomán arra tippelnénk, hogy 2020 áprilisára alaposan megváltozik a képlet, az erőviszonyok ugyanis átrendeződni látszanak.

Kezdjük a sort a divízió címvédőjével, a két évvel ezelőtti bajnok Washingtonnal. A keretben lényegi változás nem történt, csak a kiegészítő emberek között volt mozgás. Ahogy jó ideje, most is Backström szervezi majd a játékot, Ovecskin menetrendszerűen begyűjt egy újabb gólkirályi címet, Holtby hátul ad stabilitást a csapatnak. Megvan a mélysége és a rutinja a csapatnak, így csoda lenne, hogy ha a fővárosiak nem lennének vonal felett jövő tavasszal. A gárdát még a Jevgenyij Kuznyecov-affér sem fogja romba dönteni. Az orosz játékosnak mindössze három mérkőzést kell kihagynia a kokain miatt, ez semmi a nemzetközi szövetség négyéves eltiltásához képest. Az orosz válogatott szurkolói bánkódhatnak, a Capitals híveinek viszont a fejük sem fáj.

ovecskin

Papíron az Islanders lehet a Capitals legnagyobb kihívója, amely Barry Trotz keze alatt óriásit javult tavaly. Az Isles könnyedén kiheverte Tavares távozását, 23 ponttal szerzett többet, mint egy évvel korábban, és csak egyetlen egységgel maradt el a Capitalstől. Velük kapcsolatban két kérdés merül fel. Az első, hogy a múlt évi lendület mennyire lesz tartós, mennyit tudnak átmenteni a csapategységből. A másik, hogy a Bill Masterton-emléktrófeával kitüntetett, de nyáron Chicagóba távozott Robin Lehnert hogyan fogja pótolni Szemjon Varlamov. Az Isles valószínűleg nem fog 103 pontot szerezni, de az előrejelzések szerint nem lesz gondja a playoffba jutással sem.

Igaz lehet ez a Carolinára is, amely az előző szezon egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltatta. A Sebastian Aho, Teuvo Teravainen, Andrej Szvecsnyikov, Nino Niederreiter négyes köré épített csapat nemcsak az alapszakaszban, hanem az egyenes kiesés során is szárnyalt. Konferenciadöntőig meneteltek, ahol amiatt sem kellett szégyenkezniük, hogy nyert meccs nélkül estek ki a Bostonnal szemben. A lényeg, hogy megszerezték a kellő playoffrutint, így senkinek sem szabad alábecsülnie őket ezentúl. A Canest az sem vetheti vissza, hogy a veterán Justin Williams szögre akasztotta a korcsolyát, majd egy hete elcserélték a kiváló hátvédet, Justin Faulkot. Érkezett ugyanis a friss bajnok Joel Edmundson, aki olyanokkal játszhat együtt a kék vonalon, mint Jaccob Slavin, Dougie Hamilton, Brett Pesce és Trevor van Riemsdyk.

aho

Közel sem ilyen egyértelmű a helyzet a Pittsburgh-gel. Már az is intő jel volt, hogy söpréssel esett ki a Penguins a rájátszásból, amit nyáron tetézett, hogy elvesztette a Phil Kessel, Olli Maatta, Matt Cullen hármast. Érkezett ugyan Alex Galchenyuk, de neki még sokat kell tennie, hogy pótolni tudja a gólérzékeny szélsőt. Az egész alapszakaszban hektikus, a playoffban egyeneses tragikus volt a Penguins szereplése. Jevgenyij Malkin “mindössze” 72 pontot szerzett, miközben a plusz/mínusz mutatója ?25 volt. Matt Murray 2,7 -es kapottgól-átlaga a rájátszásban 3 fölé ment. Mike Sullivan edzőnek megint meg kell találnia a játékosai között a kémiát, mert amennyiben ez nem sikerül, Crosbyék lemondhatnak a rájátszásról.

Legutóbb a Columbus volt az ötödik csapat, amely bejutott a csoportból a legjobb nyolc közé. Ha a Washington esetében azt mondtuk, óriási meglepetés lenne a kiesése, akkor a Jackestnél az ismétlés lenne a szenzáció. A klub keretét szőnyegbombázás érte: távozott Szergej Bobrovszkij, Matt Duchene, Artyemij Panarin, Ryan Dzingel, Adam McQuaid és Keith Kinkaid. A helyükre nem érkezett minőségi utánpótlás, így a columbusi szurkolóknak idén aligha  lesz sok sikerélményük. Ha a Columbus ezek után a veszteségek után mégis bejutna a playoffba, akkor John Tortorella mesternek már most átnyújtjuk az év edzőjének járó Jack Adams-trófeát.

A Philadelphia gyakorlatilag ugyanazzal a kerettel vág neki a szezonnak, amellyel tavaly kereken 50%-os teljesítményt nyújtott. Az egészen kijelenthető, hogy a Claude Giroux, Sean Couturier, Jakub Voracek fémjelezte gárda többre hivatott, az előjelek azonban nem kedvezőek: Nolan Patrickra hosszú kihagyás vár, az új szerzemény Kevin Hayes pedig a napokban olyat mondott, amivel aligha lopta be magát a szurkolók szívébe. A center ugyanis megjegyezte, hogy csak azért fogadta el a Flyers ajánlatát, mert alaposan túlfizették. Bár az is tény, hogy ez történetesen igaz.

A Metropolitan két sötét lova a New York Rangers és a New Jersey Devils lehet. A Devils egy év kihagyás után térne vissza a playoffba, amire minden esélye megvan. Ismét jégre léphet a sérülés miatt legutóbb decemberben játszó korábbi MVP, Taylor Hall. Nyáron egy-egy csere keretében megszerezték a P. K. Subban, Wayne Simmonds, Nyikita Guszev hármast, iletve a drafton a legelső választás jogával Jack Hughest. És akkor még nem beszéltünk a rutinos Cory Schneiderről és Travis Zajacről, akik szintén garanciát jelenthetnek a sikerre. Ha John Hynes vezető ebből a keretből nem hoz ki semmit, akkor semmiből sem.

A New York Rangers nyáron befejezte a másfél évvel ezelőtt elkezdett nagytakarítást, és akárcsak a Devils, ismét a rájátszásba jutna. Kiszórtak mindenkit, akit lehetett, Zuccarellótól Milleren át Shattenkirkig, csak a Lundqvist, Staal, Kreider trió maradt az öt évvel ezelőtt még  játszó csapatból. Azóta rengeteg fiatalt építettek be, olyanokat, mint Brett Howden, Filip Chytil, Lias Andersson, Pavel Bucsnyevics és Alekszandr Georgijev, továbbá olyanok várnak az első fellépésükre, mint Vitalij Kravcov, Adam Fox, Igor Sesztyorkin és és az idei draft második választottja, Kaapo Kakko. Ezt a roppant fiatal gárdát erősítették meg a ponterős szélsővel, minden idők legdrágább oroszával, Artyemij Panarinnal, valamint a hátvéd Jacob Troubával. Egyelőre nem tudni, hogy David Quinn mit hoz ki a csapatból, de az előszezon során az oroszok összjátékát élmény volt nézni.

Artemi-Panarin

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum