2-2-ről indul a MAC–DVTK rivalizálás 5. évada

   

Négy szezon után ikszre áll a két magyar Extraliga-csapat, amelyek idei első összecsapására már a második fordulóban sor kerül.

A MAC Újbuda 2015 nyarán-őszén szállt be a magyar felnőtt jégkorong vérkeringésébe, és máris magasan kezdett. Majoross Gergely együttese végig nagy versenyben volt a címvédő miskolciakkal a magyar bázisú nemzetközi bajnokságban, be is jutott a döntőbe, ott azonban söpréssel bukott el. Abban a szezonban a Jegesmedvék szurkolói amiatt is boldogok lehettek, hogy újonc kihívójukat tízből tízszer győzték le. A második évben már nem volt ekkora a különbség, a kupát el is vitte a MAC, a MOL/Erste Ligát ellenben ismét a Jegesmedvék nyerték. Ami nem jött össze kétszer, összejött harmadszor, hiába domináltak a piros-fehérek tavaszig, magasan kiemelkedve a mezőnyből, az ostor a végén csattant, a döntőt az újbudaiak nyerték. Hasonló volt a legutóbbi évad forgatókönyve. A DVTK Jegesmedvék sokkal meggyőzőbbnek tűntek a két gárda első Extraliga-alapszakaszában, ám a playoff-kvalifikációt söpréssel húzták be a kékek, 0-2-ről 2-2-re zárkózva fel a szezononkénti sikerességet tekintve.

Mindezek után Miskolcon állítottak az irányzékon a nyár folyamán, míg Újbudán minimális változtatásokat hajtottak végre. A Jegesmedvék egy ember kivételével a teljes légiósgarnitúrát lecserélték, nem titkoltan azzal a céllal, hogy sokkal fizikaibb hokit tudjanak játszani. Ennek első jeleit láthattuk már a Zólyom elleni győztes mérkőzésen is, ahol egyrészt igen masszív kék vonalas és fölöttébb agresszív kapu előtti hokit mutattak a hazaiak, másrészt rengeteg kiállítást szedtek össze. Utóbbi nem nyerte el az új vezetőedző, Marcel Rodman tetszését sem, aki arról is beszélt, hogy fegyelmezettebbnek kell lenniük a továbbiakban. Nagy kérdés, hogy ez mennyire lesz tartható egy Tüskecsarnok-beli presztízsmeccsen.

A MAC ehhez képest több külföldit tartott meg, illetve a honosítottak többsége is maradt a csapatnál a magyar maggal egyetemben. A távozók közül a pontgyáros Jared Brown mellett Rajna Miklóst és Jesse Dudast kell megemlíteni, ők mindketten a riválisnál landoltak, és mindketten kulcsszerepet játszottak a Zólyom legyőzésében. Előbbi a bravúrjaival, utóbbi a több mint 30 perces (!) jégidejével. Nem mellesleg úgy tűnik,  a MAC is erősödött fizikailag, hiszen például a védelemben Blake Orban, a csatársorban Sofron István és C. J. Stretch egyformán igen masszív jégkorongozók. Miként bizonyítottan nem ijed meg az árnyékától Chris Langkow sem, aki az előző szezon végére abszolút kulcsjátékossá vált – 8 meccsen 10 pont a kvalifikációban és a negyeddöntőben –, és aki a Nyitra elleni nyitányon máris két góllal vétette észre magát. Ha a miskolciak nyerni akarnak a rangadón, elsősorban őt kell megakadályozniuk az eredményességben.

Majoross Gergely így várja a találkozót: ”Végre bemutatkozhatunk az idei szezonban a saját közönségünk előtt is. A nyitrai mérkőzés teljesítményét szeretnénk újra látni, csak pontosabb befejezésekkel. Némi finomhangolást is eszközöltünk az ellenfél játékához igazítva.”

Marcel Rodman pedig így: “Jól tudjuk, hogy ez a találkozó nagyon fontos a szurkolóknak, és több helyről hallottam már, hogy sok rajongónk szokott ellátogatni a Tüskecsarnokba. Éppen ezért arra számítok, hogy megkapjuk a szurkolói támogatást. A rangadókra sokszor jellemző, hogy túlzott érzelemmel játszanak a csapatok, biztos, hogy parázs, kemény ütközet lesz. Nekünk viszont fegyelmezettnek kell lennünk, fontos lesz, hogy ezúttal ne töltsünk sok időt a büntetőpadon. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezért a meccsért is 3 pont jár, nekünk pedig ezek megszerzése a legfontosabb célunk. A MAC kiváló erőkből áll, nagy lökést adna nekünk a folytatásra, ha a Zvolen legyőzése után egy rangadón is sikert aratnánk.”

A fél 6-kor kezdődő összecsapást élőben közvetíti a Digi Sport.

macmis

MAC Újbuda–DVTK Jegesmedvék 5-3

   

A MAC Újbuda otthon tartotta a három pontot az Extraliga-szezon első magyar rangadóján.

Rögtön a második fordulóban magyar–magyar presztízsmeccs következett a szlovák Extraligában. Nem aprózták el a csapatok, már az első percben mindkét kapusnak védenie kellett. Még mindig csak a 2. percben jártunk, amikor a MAC megszerezte a vezetést: 3 az 1 ellen mehettek a hazaiak, és Bodo passzát Langkow varrta fel közelről a vas alá (1-0). Mindössze 25 másodperc telt el, amikor a kékek megduplázták az előnyüket: Garát kék vonalas lövésébe a kapu előtt Klempa szúrt be, a korong kipattant Rajnáról, a lesipuskás Pitt egy lépésről az üres hálóba emelt (2-0). Az első emberelőny a miskolciaké volt az 5. percben, ám ebben a legnagyobb helyzetet egy 3 a 2 elleni MAC-kontra hozta el, eredmény nélkül. Nem sokkal később fordult a helyzet, de a házigazdák sem tudtak élni a létszámfölényükkel. A 9. percben Rodman találta el a kapuvasat, majd 80 másodpercre kettős előnybe kerültek a Jegesmedvék. Ebben Dudas is megcsörgette a vasat, majd Bálizs védett kétszer nagyot, így az újbudaiak kihúzták mindkét hátrányt. A 17. percben Miskolczi került egyedül Bálizs elé, de mellé lőtt. Az utolsó előtti percben ismét kettős fórnak vághattak neki a vendégek, csaknem két percig.

A második játékrész elejére még jutott 40 másodpercnyi miskolci kettős előny, ám ez is kimaradt. A 23. percben már három volt közte: McNally a kék vonal közeléből tette kapura a korongot, amely Terbócs lábán irányt változtatott, így vágódott a hálóba (3-0). Bő egy perc múlva ismét a hazai szurkolók pattantak talpra: Bodo ment el a jobb szélen, középre adását Brance Orban először még Rajnába ütötte, de a kipattanót bekotorta (4-0). A 26. percben Tousignant ugorhatott ki szólóban, túlhúzta, nem is tudta kapura tenni a korongot. A 28. percben szépítettek a vendégek, amikor egy lövésbe Részegh ért bele a levegőben, a korong a kapuban kötött ki. A játékvezetők némi videózás után megadták a találatot (4-1). A 30. percben Terbócs találta telibe a kapuvasat. Nem sokkal később jött az addigi legveszélyesebb miskolci emberelőny, de Bálizs és néhány jó blokk megakadályozta a szépítést. A 35. percben Terbócs közelről lőtt Rajnába. Másfél perccel a harmad vége előtt Magosi léphetett ki egyedül, de Bálizs védte a lövését.

A harmadik harmad szűk egy perc hazai előnnyel kezdődött, ami azonban gól nélkül pergett le. A 43. percben csillingelt a következő kapuvas, ez Beauviller nevéhez fűződött emberelőnyben. A 47. percben faragtak a hátrányból a vendégek: újabb miskolci emberelőnyben Vandane bombázott a kék vonalról a kapuba (4-2). Az 50. percben a hazaiak visszaállították a háromgólos előnyt: gyors támadás végén Terbócs vette észre kitűnően a középen érkező Pittet, aki kilőtte a hosszú sarkot (5-2). Az 54. percben MAC-előnynél Részegh szerzett korongot a támadó kéken, indult volna a kapu felé, de Bálizs messze kikorcsolyázva mentett előle. Az 57. percben az ismét fórban lévő vendégek szépítettek, amikor Beauviller egyedül korcsolyázott be a támadó harmadba, és a hosszú sarokba bombázott (5-3). Az utolsó két percben három miskolci játékost is kiállítottak. Már csak 48 másodperc volt hátra, amikor a 3 az 5 ellen egyedül kiugró Magosival szemben szabálytalankodtak. A büntetőt a sértett végezte el, de Bálizs védett, így végül az eredmény már nem változott.

A szlovák Extraliga idei első magyar derbijét a gyorsabb és főként hatékonyabb hokit bemutató MAC Újbuda nyerte a két kettős előnyt és egy büntetőt is elpuskázó miskolci csapat ellen.

macmis

fotó: Gaál Gergő/MAC

Örülök, hogy így is szereztünk három pontot

 

Két elégedetlen vezetőedző nyilatkozott a MAC Újbuda–DVTK Jegesmedvék Extraliga-rangadó után.

Majoross Gergely, MAC Újbuda: “Nem az eredményre koncentrálunk előzetesen, hanem azzal tervezünk, hogy mit nyújtunk a jégen, mit tudunk megvalósítani. Ebből a szempontból nagyon jól kezdtünk, be is találtunk az elején. Ami utána történt, az mérsékeltebben tetszett. Volt egy csomó jó dolog, örülök, hogy jól küzdöttünk, sokáig bírtuk magunkat tartani a hosszú emberhátrányokban. De nem tudtuk úgy alakítani a mérkőzés folyását, ahogy szerettük volna. Mi ennél sokkal jobban szeretnénk kontrollálni a játékot, akkor leszünk rendben, ha ezt is sikerül megvalósítanunk. Örülök, hogy így is szereztünk három pontot, de nem vagyok maradéktalanul elégedett.”

Marcel Rodman, DVTK Jegesmedvék: “Csalódott vagyok a meccsen mutatott 60 percnyi játékunk és az eredmény miatt is. Az emberelőnyünk sem működött megfelelően, ezen a szinten nem hagyhatunk kihasználatlanul ennyi kettős létszámfölényt. Most kielemezzük ezt a meccset, levonjuk a tanulságokat. Ilyen sok meccs mellett nincs sok idő a győzelem után örülni és a vereség után szomorkodni, kedden már újabb komoly erőpróba vár ránk.”

Extraliga, 2019. szept. 15., vasárnap.
Bálizs: 90,9%
K
Rajna: 86,5%
Pozsgai, Macaulay, Nagy, Stretch, Sofron
1
Ross, Dudas, Rodman, Tousignant, Beach
McNally, Carlisle, Orban Brance, Langkow, Bodó
2
Gőz, Vandane, Beauvillier, Vas, Magosi
Garát, Orban Blake, Klempa, Pitt, Terbócs
3
Kiss D., Vojtkó, Miskolczi, Galanisz, Harrison
Fejes, Schlekmann, Kreisz, Majoross, Szigeti
4
Láda, Lövei, Ritó, Részegh, Kiss P.
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:16 MÚB Langkow Bodó Carlisle
2-0 01:41 MÚB Pitt Klempa Garát
3-0 22:18 MÚB Terbócs McNally Carlisle
4-0 23:43 MÚB Orban Brance Bodó Langkow
4-1 27:47 MIS Részegh Tousignant Ross
4-2 46:37 MIS PP Vandane Vas Dudas
5-2 49:50 MÚB Pitt Terbócs Carlisle
5-3 56:35 MIS PP Beauvillier Dudas Vas
37 Kapura lövések száma 33
20 Kiállításpercek 24
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum