Marner szerződése több csapatnak feladja a leckét

 

A Maple Leafs megtartotta tehetséges csatártrióját, és ezzel évekre gúzsba kötötte magát. A másik kérdés, hogy mi lesz a többi RFA-val.

Kyle Dubas két éve tölti be az általános igazgatói posztot Torontóban, ez idő alatt annyi fajsúlyos kérdésben kellett döntenie, ami egy tapasztaltabb GM számára is komoly kihívást jelentett volna. Megszerezte John Tavarest, majd hosszabbított három fiatal sztárral: William Nylanderrel, Auston Matthewszal és végül most Mitch Marnerrel is. Miként arról már hírt adtunk: a 22 éves pontgyáros évi 10,893 millió dollárért írt alá hat szezonra. Eközben Dubas teljesen átalakította a védelmet is, már amennyire ez lehetséges volt a korlátozott anyagi lehetőségek mellett. Arra a kérdésre, hogy mennyire volt sikeres a házi feladatok megoldásában, csak az idő adja meg a választ, számtalan irányba vezethet út a Maple Leafs jelenlegi helyzetéből.

Az biztos, hogy a fenti négy csatár majdnem a bérkeret felét teszi zsebre. Márpedig az elmúlt években nem azok a csapatok voltak sikeresek, amelyek ennyire fejnehéz keretet építettek volna. A sztárcsatárok szerződtetése nemcsak a védelemben jelenthet problémát, hanem a harmadik és a negyedik sor összerakásánál is. Ehhez most évekig nem nyúlhat érdemben a szakvezetés, a fejlesztést belülről kell megoldania. Márpedig ez a védelem és ez a mélység egyelőre nem versenyképes, akár a kiegészítő csatárokról, akár a második számú kapusról beszélünk. Mike Babcock előtt tehát nem kisebb feladat tornyosul, mint sikeres csapatot kovácsolni egy 23 fős keretből, amelyben négy játékos viszi el a pénz nem kis részét.

Szögezzük le: Torontóban nem kicsik az elvárások, bajnokesélyes csapatként tekintenek magukra, még ha ezzel kapcsolatban meg is fogalmazhatunk kételyeket. Ha rövid távon nem is teljesülnek az álmok, a helyzet már középtávon is radikálisan megváltozhat. A csatárok közül hét kulcsjátékos is hosszú távú szerződéssel rendelkezik, a már említett négyes mellett Alexander Kerfoot, Andreas Johnson és Kasperi Kapanen is évekre a Maple Leafsé. Közülük Kapanen újoncszerződése jár le legkorábban, 2022-ben. A védelemben csak Morgan Reilly helye biztos, az ő szerződése is 2022-ig szól. A maradék hét bekk összesen 14 millió dollárt visz el, amiből nem igazán lehet kivitelezni egy kisebb generált sem. Márpedig a hetes fogat minden tagjának lejár a szerződése a következő nyáron. Mivel az igények előre borítékolható módon emelkedni fognak, személycserék garantáltan várhatók.

2021 kritikus év lehet a franchise életében. Ha addig sikerül új alapokra helyezni a liga pénzügyi helyzetét, akkor a ma túlárazottnak vélt szerződések az évtized üzletének is bizonyulhatnak. Erre is van esély, hiszen a jelenlegi televíziós szerződés 2021-ben lejár, és az újat jóval nagyobb összegről kívánják megkötni. Az NBC Sports 2011-től kapta meg tíz évre a közvetítési jogokat összesen 2 milliárd dollárért, a következő kontraktus ennek akár a háromszorosát is érheti. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a sportfogadás is beindult, idén pedig ligaszerte bevezetik a player tracking technológiát, akkor máris látható, hogy pozitív fogadtatás esetén szintet léphet az NHL jövedelemtermelő képessége. Ha több pénz folyik be, abból több jut a játékosoknak is, ami a fizetési plafon radikális emelkedését is hozhatja.

Jelenleg a pozitív és a negatív forgatókönyv bekövetkezésének is ugyanakkora a realitása. A legrosszabb esetben Nylander nem talál magára, Marner képtelen lesz megismételni tavalyi teljesítményét, a Leafs pedig az idők végezetéig e szerződések béklyójában vergődik majd. Az optimista várakozások szerint a fiatalok számára csak felfelé vezet az út. Marner közel pont/meccses átlagot hozott az első három évében, amire rajta kívül csak tízen voltak képesek. Ha a fiatalok ebben az ütemben fejlődnek, az felemelheti a többieket is, és a csapat már rövid távon versenyképes lesz. Aztán mivel két év múlva a fizetési plafon szorítása jelentősen enyhül majd, hosszú távra be lesz biztosítva a Toronto helye a legjobbak között.

Marner és a többiek szerződése nem csak a Maple Leafs szempontjából fontos. Számtalan hasonlóan tehetséges csatár várt a pillanatra, hogy a torontói beárazza a piacot a számukra. Közülük a legfontosabbak: Brayden Point (Tampa Bay Lightning), Mikko Rantanen (Colorado Avalanche), Patrik Laine és Kyle Connor (Winnipeg Jets), Matthew Tkachuk (Calgary Flames) és Brock Boeser (Vancouver Canucks). A dominó azonban nem feltétlenül fog automatikusan beindulni. A játékosok és a csapatok elképzelései közötti különbségek Marner gigaszerződésével csak nőni fognak. Ennek érzékeltetésére egyetlen példát említünk: Pierre LeBrun értesülései szerint a tavaly 92 pontig jutó Point számára tett utolsó ajánlat a Tampa részéről évi 5,7 millió dollárról szólt. A felek eddig sem álltak közel egymáshoz, de az, hogy Marner ennek közel a kétszereséért írt alá, nyilvánvalóvá teszi: az egyik félnek jelentős engedményeket kell tennie. A Toronto tehát nincs könnyű helyzetben, de Marner szerződtetésével jó néhány további csapat szakvezetése számára is komoly fejtörést okozott.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum