Alekszej Kudasovra nagy teher hárul a SZKA élén

 

Vasárnap rajtol a 12. KHL-szezon, négyrészes előzetesünk harmadik felvonásában a Bobrov-divíziót elemezzük.

Rövidesen útjára indul az orosz bázisú nemzetközi bajnokság 2019/20-as idénye. Az elmúlt évhez képest egy csapattal kisebb a mezőny, idén már nem láthatjuk a szlovák Extraligába visszatért Slovant. A Csernisov- és a Harlamov-divízióíról már írtunk, most a Bobrov következik.

Dinamo Moszkva (legutóbbi helyezés: 8.)

A kétszeres Gagarin Kupa-győztes fővárosiak egy playoffmentes szezon után újra magukra találtak, eljutottak a rájátszás második köréig. Mindez a szezon közben érkezett Vlagyimir Krikunov érdeme, aki a két légiós hátvédet, a szlovák Michal Cajkovskyt és a finn Juuso Hietanent megtartotta, ám a csatárokat lecserélte. André Petersson a Barisztól igazolt a fővárosba, míg a cseh-orosz Dmitrij Jaskin a Washington Capitalstól jött. A vezéreit megtartotta a klub, Vagyim Sipacsov és Miks Indrasis is marad, ám Dmitrij Kagarlickijt elvesztette, a pont/meccses átlagot hozó csatár a SZKA-hoz ment. Maradt viszont a jól működő Alekszandr JerjomenkoIvan Bocsarov kapuspáros is.

Dinamo Riga (17.)

A lettek a 2017/18-as idényben a legrosszabb nyugati csapatként végeztek, 2014 óta nem jutottak el a playoffig, a legutóbbi szezonban viszont csak egy pont választotta el őket attól, hogy ismét beférjenek a rájátszásba. A csapatnál a harmadik szezonját kezdi Girts Ankipans, aki a vezetőedzői feladatok mellett az általános igazgatói munkát is ellátja. Az együttes lett magját egyben tartották, de a csapat két legjobb játékosa közül Linus Videll-lel még nem állapodtak meg, míg Mathew Maione már a Kunlun hátvédje. Az új légiósok közül csak a Szeversztaltól érkező Carter Ashton jön ligán belülről, Ben Marshall a Besztercebánya védője volt, míg a svéd David Ullström sikertelen tengerentúli próbálkozása után tér vissza a KHL-be.

Jokerit Helsinki (11.)

Lauri Marjamäki együttese hiába teljesített jól az alapszakaszban, a rájátszás első körében rosszul ment a kapusoknak: Ryan Zapolski csak 79,2%-kal, Janis Kalnins 89,6%-kal védett. A két hálóőr közül előbbi távozott, helyére Antti Niemi érkezett az NHL-ből. Húzóembereik közül Sakari Manninen a Szalavat Julajevhez ment, pótlására a szintén világbajnok Veli-Matti Savinainen hazatér a Kunluntól, és Petri Kontiola is elhagyta a Lokomotivot a helsinkiek kedvéért, méghozzá öt év után. A Jokeritnek idén is komoly esélye van a legjobb nyugati csapatok közé kerülni, sok múlik azon, hogy Niemi és Kalnins hogyan egészíti ki egymást.

bobrov2019

Szeversztal Cserepovec (22.)

Andrej Razinnak egyáltalán nem lesz könnyű dolga a csapattal. A novemberben érkezett trénernek sikerült megtartania csapata legjobbjait, ám nem tudott kiemelkedő játékosokat igazolni, emellett csak két légióssal számolhat. A cseh Libor Sulák 6 NHL-meccsel érkezik a csapathoz, míg a 19 éves szlovák csatár, Adam Liska tehetségesnek tűnik ugyan, de nem rendelkezik sok tapasztalattal. Leginkább kapusposzton lehetnek bajban, ahol a legutóbbi két évet a másodosztályban töltő Rafael Hakimov, valamint az Ak Barsznál nem túl fényes teljesítményt nyújtó Vlagyiszlav Podjapolszkij közül válogathatnak a cseh Dominik Furch távozása után.

SZKA Szentpétervár (3.)

A legutóbbi két szezon bronzérmese továbbra is a játékospiac egyik ura. Négy legponterősebb játékosából három távozott: a kiemelkedően teljesítő Nyikita Guszev és a pont/meccses átlagot hozó Nyikolaj Prohorkin az NHL-ben próbálkozik, míg Pavel Dacjuk hazatért az Avtomobiliszthoz. A védelem egyik oszlopa, a svéd Patrik Hersley is távozott, őt honfitársa, a 25 éves Lukas Bengtsson hivatott pótolni. A csatársorba két finn érkezett: Joonas Kemppainen két szezon után hagyta el a Szalavat Julajevet, míg Jori Lehterä öt év NHL-es kitérő után játszhat újra a KHL-ben. Kapusposzton Igor Sesztyorkin távozása kevésbé nagy érvágás, miután Magnus Hellberg maradt, a svéd idén valószínűleg egyértelműen az első számú hálóőr lesz. A legnagyobb kérdés Alekszej Kudasov szerepe. Az Atlant és a Lokomotiv korábbi edzője a világbajnokság után kapta meg a klub irányítását az orosz szövetségi kapitányi poszttal együtt.

Szpartak Moszkva (13.)

A legkisebb moszkvai csapat a legutóbbi két alkalommal bejutott a rájátszásba, ráadásul 2019 tavaszán két meccset is nyert a SZKA ellen. A nyár legkomolyabb változása a padon történt: immáron a korábbi orosz szövetségi kapitány, Oleg Znarok irányít. A keretet illetően nem zajlott nagy játékosmozgás, legjobbjaikat megtartották. Egyetlen légióscsere zajlott le, a Svájcba távozott Ben Maxwell helyére a svéd Patrik Hersley jött a SZKA-tól. A Szpartaknak minden esélye megvan arra, hogy sorozatban harmadik alkalommal is bejusson a rájátszásba, ahol akár meglepetést is okozhat.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 22., péntek
KK 16:00 FTCTAR 8-1VÉGE
EL 18:30 DEBTIT 6-2VÉGE
EL 19:00 ETOMIS 8-1VÉGE
ICEHL 19:15 AVSEHL 6-1VÉGE
    • DIGI SPORT 2
KK 19:30 OLRKIJ 4-1VÉGE
október 23., szombat
KK 16:00 FTCKIJ 1-4VÉGE
KK 19:30 OLRTAR 5-3VÉGE
október 24., vasárnap
EL 14:15 MISTIT 1-5VÉGE
KK 15:00 OLRFTC 1-3VÉGE
EL 17:30 DABMAC 3-9VÉGE
ICEHL 17:30 AVSKAC 2-3 HVÉGE
    • DIGI SPORT 2
EL 18:30 DEBETO 2-5VÉGE
KK 18:30 KIJTAR 9-4VÉGE
október 28., csütörtök
EL 18:00 MISGYE 
EL 19:00 ETOSCC 
EL 19:00 MACBRA 
Partnerünk
Archívum