Gasparics: Kezd összekovácsolódni a társaság

 

Az alaposan megerősített MAC Budapest Marilyn az EWHL-ben és az EWHL Supercupban is a rájátszást tűzte ki célul.

Egy győzelemmel és három vereséggel zárt a MAC a nívós szentpétervári tornán múlt héten, amelynek mérkőzéseiről mi is folyamatosan beszámoltunk. Gasparics Fanni, a magyar csapat kapitánya korábban öt évet töltött Oroszországban, ahova jó érzésekkel tért vissza. ?Szentpéterváron sosem laktam, de meccseken jártam ott. Jó volt újra látni az országot, az oroszul beszélő embereket, és a sok-sok ismerőst, akikkel találkoztam. Mintha a második otthonomba tértem volna haza. Jó érzés volt beszélni a volt edzőimmel és a csapattársakkal is az Agigyel Ufából, és mivel más klubokból is ismertem játékosokat, stábtagokat, így abszolút baráti környezetben éreztem magam.?

A 24 éves játékos az Agigyel ellen is játszhatott, ami különleges élmény volt. ?Három évet töltöttem a klubnál, két ezüstérem után az utolsó évemben megszereztük a bajnoki címet. Sok játékost ismerek, bár fiatalítottak azóta. Ki tudtam zárni, hogy kik ellen játszom, annak ellenére, hogy ismertem őket. Nem ezzel foglalkoztam, úgy kezeltem, mint bármely más meccset. Persze még jobb érzés volt, hogy az ő kapujukba is betaláltam, és meg tudtam mutatni, hogy volt miért ott játszanom.?

A válogatott csatár szerint a torna hasznos állomása volt a MAC Marilyn felkészülésének. ?Sokaknak a csapatból még nem adatott meg, hogy ilyen szintű ellenfelekkel játsszanak. Ezt a tempót felvenni, a játékstílust lekövetni nekünk új dolog volt, az EWHL-ben sem találkozunk majd ilyen szintű csapatokkal. Mi most álltunk össze, újoncként léptünk erre a szintre. Helytálltunk a tornán, és olyan visszajelzéseket kaptam, hogy több ilyen meccsre lenne szükségünk, akkor még jobban belelendülnénk.?

A MAC csapatkapitánya úgy látta, az első meccsen, az SZK Gornij ellen még megszeppenve játszottak, de aztán sikerül túllendülni az izgalmon, és folyamatosan javult a játék. ?A hit és a mentális tekintetében folyamatosan fejlődtünk, a lányok elkezdték elhinni, hogy az ellenfélben is ugyanolyan emberek szerepelnek, nekik is lehet gólt lőni, ellenük is lehet helyzeteket kivédekezni, ők is hibáznak. Azt kellett felfogni, nem kell megijednünk senkitől. Egyre jobban felvettük a tempót, egy-másfél harmadot pariban voltunk a topcsapatokkal is. Mindenki koncentráltan játszott. A védekezésre helyeztük a hangsúlyt, kontrákból tudtunk eredményesek lenni. Mindenkinek tudtunk gólt lőni, ami pozitív, és a nagy célt, hogy egy meccset nyerjünk meg, elértük.?

A MAC az orosz és svéd bajnok ellen is helytállt a tornán, és Gasparics Fanni szerint sokat tanultak a vereségekből is. ?Mindenki megtapasztalhatta, milyen a top női jégkorong, milyen az ő tempójuk, játékintelligenciájuk. Ebből sokat át tudunk venni. Más ezt látni, mint át is élni, a saját bőrünkön tapasztalni. Így el lehet lesni tőlük néhány fondorlatot, szisztémát, elemeket. Fontos, hogy megőrizzük az agresszivitást és a játék tempóját, a hibákat kielemezzük, tanuljunk belőlük. Ha ezt megtesszük, az EWHL-ben minden csapat ellen fel tudunk készülni, és nem érhet minket meglepetés.?

A csatár sok dicséretet kapott, de a saját játékával nem volt maradéktalanul elégedett. ?Az ember sosem lehet elégedett, mindig lehet jobban teljesíteni. Tudom, hogy hibáztam is, de csak az nem hibázik, aki nem játszik. Volt még jó néhány helyzetem, amelyeket nem tudtam értékesíteni. Lehetett volna még jobb, de örülök, hogy minden csapat kapujába be tudtam találni, gólpasszokat is adtam, és nagyon jólesnek a pozitív visszajelzések.?

Az oroszországi torna a csapatépítés szempontjából is hasznos volt. ?Újonnan állt össze a csapat. Bár voltak ismeretségek, de ilyen összeállításban még nem játszottunk együtt. Alakulunk, egyre jobban kezd összekovácsolódni a társaság, a külföldiek és a fiatalok is beépülnek. Haladunk afelé, hogy mindenki tudjon a másikért küzdeni a jégen, félretéve mindent.?

Gasparics Fanni szerint jó elegyet alkotnak a rutinosabb válogatott játékosok, a fiatalok és a légiósok. Ami utóbbiakat illeti, az egyaránt kanadai Natasha Tymcio a védelemben, míg Chelsea Ball és Kassidy Nauboris a csatársorban jelent erősítés. Ők valamennyien először játszanak Európában. Bővült a magyar válogatottak száma is: Gasparics és Kreisz Emma mellé érkezett Tóth Enikő, aki Ausztriából tért haza, Németh Bernadett, Németh Anikó és Rónai Alexandra legutóbb a KMH-ban játszott, Kiss Andrea és Pintér Hanna az FTC-t hagyta el, míg a vasasos Mayer Fruzsina kettős igazolással szerepelhet a Fodor Zoltán irányította alakulatban.

A csapatkapitány szerint mindenkinek meglesz a szerepe, és ha ellátja, akkor lehet sikeres a MAC, de azt is tudja, hogy neki vezérnek kell lennie az együttesben. ?Igyekszem a 17 év alatt megszerzett tudást és tapasztalatot átadni, segíteni a csapatot. Úgy dolgozni, hogy fel tudjanak nézni rám, és példaként szolgáljak a fiataloknak. A személyiségem megengedi ezt. Pozitív, vidám lánynak tartom magam, úgy gondolom, amit tükröz a személyiségem, az tud a többieknek segíteni.?

A MAC szombaton kezdi a szezont. Először Salzburgban EWHL-meccsen lépnek jégre, majd vasárnap a német Memmingenhez látogatnak az EWHL Supercup keretében. ?Felkészültek leszünk a startra egy ilyen torna után. Topformában szeretnénk kezdeni az idényt, hiszen minden meccs ugyanolyan fontos. A lényeg, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet. Újoncként is rájátszásba szeretnénk jutni mindkét sorozatban. Aztán idény közben még alakulhatnak a célok, lehetnek akár merészebbek is. Lépésről lépésre kell haladnunk.?

A szentpétervári torna magyar érdekeltségű mérkőzései:

2019. szeptember 3., kedd, 15:30: MAC Budapest Marilyn?SZK Gornij 1-4
2019. szeptember 5., csütörtök, 11:30: MAC Budapest Marilyn?Agigyel Ufa 2-7
2019. szeptember 7., szombat, 11:00: MAC Budapest Marilyn?Dinamo Szentpétervár 5-4
2019. szeptember 8., vasárnap, 11:00: MAC Budapest Marilyn?Lulea 2-7

gasparics

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum