Bob Hartley egyben tartotta az Avangardot

 

A kanadai edző első omszki szezonjában döntőig vitte a csapatot, idén Sven Andrighettóval a soraiban újra megpróbálhatja elhódítani a Gagarin Kupát.

Rövidesen útjára idul a KHL 2019/20-as idénye. Az elmúlt évhez képest egy csapattal kisebb a mezőny, idén már nem láthatjuk a szlovák Extraligába visszatért Slovant. A KHL-csapatok bemutatását a Csernisov-divízióval kezdjük.

Csernisov-divízió

Admiral Vlagyivosztok (legutóbbi helyezése: 21.)

Ahogyan az megszokott, a távol-keleti csapat gyakorlatilag teljesen új kerettel vág neki a szezonnak. Friss igazolásaik kettősségét jelzi, hogy míg a légiósok közül komolyabbakat hoztak, addig a hazai játékosok többségét az orosz másodosztályból, a VHL-ből gyűjtötték be. A csapatnak tehát külföldi vezérei lesznek: a finn kapus, Juho Olkinuora világbajnokként és BL-győztesként érkezik, a védelemben a ponterős ex-DEL-es kanadai Shawn Lalonde-ra és a svájci bajnok svédre, Adam Almquistra vár nagy feladat, míg a csatárok közül a Szocsiból igazolt szlovák Martin Bakosnak, valamint a svéd Markus Ljunghnak kell a pontokat termelnie. A csapat irányítását továbbra is Szergej Szvetlov végzi.

Amur Habarovszk (23.)

A másik távol-keleti klub egyértelműen rátért a cseh vonalra. A januárban érkezett Alekszandr Guljavcev már úgy vette át a csapatot, hogy öt csehe volt, közülük hármat megtartott ? Marek Langhamer kapus, Michal Jordán hátvéd és Tomás Zohorna élvezik a bizalmat ?, míg Jan Kolár és Marek Hrbas helyett Ondrej Vitásek jött a Kunlunból, valamint a már meglévő Zohorna mellé befutott az öccse, Hynek Zohorna. A habarovszkiak második legponterősebb játékosát, Valentyin Pjanovot visszahívta az Avangard. A csapat magja egyben maradt, a szezon végén ötmeccses győzelmi szériája is volt, így egy év kihagyás után van esélye újra bejutni a rájátszásba.

Avangard Omszk (2.)

Kalandos szezont tudhat maga mögött az omszki klub. Bob Hartley csapatának még tavaly nyáron csarnokgondjai adódtak, így otthonuktól 2500 kilométerre, a Moszkva melletti Balasihában játszották hazai meccseiket az egész szezonban. Ez idén sem lesz másként, a legkeletibb divízióba besorolt együttesre sok utazás vár. Az elmúlt szezonban a túrák messze nem befolyásolták a teljesítményt: hét év után újra eljutottak a KHL-döntőig, de ott söpréssel alulmaradtak a CSZKA-val szemben. Az omszkiak legponterősebb játékosa, Ilja Mihejev elhagyta a csapatot, az NHL-ben próbál szerencsét, ám a rájátszásban pont/meccses átlag körül teljesítő játékosok közül Cody FransonSzergej Sumakov és Taylor Beck is maradt az Avangardnál. Idén is Igor Bobkov lesz az első számú kapus, aki mögé leigazolták a 31 éves Alekszandr Szudnyicint. Egyetlen légióst hoztak, ám az jelentős húzás volt: a svájci Sven Andrighetto öt NHL-szezon után játszik újra Európában. A védelmet orosz klasszissal erősítették meg, az NHL-ből továbbra is kitiltott Vjacseszlav Vojnov egy teljes kihagyott idényt követően lép újra jégre.

csernisov2019

Barisz Nur-Szultan (6.)

Hosszú idő után Andrej Szkabelka az első olyan edző, akit nem rúgtak ki az aktuális szezon végén; legutóbb 2016-ban Andrej Nazarov folytathatta munkáját, ám abban sem volt sok hála, ugyanis akkor két hét után mégis menesztették. Szkabelka mellett szólt a kiváló klubszereplés mellett az is, hogy “másodállásban” három szűk esztendő után simán feljuttatta a válogatottat az A csoportba a hazai rendezésű divízió 1/A csoportos világbajnokságon. A keretben a légiósokat érintően történtek érdemi mozgások: az 5 legponterősebb játékos közé tartozó, egyaránt kanadai Matt Frattin és Patrice Cormier az Ak Barszhoz igazolt, míg a svéd André Petersson a Dinamo Moszkva ajánlatát fogadta el. Pótlásukra többek között Iiro Pakarinen érkezett a Metallurgtól, valamint Corban KnightAdam Helewka és Eric Tangradi a tengerentúlról. Az új jégkorongozókra nagy felelősség vár, ezúttal nekik kellene ismét főcsoport-elődöntőig vinniük a Bariszt.

Kunlun Peking (20.)

A KHL kínai csapata elsőre bejutott a rájátszásba, aztán a második idényében leszerepelt, míg legutóbb 7 ponttal maradt le a playoffról. A keretben idén nyáron nem is történtek olyan komoly változások, mint korábban ? a kínai klub játékospolitikájának változásáról itt írtunk részletesen ?, valamint a vezetőedző személye sem változott: a januárban kinevezett rutinos tréner, az amerikai Curt Fraser továbbra is élvezi a klubvezetés bizalmát. A három legjobb játékosuk közül Brandon Yip és Olli Palola maradtak, ám az 56 meccsen 28 pontos Ville Lajunen már a Vityaz hátvédje. Sok múlik a kapusokon: a cseh válogatott Simon Hrubec és az AHL-ből érkezett Jeremy Smith a Kunlun eddigi legerősebb párosa. A csapat rájátszásreményei a kínai származású tengerentúli játékosok ponterősségén múlnak.

Szalavat Julajev Ufa (4.)

Tavaly nyáron a 2011-ben Gagarin Kupa-győztes baskírok a keret magját egyben tartották, a csapat 10 legponterősebb játékosa közül csak 2 távozott, 5 légiósukból 4-en is maradtak; mindez főcsoportdöntőt eredményezett. Akkor egyedül kapusposzton újítottak, és ez be is vált nekik: Juha Metsola is elégedett a klubbal, ezért idén 2022-ig leszerződött az ufaiakkal. A játékospolitikát tekintve az idei nyár is hasonló döntéseket hozott: egyedül Joonas Kemppainen ment el a légiósok közül, pótlására az a Sakari Manninen jött, aki a világbajnokságon 10 meccsen 11 ponttal segítette győzelemre Finnországot. Az előző évben a felnőttcsapatoknál tapasztalattal nem rendelkező Nyikolaj Culigin lett a vezetőedző, a jó szereplésnek köszönhetően idén is ő állhat a padon.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum